8 sept
ember 2006
Tuberculoseonderzoek rondom inwoner van Zeist
Bij een patiënt uit Zeist is recent open longtuberculose gevonden. De patiënt wordt momenteel behandeld met medicijnen, waarbij de besmettelijkheid meestal na 2 tot 3 weken is geweken. De Tuberculosebestrijding regio Utrecht is inmiddels bezig met het contactonderzoek. Bij dit onderzoek worden vrienden en kennissen onderzocht op Tuberculose via de Mantouxprik of longfoto. Eind volgende week zal de uitslag hiervan bekend worden en besloten worden of er verder actie ondernomen wordt, dan wel dat het onderzoek gestopt wordt. Deze Zeister patiënt is een van de ruim 30 patiënten die dit jaar in het werkgebied van de Tuberculosebestrijding is gevonden. Dit beeld is niet afwijkend in vergelijking met de aantallen patiënten die jaarlijks in de regio Utrecht en in Nederland worden gevonden.
Het contactonderzoek wordt uitgevoerd volgens het zogenaamde ringprincipe. Hierbij worden eerst de meest intensieve contacten (de eerste ring) nagekeken. Dit zijn de mensen die frequent en intensief contact hebben gehad met de betreffende patiënt. In dit eerste ringonderzoek van de Zeister patiënt zijn verhoudingsgewijs veel besmettingen (65%) gevonden (Deze mensen zijn niet besmettelijk voor hun omgeving!). Daarom is inmiddels het onderzoek uitgebreid naar de tweede ring en worden de mensen onderzocht met minder intensief contact. De resultaten hiervan zullen de eind volgende week bekend worden. Aan de hand van deze gevonden resultaten wordt er besloten of het contactonderzoek verder moet worden uitgebreid, dan wel kan worden gestopt. Voor alle zekerheid worden deze onderzoeken over 6 - 8 weken herhaald.
Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tuberculosebacterie. Een infectie met deze bacterie kan ernstige longontstekingen veroorzaken. Als iemand gedurende een langere periode met Tuberculose doorloopt, kan 'open longtuberculose' ontstaan. De ontsteking heeft zich dan dusdanig verder uitgebreid in de longen, dat iemand besmettelijk is geworden. Door hoesten of niezen verspreidt hij of zij de bacteriën vrij in de lucht en bij inademing kan iemand geïnfecteerd raken. Lang niet iedereen die geïnfecteerd raakt, ontwikkelt ook daadwerkelijk de ziekte tuberculose. Vaak zijn de afweerstoffen in het lichaam voldoende om het ontwikkelen van de ziekte te voorkomen. Iemand kan de bacterie dus bij zich dragen zonder ziek te zijn, zij hebben geen symptomen en kunnen ook niemand infecteren. Gezonde mensen hebben ongeveer tien procent kans om ziek te worden. Als men ziek wordt duurt het daarna nog ongeveer een half jaar voordat men zelf besmettelijk wordt voor de omgeving. Tuberculose is een ziekte waarbij de processen langzaam gaan en het maanden duurt om van de ene fase van de ziekte over te gaan in de volgende fase. Tuberculose kan niet via kleding, voedselvoorraden, producten etc. over worden gedragen. De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn langdurig hoesten (langer dan 6 weken), vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gebrek aan eetlust en soms het ophoesten van bloed. Iemand met deze klachten moet zich zo snel mogelijk melden bij de TBC bestrijding in Utrecht of de huisarts. Tuberculose is volledig te genezen met de medicijnen die tegenwoordig beschikbaar zijn.
De Tuberculosebestrijding regio Utrecht is uitvoerend op tuberculosegebied voor de GGD Midden-Nederland en de GG&GD Utrecht.