TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

8 september 2006

Nederlanders hebben minder sympathie voor Israël dan maand geleden

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (91%) is bekend met de oorlog tussen Israël en Libanon. Daarvan volgt ruim 90 procent (93%) het nieuws over de crisis tussen Israël en Libanon minimaal zijdelings. De interesse voor het nieuws is onveranderd ten opzichte van een maand geleden.

Een maand geleden kon eenderde (35%) van de Nederlanders - die het nieuws over het conflict minimaal zijdelings volgen - tamelijk tot zeer veel begrip opbrengen voor de acties van Israël tegen Hezbollah1. Destijds reageerde Israël op de ontvoering van twee Israëlische soldaten door Hezbollah. Op dit moment heeft één op de vijf Nederlanders2 (21%) tamelijk tot zeer veel sympathie voor Israël in de kwestie Israël - Libanon. Het begrip voor Israël is dus gedaald gedurende de afgelopen maand. Dit is terug te zien in het feit dat de helft van de Nederlanders (56%) vindt dat Israël een onnodige oorlog is begonnen tegen Libanon. Toch vindt de helft (48%) van de Nederlanders ook dat Israël 'moet blijven jagen op de leiders van Hezbollah'.

Wat een oorzaak zou kunnen zijn voor de daling van de sympathie ten aanzien van van Israël is de mening van zeven op de tien Nederlanders (69%) dat het van weinig respect getuigt van Israël om tot een kwartier voor de resolutie door te gaan met het bombarderen van Libanon. Daarnaast zijn ook vier op de tien Nederlanders (41%) van mening dat Israël de ingestelde lucht- en zeeblokkade tegen Hezbollah moet opheffen.

Voor Hezbollah kon één op de vijf Nederlanders (18%) tamelijk tot zeer veel begrip opbrengen in juli. Een maand later is hier weinig verandering in te zien: twinitig procent heeft sympathie voor Libanon in de kwestie Israël - Libanon. Toch is bijna de helft (46%) van de Nederlanders van mening dat de VN Veiligheidsraad de schuld van het conflict te eenzijdig bij Hezbollah legt. Ook zijn vier op de tien Nederlanders het er niet mee eens dat 'Hezbollah als enige schuldige is aan te merken voor de ontstane oorlog'.

Op dit moment vindt ongeveer één op de zes Nederlanders (16%) dat de Verenigde Staten een positieve rol spelen in de kwestie Israël - Libanon. De helft van de Nederlanders (50%) is een tegenovergestelde mening toegedaan: de Verenigde Staten spelen volgens hen een negatieve rol in de kwestie. Nog eens vijftien procent ziet de rol van de Verenigde Staten als neutraal. Een maand geleden vond eenderde van de Nederlanders (36%) dat de Amerikaanse regering zich voldoende had ingezet om het conflict tussen Israël en Libanon te beëindigen. Meer dan de helft (58%) vond dat dit niet het geval was. De houding ten opzichte van de Verenigde Staten is dus minder positief geworden. Wanneer we kijken naar de algemene houding ten opzichte van de Verenigde Staten, is negentien procent tamelijk tot heel positief op dit moment. Een ruim twee maal zo grote groep Nederlanders (41%) is tamelijk tot zeer negatief ten opzichte van de Verenigde Staten.

Tot slot zijn bijna alle Nederlanders (97%) van mening dat er in deze oorlog geen winnaar is aan te wijzen. In tegenstelling tot Israël en Hezbollah zelf die beiden direct na de VN-resolutie de overwinning opeisten.

---

1 | Driekwart van de Nederlanders vindt dat de Hezbollah zich terug moet terug trekken uit Zuid-Libanon

---

Stelling Mee eens Mee oneens Weet niet
% % %
De Hezbollah moet zich terugtrekken uit Zuid Libanon. 75 8 17 De Verenigde Staten hadden van af het begin van de onderhandelingen over de resolutie moeten instemmen met een onmiddellijk staakt het vuren. 74 9 16
De terreurorganisatie in Libanon moet worden weggevaagd. 73 13 13 Het doorgaan van Israël tot een kwartier voor het ingaan van de resolutie met bombarderen in Libanon getuigt van weinig respect. 69 19 12
De Verenigde Staten hadden van af het begin van de onderhandelingen over de resolutie moeten instemmen met een staakt het vuren zonder voorwaarden. 68 15 17
De grote verliezer in deze oorlog is de internationale gemeenschap. 64 17 19
Israël is een onnodige oorlog tegen Libanon begonnen. 56 29 16 Het Israëlische leger moet blijven jagen op de leiders van de Hezbollah. 48 34 18
De VN Veiligheidsrichting legt de schuld van deze oorlog te veel bij Hezbollah. 46 28 26
De Hezbollah is als enige schuldige aan te wijzen voor de ontstane oorlog. 38 42 20
De door Israël ingestelde lucht- en zeeblokkade tegen Hezbollah moet worden opgeheven. 38 38 23
De oorlog die Israël tegen Libanon voert is een oorlog die Israël uitvoert in opdracht van Washington. 29 43 29
Basis: alle Nederlanders die het nieuws over de kwestie Israël/Libanon minimaal zijdelings volgen (n=967)

---

1 Het gaat hier wel om acties 'in de afgelopen weken', daarnaast is er een gradueel verschil in 'begrip' en 'sympathie' hebben. 2 Het gaat hier ook weer om de Nederlanders die de berichtgeving over het conflict minimaal zijdelings hebben gevolgd.

C0521 | TNS NIPObase CASI | Het onlangs uitgevoerde onderzoek is een initiatief van TNS NIPO. Het veldwerk vond plaats van 23 tot en met 28 augustus 2006. Er zijn in totaal 1137 Nederlanders van 18 jaar of ouder ondervraagd (n=1.137). Het onderzoek op 31 juli 2006 is telefonisch (CATI) uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. In totaal werden toen bijna 600 personen van 18 jaar of ouder ondervraagd. Er is gerapporteerd over de Nederlanders die iets gezien, gehoord of gelezen hebben over het conflict (n=587). Resultaten werden gewogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en stemgedrag 2003.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Anouk van Drunen (tel: 020 522 54 46).