Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Ondertekening overeenkomst Stichting De Leite - Gemeente Meppel (8-9-2006)

Vrijdag 8 september werd in het Stadhuis een samenwerkingsovereenkomst getekend door de heer W. Hadderingh, Directeur-Bestuurder van Stichting De Leite voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke handicap, en de heer E. van Dijk, Wethouder van Onderwijs van de Gemeente Meppel.

De samenwerking betreft samenwerking van Centrum voor Kind, Jeugd & Gezin 't Boemeltje - De Diedel met de Mackayschool voor speciaal onderwijs. De instellingen werken al samen sinds 1998. In 2003 is er een tweejarig project gestart tussen de Mackayschool en Kinderdagcentrum ât Boemeltje. Doel was te komen tot een geïntegreerd onderwijs- en zorgaanbod voor een verbrede doelgroep. Het gaat om leerlingen met meervoudige beperkingen. In maart 2006 heeft de Gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld voor de nieuwbouw van de Mackayschool. In de nieuwbouw zal de samenwerking tussen beide partners volop gestalte krijgen.

Openingswoord Wethouder Van Dijk

Zorg en onderwijs zijn belangrijke tekenen van beschaving. Juist hiermee laten wij zien wie wij zijn. Wie wij willen zijn. Dat klinkt hoogdravend en bijna niet van deze wereld, maar beschaving is ook eigenbelang. Niet alleen omdat velen daarin werk vinden. Ook dat is natuurlijk heel belangrijk, maar ook omdat wij een samenleving willen waarin het voor iedereen prettig en rustig leven is. Dat is een samenleving waarin wij iedereen willen laten meedoen, want wij weten dat als je mensen aan de kant laat staan dat enerzijds niet prettig is voor die mensen en dat dat anderzijds gemakkelijk kan leiden tot onrust en geweld.

Daarom lezen we nu in alle verkiezingsprogramma's dat in onderwijs en zorg moet worden geïnvesteerd. De komende week zullen scholen en zorginstellingen vol staan met kandidaat kamerleden en journalisten die graag kennis komen maken met al het nuttige werk dat hier wordt verricht. Het werk laten ze natuurlijk graag over aan de zorgverleners en de onderwijsgevenden en aan ouders en leerlingen. U blijft voor ons een bron van inspiratie, maar daar laten we het natuurlijk graag bij. Het echte werk, de communicatie met de kinderen die we graag aan u toevertrouwen lijkt ons een heel ander verhaal.

Is uw werk, is die communicatie dan zo moeilijk? Voor ons wel. Wij leven in een wereld waar onze visie wordt omgezet in beleid. Beleid, u kent dat wel: toverformules die niet altijd direct tot het gewenste resultaat leiden. Daarom is het voor ons zo leerzaam dat 't Boemeltje en de Mackayschool al bijna tien jaar samenwerken en pas later hun afspraken op papier zetten en vandaag vernieuwen. U praat gewoon met elkaar, u gaat samen aan het werk. De samenwerking groeit, niet vanzelf natuurlijk, want opgroeien, gaat niet zonder schrammetjes.

Ook in het onderwijs wordt zo gewerkt. Je moet elkaar de tijd geven, je wilt zoveel mogelijk iedereen meenemen. Alle betrokkenen de tijd en de gelegenheid geven zich kennis en ervaring eigen te maken. Om het geleerde zelf, op eigen wijze, te kunnen beleven. Dat weet u - als opvoeders - al geen ander. Je kunt mensen niet onder druk zetten, hoe graag je dat misschien wel zou willen. U geeft ons het voorbeeld: Geef de ander de ruimte om zelf iets te bedenken. Zelf iets te willen. Om zich zelf iets eigen te maken.

Dat is de mooie traditie van De Leite en de Mackayschool. Misschien is het zelfs wel een Drentse traditie. Wij zijn niet zo voor de revolutie. Wij houden van kleine stappen. Wij willen niemands deur voorbij gaan. Wij willen contacten blijven onderhouden. Wij kiezen voor continuïteit. Wij spreken met mensen, niet over mensen. Komt er dan wel eens iets nieuws? Wie controleert ons dan? Onze manier van vernieuwing en controle is vooral aandacht geven. Samen de toekomst uitzetten, voortdurend aanpassen en vernieuwen.

Dat vereist veel vakmanschap. U hebt de afgelopen jaren aangetoond dat u daarover beschikt. U bent met recht trots op wat er bereikt is in uw samenwerking. Trots voor uzelf en vooral trots voor de kinderen. Want daar doen we het met zijn allen toch voor. Ik bedank u voor uw grote inzet en ik hoop en ik verwacht natuurlijk dat deze samenwerkingsovereenkomst weer een nieuwe impuls zal zijn, net zoals straks de nieuwe Mackayschool dat zal zijn. Want ook dat gebouw is een product van uw gezamenlijke kracht om te ontdekken en te vernieuwen!

Laten we nu onze handtekeningen zetten, als teken van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van onze beschaving!