Onderzoek Schipholbrand onderschrijft beleid BHV Platform

Bhv platform

Concept rapportage Onderzoeksraad Schipholbrand onderschrijft beleid BHV Platform.

Amsterdam (8 september) - De conceptrapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zoals deze afgelopen week naar buiten is gekomen, heeft ook aandacht voor de kwaliteit van de bedrijfshulpverlening, de mate van deskundigheid en de geoefendheid met deze deskundigheid, naast vanzelfsprekend een hoeveelheid organisatorische aspecten.

Op tal van punten constateert de Onderzoeksraad dat er onvoldoende aandacht was voor deze aspecten en dat zij zelfs deels ontbraken.
Zo ook is de kwaliteit van de aangetroffen deskundigheid niet in overeenstemming met de aan het object gestelde eisen die voortkomen uit de aard van de bebouwing en de wijze van gebruik.

Al sinds de oprichting van het BHV Platform, de brancheorganisatie van de bedrijven op het terrein van bedrijfshulpverlening en veiligheid, pleit deze voor bedrijfshulpverleningsopleidingen die meer in lijn liggen met de risicoprofielen als bepaald door de RI&E die bedrijven en organisaties dienen uit te voeren.

Zo heeft recent een werkgroep van deskundigen binnen het BHV Platform een 6 tal opleidingsniveau's voor bedrijfshulpverlening vastgesteld, die gebaseerd zijn op de onderliggende risicoprofielen.

Daarmee heeft zij een veel duidelijker en meer gerichte invulling gevonden, die vertaald is naar en direct aansluit bij de praktijk.

Door deze nieuwe opleidingen die meer gevolg geven aan het basisuitgangspunt van zorg op maat is een traject ingezet, waarbij het niet langer de opdrachtgever is die vaak op basis van economische motieven kiest voor een minimale en voor zijn situatie tekort schietende basis BHV opleiding, maar waar op basis van het risicoprofiel in samenhang met de deskundigen binnen de opleidingsbedrijven gekozen wordt voor een adequate opleiding.

Zo ook wordt er gewerkt aan een ondersteuning van de oefeningen waarbij er meer en duidelijker wordt ingezet op oefendoelen en evaluatie onder leiding van deskundigen, zodat wordt voorkomen dat automatismen bij aanwezig (BHV)personeel en tekortkomingen in de onderliggende (nood)procedures niet worden herkend.

Het BHV Platform zet in op kwaliteit en verdieping van de kennis en kunde, niet alleen bij de gebruikers, maar ook bij de bij haar aangesloten leden, waar niet vanzelfsprekend alle leden in aanmerking komen om alle eerder genoemde opleidingsniveaus in de markt te kunnen zetten.

Het ontbreken van een goede samenhang tussen opleidingsbehoeften, genoten opleidingen en de procedurele beschrijving van de veiligheidsketen, waarin opgesloten de bedrijfshulpverleningstaken wordt door de Onderzoeksraad mede genoemd als oorzaak voor ramp zoals die zich voltrok.

Het BHV Platform meent dat op dit punt er ook behoefte is aan het gecontroleerd onder toezicht oefenen en het verwerken van de evaluatie-uitkomsten in de onderliggende plannen.

Veiligheid mag niet langer een sluitpost zijn, waardoor zich calamiteiten blijven voordoen in de grootte van de Schipholramp, waarbij vast staat dat zij met een betere naleving van de wet- en regelgeving hadden kunnen worden voorkomen.

Wij sluiten ons als bestuur van het BHV Platform dan ook aan bij een eerdere uitspraak van de heer van Vollenhoven, dat het minimum nooit verheven mag worden tot standaard.

Einde Persbericht.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de voorzitter van het BHV Platform, de heer Ger van der Veen - 06.15.550.901.
info@bhvplatform.nl
gervanderveen@wanadoo.nl