Technische Universiteit Delft

Hardnekkig gedrag
30 augustus 2006 door M&C

Promotie van ir. M. van der Vlugt: "Maintaining Sensing Influence. An autopoietic behaviour model for remedying persistent human error"

08 september 2006 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Ir. M. van der Vlugt | werktuigkundig ingenieur promotoren | Prof.dr.ir. P.A. Wieringa en prof.dr. J. Dankelman (3mE)

Maintaining Sensing Influence. An autopoietic behaviour model for remedying persistent human error
Bestaande modellen van menselijk gedrag hebben als uitgangspunt dat ze geïnduceerd zijn uit een kwantitatieve ingangs-uitgangsanalyse. Voor het remediëren van hardnekkig foutief gedrag schiet de inductiemethode om twee redenen tekort. Ten eerste zijn mensen onderhevig aan een ontelbaar aantal ingangstoestanden doordat in de praktijk situaties niet exact afgrensbaar zijn. Ten tweede zijn mensen adapterende systemen, wat betekent dat hun huidige ingangs-uitgangsrelatie niet invariant is.

Als alternatief, is het proces "Eigen-gedrag" als uitgangspunt genomen. Voor het definiëren van Eigen-gedrag wordt Maintaining Sensing Influence (MSI) voorgesteld. MSI bouwt voort op de theorie over autopoiese geïntroduceerd (Maturana en Varela). In ons onderzoek wordt ervan uitgegaan dat menselijke gedrag altijd voldoet aan het universele proces MSI. Sensing Influence (SI) is dat wat de omgevingstoestand betekent voor een levend systeem. De manier waarop SI wordt behouden wordt bepaald door de momentane structuur van een mens en niet door de omgevingstoestand, zoals wordt verondersteld door de huidige gedragsmodellen. Omgevingstoestanden zijn wel van invloed, maar niet bepalend voor Eigen-gedrag.

Afhankelijk van het professionele werkterrein, kan het MSI-model als uitgangspunt dienen voor het ontwikkelen van specifieke interventies voor het bevorderen van de veiligheid en performance in hoogrisico vakgebieden zoals luchtvaart, chirurgie en anesthesie, die onzekerheden kennen die niet kunnen worden gereguleerd.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.