Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Compensatieregeling gedupeerde mbo-student
Amsterdam - 7 september 2006. Scholen geven te weinig les. Het ministerie van Onderwijs geeft aan dat het komend jaar extra toezicht wordt gehouden op de onderwijstijd en dat er sancties worden opgelegd. JOB is blij dat dit probleem wordt aangepakt maar vindt dat gedupeerde mbo-studenten moeten worden gecompenseerd.
Uit nieuw onderzoek van het Ministerie van Onderwijs en de Onderwijsinspectie blijkt dat 28 procent van de opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs minder les geeft dan de verplichte ondergrens van 850 lesuren per jaar. Minister van der Hoeven en staatssecretaris Bruins, hebben beloofd sancties op te leggen aan alle scholen die aan het einde van het schooljaar 2006-2007 nog steeds niet aan de 850 uren norm voldoen. Er kan worden gedacht aan het inhouden van de bekostiging of het intrekken van licenties voor het verzorgen van een opleiding.
JOB is geschrokken van het hoge aantal opleidingen dat niet aan de 850 urennorm voldoet. JOB is blij dat dit probleem nu wordt aangepakt maar maakt zich zorgen over de belangen van de mbo-student. Behalve deze sancties moet er ook een concreet voorstel worden gedaan voor compensatie van gedupeerde mbo-studenten. Zo betaalt de gemiddelde mbo-student bijna E1000,- lesgeld. Wanneer een opleiding halverwege het studiejaar wordt gesloten, moet de student zijn lesgeld terug kunnen krijgen. Ook lopen studenten het risico op studievertraging op doordat ze op zoek moeten gaan naar een andere onderwijsinstelling. De kans is groot dat de opleiding daar anders in elkaar zit, dat de student andere leermiddelen moet aanschaffen of meer geld kwijt is aan zijn reiskosten. Ook bestaat het risico dat de IB-groep studiefinanciering bij de student terug gaat vorderen omdat zij ten onrechte een studiebeurs voor een voltijd opleiding hebben gekregen.
De student is niet gebaat bij het sluiten van een opleiding omdat hij er altijd schade van zal ondervinden. Wanneer het niet anders kan, dan moeten de sancties inderdaad aan de scholen worden opgelegd. Maar dit kan en mag niet voor rekening van de mbo-student komen. Er moet een goede compensatieregeling komen waarbij dit soort zaken op een eenvoudige wijze geregeld worden. Mbo studenten hebben nu de mogelijkheid om de school aansprakelijk te stellen voor geleden schade. Maar wanneer een student halverwege de opleiding op zoek moet naar een andere school, dan heeft hij wel iets anders aan zijn hoofd.
Noot van de redactie,