Kleine VvE'en sparen niet voor groot onderhoud

Trendbox bv

Verpaupering dreigt als aandacht voor onderhoud niet verbetert.

Iets minder dan de helft (44 procent) van alle appartementseigenaren weet niet dat verenigingen van eigenaren (VvE'en) wettelijk verplicht zijn een reservefonds voor groot onderhoud in te stellen. Vooral de kleinere VvE'en zijn onbekend met deze regeling en de verdere invulling ervan. Dit blijkt uit onderzoek dat Trendbox in opdracht van VvE Belang, de Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren, heeft uitgevoerd. Trendbox ondervroeg hiervoor 500 van de 472.000 appartementseigenaren.

Fred Schuurs, directeur van VvE Belang, de Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren, spreekt zijn zorg uit: 'Bij grote verenigingen van eigenaren zijn de zaken meestal wel professioneel geregeld, maar bij de 80.000 kleinere VvE'en in gebouwen met twee tot tien appartementen is het daarmee slecht gesteld. Daar leiden VvE'en vaak een slapend bestaan en kijkt niemand naar het onderhoud van het gebouw om. Het gevolg daarvan is dat verpaupering op de loer ligt. Voor veel kleine VvE'en is het te duur een beheerkantoor aan te stellen dat alles regelt. De besturen van kleine VvE'en beschikken vaak niet over voldoende kennis van juridische en administratieve zaken en ook niet over voldoende tijd. Grote VvE'en huren daarvoor een professioneel beheerkantoor in maar dat is voor kleine VvE'en meestal te duur. Daarbij komt dat de meeste professionele beheerkantoren niet of nauwelijks zijn geĂŻnteresseerd in kleine VvE'en.'

Omdat het vaak slecht is gesteld met het uitvoeren van groot onderhoud aan appartementsgebouwen, is het sinds 1 mei 2005 voor alle verenigingen van eigenaren verplicht een reservefonds te hebben voor groot onderhoud. Ondanks het gegeven dat deze wetsaanpassing al ruim een jaar van kracht is, blijken nog lang niet alle appartementseigenaren hiervan op de hoogte te zijn. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat iets meer dan de helft (56 procent) van alle ondervraagde appartementseigenaren bekend is met deze aanpassing in het appartementsrecht.

Wat in het Trendbox onderzoek bijzonder opvalt, is dat vooral de kleinere verenigingen van eigenaren nog niet doordrongen zijn van het verplichte reservefonds voor groot onderhoud. Onder appartementseigenaren die lid zijn van een VvE tot en met 5 leden is de bekendheid met 39 procent significant lager, terwijl iets meer dan 60 procent van de appartementseigenaren die lid zijn van een grotere VvE (meer dan 21 leden) aangeeft wel eens van het verplichte reservefonds gehoord te hebben.

Ook de concrete invulling van het reservefonds voor groot onderhoud is nog ondermaats geregeld bij de kleinere VvE'en. In totaal geeft 70 procent van alle appartementseigenaren aan dat de eigen VvE al een dergelijk fonds heeft ingesteld, maar onder de kleinere verenigingen is dat slechts 34 procent. Het is wellicht zorgwekkender dat 47 procent van de appartementseigenaren van de kleinere VvE'en aangeeft dat zijn of haar eigen vereniging geen reservefonds heeft ingesteld en daar ook niet mee bezig is. Nog eens 10 procent zegt dat de VvE geen reservefonds heeft, maar daar wel mee bezig is terwijl 8 procent het niet weet.

Om onwetende appartementseigenaren te wijzen op de wettelijke plicht en de noodzaak te sparen voor groot onderhoud geeft VvE Belang in samenwerking met het ministerie van VROM een krant uit. Deze krant krijgen alle 472.000 bewoners-eigenaren van appartementen in Nederland vrijdag 8 september in de brievenbus.

Speciaal voor de 82.000 kleine VvE'en (tot tien appartementen) heeft VvE Belang het initiatief genomen samen met Twinq (automatisering), ICP+Consult (bouwkundige ondersteuning) en de ING Groep (ING bank en Postbank) XS VvE Beheer te ontwikkelen. Met behulp van een goedkoop basispakket voor administratieve ondersteuning worden kleine VvE'en gestart en jaarlijks ondersteund. Het bijzondere van dit pakket is dat het gebruik maakt van de digitale snelweg (internet), waarbij de software van Twinq centraal staat. Ook het vergaderen gaat digitaal. De vergaderstukken komen via e-mail naar de eigenaren. De bewoners-eigenaren kunnen de stukken veelal schriftelijk afhandelen.

'De meeste VvE'en willen en kunnen best een aantal dingen zelf doen', zegt Schuurs. 'Klein dagelijks onderhoud bijvoorbeeld. Maar ze hebben gewoonweg niet de tijd en vaak ook niet de deskundigheid om de administratie bij te houden en vergaderstukken te maken. Bovendien is het niet prettig je buurman te moeten aanspreken op het niet betalen van de maandelijkse bijdrage. Laat staan uiteindelijk een deurwaarder op zijn dak te sturen. Dat is niet bevorderlijk voor goede onderlinge verhoudingen tussen de bewoners van een appartementencomplex. Dankzij XS VvE Beheer knappen anderen dat vervelende werk op. XS VvE Beheer verkleint ook het risico dat er geen opvolger is wanneer een vrijwilliger stopt met het regelen van de administratieve zaken. Als er minder werk aan zit en het is eenvoudig, is het gemakkelijker iemand te vinden die het werk wil overnemen.'

Over Trendbox
Trendbox B.V. is een van de grootste volledig onafhankelijke marktonderzoekbureaus in Nederland. Vanaf de oprichting in 1990 heeft het bedrijf een gezonde groei doorgemaakt. Dankzij een goede balans tussen ad hoc opdrachten en continue trendmonitors, heeft Trendbox zich een onderscheidende positie in de Nederlandse markt voor marktonderzoek en marktinformatie verworven. Trendbox is lid van de Research Keurmerkgroep, de vereniging van ISO gecertificeerde marktonderzoekbureaus in Nederland. Meer informatie over Trendbox is te vinden op www.trendbox.nl.

Over VvE Belang:
VvE Belang is de enige belangenorganisatie in Nederland die uitsluitend opkomt voor de belangen van appartementseigenaren. Deze belangenorganisatie beschikt over een eigen juridische dienst die leden ter zijde staat en adviseert op het gebied van regelingen binnen verenigingen van eigenaren. Ten behoeve van de leden en andere belangstellenden geeft VvE Belang een tijdschrift en een aantal boeken uit over het aanschaffen en beheren van appartementen. VvE Belang heeft in de zes jaar van haar bestaan een belangrijke plaats veroverd in de onroerend goed wereld. VvE Belang is een sterk groeiende belangen-organisatie met op dit moment ruim 20.000 leden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

VvE Belang
Tel.: 0162 - 469 120

Fred Schuurs
(Directeur)
f.schuurs@planet.nl