Ingezonden persbericht
Een blik op de sociale zekerheid in 2012
Hoe zien Steven van Eijck, Leo Stevens, Robin Linschoten en Hans Vroon de sociale zekerheid in de toekomst? Deze vraag stond centraal op het introductiecongres van het nieuwe
Allianz Inkomensverzekeringen. De visie van Leo Stevens: 'aftopping van verplichte pensioenen boven een inkomen van ¤ 60.000 en een eigen risico voor werknemers over de eerste vijf ziektedagen.' Robin Linschoten verwacht dat werkgevers verplicht zullen worden om bij ziekte van werknemers het loon gedurende vijf jaar door te betalen. 'In die situatie zou het UWV kunnen worden opgeheven', aldus Linschoten. Met het goedbezochte congres heeft Allianz officieel een plaats verworven op de markt van inkomensverzekeringen.
Prof. dr. Leo Stevens, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, liet zich kritisch uit over de korte termijnvisie die de politiek de afgelopen jaren kenmerkt. In de visie van Stevens moet de Nederlandse samenleving naar een situatie waarin burgers en overheid bereid zijn, binnen verantwoorde kaders, meer risico's te lopen. Zo stelt hij voor om bij ziekte de eerste vijf ziektedagen voor rekening van de werknemer te laten komen. Door deze ziektedagen bijvoorbeeld af te boeken van de vakantiedagen. Daarnaast kan Stevens zich goed voorstellen dat werknemers met een inkomen hoger dan bijvoorbeeld ¤ 60.000 een veel grotere vrijjheid krijgen om hun oudedagsvoorziening naar eigen voorkeuren in te richten.
Robin Linschoten, kroonlid van de Sociaal Economische Raad, ging in op de inrichting van het sociale verzekeringsstelsel tot 2012. Linschoten: 'De WIA is in de praktijk onuitvoerbaar en lost feitelijk geen enkel probleem op. Ik voorspel dat in de komende tijd de roep vanuit de sociale partners fors zal zijn om deze wet sterk te vereenvoudigen.' Verder gaf hij aan te verwachten dat in de komende jaren de werkgevers verplicht zullen worden om bij ziekte van werknemers het loon gedurende vijf jaar door te betalen. Nu is dit twee jaar. 'In die situatie kan het UWV worden opgeheven. Dit levert een besparing op van meer dan 22.000 fte's. De beperkte stroom van uitkeringen die dan nog overblijft, kan worden overgenomen door de Sociale Verzekeringsbank', aldus Linschoten.
Directeur van Allianz Inkomensverzekeringen, Govert Trouwborst: 'Tot 2012 voorzien wij een verder terugtredende overheid waarbij de verantwoordelijkheden voor het treffen van voorzieningen in geval van ziekte en arbeidsongeschiktheid meer en meer richting werkgever en werknemer verschuiven. Zowel in het particuliere als in het collectieve segment verwachten wij dat daarbij een verdere differentiatie zal plaatsvinden op individueel te beïnvloeden risicokenmerken. Verzekerden die bijvoorbeeld niet roken, zullen steeds vaker bij zorg- en inkomensverzekeringen zien dat premies lager zijn dan de premies voor rokers.'
Fotobijschrift:
v.l.n.r. Leo Stevens, Robin Linschoten en Hans Vroon
Noot voor de redactie,