Ingezonden persbericht
Kortingen in de reiswereld? Een jungle!
Grote kortingen, kleine kortingen; interessante kortingen, nutteloze kortingen - BCD Travel In Motion September 2006
Ze zijn er nog steeds, grote kortingen, kleine kortingen; interessante kortingen, nutteloze kortingen. Kortingen waar u nog nooit van gehoord heeft, maar misschien wel recht op heeft! BCD Travel heeft er een aantal op een rij gezet:
Baby's:
- Kortingen verschillen van 66% tot 100%, allen zonder zitplaats. Vreemd eigenlijk, in een tak van industrie die veiligheid lijkt te hebben uitgevonden. Want het is toch niet het veiligst; een baby hangend in een mandje aan een bordkartonnen wandje.
Kinderen:
- Kortingen van 10% tot 50%, afhankelijk van luchtvaartmaatschappij en werelddeel. Leeftijd loopt meestal tot/met 11 jaar maar soms ook tot 15 jaar. Let op! De kortingen zijn meestal over de duurdere tickets. De goedkoopste aanbiedingen zijn zonder korting vaak voordeliger!
Jeugd/Studenten:
- Aantrekkelijke tarieven op basis van een enkele reis. De maximum leeftijd varieert per airline. Deze groep reizigers is er allang achter dat een ticket bij een LCC of een traditionele airline MET een slimme enkele reis structuur, bijna altijd voordeliger is.
Familie tarieven:
- Een fenomeen in landen/gebieden waar het reizen in familieverband een traditionele zaak is zoals in het Midden Oosten of bijv. binnen Frankrijk (maar daar spreken ze dan van familles nombreuses).
Spouse/Companion:
- Samen reizende personen bij wie de tweede persoon soms helemaal gratis en soms 50% korting krijgt, afhankelijk van reis en airline. Een interessante propositie voor business klas reizen. Nadeel: slechts een enkele luchtvaartmaatschappij hanteert deze prijzen en dan vaak nog als tijdelijke actie.
Senioren:
- Een (kleine) korting voor onze grijze medemens (beginnend bij 60/65 jaar). Nauwelijks nog interessant, want er zijn meer dan genoeg gewone lage prijzen.
Gastarbeiders:
- Finnen werkzaam in Rusland, Filippijnen werkend in Italië, Serviërs in Oostenrijk, Spanjaarden in Marokko, regelingen in alle soorten en maten, maar meestal alleen geldig op de "home" carrier.
Missionarissen:
- Deze tarieven bestaan. Maar waar? Niet alleen de doelgroep is beperkt (missionarissen en zendelingen) ook het aantal gespecialiseerde reisbureaus dat deze tarieven mag hanteren, is op een hand te tellen.
Groepen:
- Deze kortingen bestaan als sinds mensenheugenis. Soms uitgewerkt in tarievenbladzijden, maar meestal ad-hoc per groep af te spreken met de airline die, kijkend naar de langjarige bezettingsgraad van een bepaalde vlucht, een mooi prijsje kan afspreken. Maar verwacht er niet te veel van: de laagste opstap prijs voor een individueel persoon is vaak veel lager dan de groepsprijs per persoon is. Waarom? Omdat een groep toch een behoorlijk deel inneemt van een vliegtuig dat nu eenmaal een gemiddelde stoelprijs moet halen.