Ingezonden persbericht


(www.milieukeur.nl)
Flamingo behaalt het eerste Milieukeurcertificaat voor gouden sieraden Na geel- rood- en witgoud is er nu ook 'Groen Goud'

Een garantie voor een duurzaam huwelijk krijg je er niet bij. Maar vanaf deze week kun je wel kiezen voor een duurzame ring. SMK (Stichting Milieukeur) ontwikkelde met inbreng van diverse maatschappelijke organisaties Milieukeurcriteria voor gouden sieraden. De criteria werden onlangs gepubliceerd. Een goede zet, want al een paar maanden later behaalt Flamingo, producent van trouw- en vriendschapsringen, het door hen felbegeerde Milieukeurcertificaat. Felix Hunteler, voorzitter van de Nederlandse Juweliers- en Uurwerkenbranche, heeft het certificaat op woensdagmiddag 6 september tijdens de 'TradeMart' Najaarsbeurs uitgereikt. Hij vindt het een voorzichtig begin en is benieuwd hoe de vraag naar duurzame sieraden zich gaat ontwikkelen.

De milieu- en ontwikkelingsorganisatie Both ENDS kwam circa 10 jaar geleden voor het eerst in contact met Oro Verde (Groen Goud) in Colombia. Nicole Walshe: "We zagen direct dat verantwoorde goudwinning binnen de kleinschalige, traditionele mijnbouw een grote toekomst kan hebben. Om die reden zijn we in onze functie als 'makelaar' tussen Noord en Zuid (both ends), Oro Verde in Nederland gaan promoten. Tevens zijn we met partners in Latijns Amerika, Afrika en Azie aan het werk gegaan om een internationale Associatie voor Verantwoorde Mijnbouw op te richten. Both ENDS zal de erkenning van Oro Verde door Stichting Milieukeur als voorbeeld en stimulans ook internationaal onder de aandacht brengen."

Oxfam Novib ondersteunt partner Oro Verde (Groen Goud) in Colombia bij duurzame kleinschalige goudwinning. Oro Verde heeft een certificeringsprogramma opgezet voor duurzaam goud, dat op dit moment wereldwijd nog het enige initiatief is. Volgens dit programma is het goud duurzaam gewonnen als de winning aan tien eisen voldoet. Dat zijn zowel milieueisen als sociale eisen. Deze eisen zijn ontwikkeld samen met de goudwassers en de dorpsorganisaties waar de goudwinning plaatsvindt. Dankzij duurzame productiemethoden worden de levensomstandigheden van families die leven van de kleinschalige goudwinning verbeterd.

Daan van Wijk, Adjunct-directeur van de Federatie Goud en Zilver, is blij met het initiatief van duurzaam goud: "Het begint nu kleinschalig, maar wij willen daar als brancheorganisatie nadrukkelijk vanaf het begin bij zijn. Het heeft een maatschappelijk belang en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt ook in onze branche steeds belangrijker. In ieder geval is 80 procent van het goud in nieuwe sieraden al gerecycled goud. Dat betekent dat we de resterende 20 procent op een zo verantwoord mogelijke manier moeten produceren. Dit initiatief draagt daaraan bij. Hoe breder verspreid 'groen goud' gaat worden, hoe beter. Dat ondersteunen wij graag."