10 Miljoen voor natuurprojecten
07-09-2006 - Nederland is er in geslaagd om samen ruim EUR 10 miljoen aan Europese financiering binnen te halen voor grote natuurherstelprojecten in negen verschillende Natura 2000 gebieden. Hiermee is Nederland één van de drie best toebedeelde lidstaten van het LIFE Natuur programma in 2006. Het ministerie van LNV ondersteunt Nederlandse organisaties bij de aanvraag. De Europese Commissie selecteert uit alle aanvragen de beste aanvragen. In totaal zijn in 2006 door alle lidstaten 228 projecten ingediend; slechts 61 projecten worden gefinancierd.
Het LIFE Natuur programma van de Europese Commissie heeft als doel het behoud en herstel van de Natura 2000 gebieden en soorten. Natura 2000 is het samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Het omvat alle gebieden die beschermd zijn op grond van de Vogelrichtlijn (1979) en de Habitatrichtlijn (1992). Het Natura 2000-netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de Europese Unie voor behoud en herstel van biodiversiteit. Tijdens de Europese Raad in Gothenburg (juni 2001) hebben de Europese staatshoofden en regeringen de afspraak gemaakt om de afname van de biodiversiteit in de Europese Unie in 2010 te stoppen.
Het Nederlandse resultaat komt vooral doordat het innovatieve projecten met een hoog natuurrendement zijn. De initiatiefnemende organisaties zijn Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Provincie Zeeland, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Waterschap Roer en Overmaas, Ruimtelijke Inrichting Hoeksche Waard, Rijkswaterstaat en het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide.
De door de Europese Commissie goedgekeurde projecten zijn van uiteenlopende aard. Het betreft de volgende projecten in verschillende Natura 2000 gebieden in Nederland.
Het project 'Brackish Marsh' in de Oosterschelde van de provincie Zeeland, voorziet in de realisatie van 157 hectare natuurontwikkeling langs de zuidkust van Schouwen. Het gebied nabij Zierikzee, wordt ingericht voor steltlopers, sterns en de Noordse woelmuis, als onderdeel van Plan Tureluur: een binnendijkse brakwatermoeras van ca 1200 ha.
Het waterschap Roer en Overmaas zorgt voor de aanleg van een vispassage om de vismigratie van verschillende vissen, zoals de zalm, bittervoorn, beek-, rivier- en zeeprik van de Maas naar het paaigebied in het bovenstroomse gebied van Roer weer mogelijk te maken.
Het gebied de Zouweboezem van de St. Het Zuid-Hollands Landschap herbergt de grootste broedkolonie purperreigers van Nederland en vele andere moerasvogels. Echter het gevaar is dat door de nu nog niet optimale omstandigheden en de voortschrijdende successie de hoge waarde die het gebied nu heeft verloren gaat. Zodoende wordt er ingegrepen voor het te laat is; zo wordt de huidige waarde van het gebied behouden en waar mogelijk zelfs nog verbeterd.
Doel van het project in Engbertsdijksvenen van Staatsbosbeheer is het veiligstellen van de onvergraven hoogveenkern. Dit wordt bereikt door de aanleg van zandkades rondom de kern. Om de herstelmaatregel goed te kunnen volgen, wordt er lopende de uitvoering, onderzoek verricht naar de macro-fauna en de waterhuishouding van de kern in relatie tot de omgeving van het hoogveen.
Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer beogen in De Wieden en Weeribben, ter versterking van de moerasnatuur, het herstel van trilveen en veenmosrietland door het graven van petgaten en afplaggen van verdroogd en verzuurd rietland. Daarnaast wordt een praktijkstudie uitgevoerd naar de te verwachten positieve effecten van een natuurlijker waterpeilbeheer.
Voor de Polder Westzaan heeft Staatsbosbeheer, in partnerschip met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, zijn projectaanvraag gehonoreerd gezien om het bijzondere brakke karakter van dit laagveengebied te herstellen. De voortschrijdende verzoeting wordt een halt toegeroepen met behulp van een inlaat die brak water vanuit het Noordzeekanaal naar de Reef en het Guisveld in deze polder voert.
Het project Vlietmonding in de Hoeksche Waard creëert een belangrijk leefgebied voor de zeldzame Noordse woelmuis op de zuidoever van de rivier de Oude Maas. Het zorgt tegelijkertijd de verbindingszone tussen de geïsoleerde populaties Noordse woelmuis in het Haringvliet en de Oude Maas.
In het project SAMARES (Salt Marsh Restoration Eastern Scheldt) van Rijkswaterstaat wordt door het aanbrengen van grond in de Schelphoek en de bouw van een doorlaatmiddel ten behoeve van de Rammegors 100 ha nieuw areaal slikken en schorren toegevoegd aan het afnemende intergetijdengebied van de Oosterschelde.
In het Vlaams-Nederlandse Grenspark de Zoom - Kalmthoutse Heide wordt het biotoop open zand in ere hersteld door op de aansluitend in Vlaanderen en Nederland gelegen duinen de wind weer ruimte te geven. Het marginale bos maakt plaats voor droge en natte heide. Ook de natuurrecreant vaart er wel bij, er komen nieuwe wandelroutes.
Dit was het laatste jaar dat de lidstaten gebruik konden maken van het LIFE Natuur Programma vanaf 2007 wordt dit programma opgevolgd door het LIFE+ programma. Het grote verschil is dat dit natuur- en milieuprogramma decentraal georganiseerd gaat worden. Lidstaten ontvangen jaarlijks een vast bedrag. Nederland kan dus niet meer door het indienen van goede projecten meer financiering ontvangen. In het najaar organiseren het Ministerie van LNV en VROM voorlichtingsbijeenkomsten over dit nieuwe programma.
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit