GroenLinks

Toekomst van Kosovo: GroenLinks roept Raad op het matje

7 september 2006

Op initiatief van Joost Lagendijk (GroenLinks) voelde het Europarlement woensdag de Europese Raad aan de tand. Lagendijk vreest dat de EU niet tijdig kan inspelen op haar nieuwe rol in Kosovo. Hij wees erop dat de voorgenomen bezuiniging op personeel van de Europese Commissie het de EU onmogelijk maakt effectief op te treden.

In juni dit jaar was Lagendijk, Kosovo-woordvoerder van het Europees Parlement, in Kosovo met een delegatie europarlementariërs. Het opvallendste vond hij het zichtbare ongeduld van zowel de Kosovaren als de internationale gemeenschap ter plaatse: "Behalve de Serviërs gaat iedereen er van uit dat Kosovo in 2007 onafhankelijk wordt. De Verenigde Naties pakken hun spullen om te vertrekken, de Albanese Kosovaren staan te trappelen om het zelfbestuur op zich te nemen. Maar wat ook de toekomstige status van Kosovo is, er zal internationaal toezicht nodig zijn om alles in goede banen te leiden. Die rol wil en moet de EU op zich nemen. Maar daarop moet ze wel voldoende voorbereid zijn."

Juist die voorbereiding, zag Lagendijk tijdens zijn verblijf in Pristina, laat te wensen over: "In het verbindingskantoor van de Europese Commissie werkten op dat moment zegge en schrijve 6 mensen. Wel is er een team ter plekke dat de overname door de EU van leger- en politietaken voorbereidt. Maar dat is slechts één van de taken die de EU te wachten staan."

Minderheden
Grootste breekpunt in het toekomstige Kosovo is volgens Lagendijk de bescherming van de minderheden: "De internationale gemeenschap, en dus de EU, zal de Kosovaren moeten helpen om het justitieapparaat zo uit te bouwen dat de minderheden, in de eerste plaats de Serviërs, zich daadwerkelijk door de rechtsstaat beschermd voelen. Ook moet de bescherming van de rechten van de minderheden in het dagelijks reilen en zeilen van de andere administratieve organen gegarandeerd worden."

Ook wees Lagendijk de Raad en de Commissie erop dat de EU zich in Kosovo moet hoeden om dezelfde fouten te begaan als de Verenigde Naties. Dat wil zeggen dat de Kosovaren zelf de verantwoordelijkheid voor het bestuur op zich moeten nemen. De internationale gemeenschap, gecoördineerd door de EU, moet vooral toezien op de naleving van de voorwaarden van het akkoord over de status, dat Serviërs en Albanezen naar verwachting eind 2006 of begin 2007 zullen sluiten. "De VN wordt door de bevolking gezien als een bezettingsmacht die de Kosovaren alle verantwoordelijkheid uit handen heeft genomen. De EU moet duidelijk maken dat in 2007 de Kosovaren zelf aan de beurt zijn," aldus Lagendijk.

Bezuinigingen
Europees Commissaris Rehn, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de EU, wees op de discrepantie in de EU tussen wensen en beschikbare middelen. Aan de ene kant vragen de lidstaten de Commissie om een steeds grotere rol te spelen in de handhaving van de internationale veiligheid, zoals in Kosovo, aan de andere kant wil de Raad dat de Commissie 1700 man personeel wegbezuinigt.

"Het manna komt niet uit de hemel vallen", aldus Rehn. Hij kreeg hierin ruime bijval van de aanwezige europarlementariërs. Lagendijk: "Kosovo en de Westelijke Balkan liggen midden in Europa. We kunnen ons niet veroorloven om er uit zuinigheid nieuwe conflicten te laten ontstaan: inzetten op gekwalificeerd EU-personeel en duurzame ontwikkelingsprojecten is een goede investering in de toekomst."

Zie ook:


* Tekst van de mondelinge vraag over paraatheid van de EU voor haar toekomstige rol in Kosovo

* Dossier: Balkan en de EU

«