7 sep 2006
Onderdeel: Wageningen UR
Hij doet het, de transgene tomaat van Plant Research International van
Wageningen UR. Dat blijkt uit proeven die TNO heeft uitgevoerd. De
tomaat, die in zijn schil extra veel antioxidanten aanmaakt, lijkt
muizen te beschermen tegen hart- en vaatziekten.
TNO heeft de tomaten getest in genmuizen die het menselijke
ontstekingseiwit C-Reactive Protein (CRP) waren gaan aanmaken. Mensen
met een verhoogde aanmaak van CRP hebben meer kans op hart- en
vaatziekten. âAls de muizen gewone tomaat door hun voer kregen daalde
de concentratie van het CRPâ, zegt dr. Arnaud Bovy, projectleider van
het tomatenproject. âKregen de muizen gentomaat, dan daalde het CRP
nog meer.â
Het onderzoek laat in de eerste plaats zien dat het eten van tomaat
gunstige effecten heeft op een aantal merkers voor hart- en
vaatziekten. âDit is een eerste indicatie dat gewassen die zijn
veredeld op deze inhoudsstoffen een positief gezondheidseffect kunnen
hebbenâ, zegt Bovy. âMaar of het zin heeft om meer van dit soort
producten te consumeren kunnen we op basis van zoân onderzoek
natuurlijk nog niet zeggen.â
De transgene tomaat maakt twintig keer meer van de flavonoïde
quercetine dan een gewone tomaat. Bovendien produceert de vrucht door
de toevoeging van een extra gen ook luteoline, een antioxidante
flavonoïde die normaliter niet in tomaten voorkomt.
Extra quercetine zit ook in een uienvariant die PRI heeft ontwikkeld.
In september verschijnt in de British Journal of Nutrition een studie
waarin onderzoekers van de universiteit van Reading, Engeland, die
uien hebben getest op mensen. Uiensoep die is gemaakt van de
quercetinerijke Wageningse uien remt het ontstaan van bloedstolsels
sterker dan soep van witte uien met geringere concentraties
quercetine, zo blijkt uit het artikel. De quercetine-ui is overigens
gemaakt via klassieke veredeling, niet met gentechnologie.
Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief van voorloper Wb op
http://www.wb-online.nl.
Wageningen Universiteit