LEI

Fout in nge-berekening

7 sep 2006
Onderdeel: LEI

De berekening van de bedrijfsomvang in nge via het programma op onze website kan de afgelopen maanden tot een verkeerde uitkomst hebben geleid. Het probleem speelde alleen bij bedrijven met schapen of geiten.

Op de website van het LEI staat sinds mei 2005 een rekenmodule waarmee iedereen na invoer van gegevens over het aantal dieren en hectares de omvang van zijn eigen bedrijf (in nge) kan bepalen. Hoewel het daarvoor niet specifiek is ontwikkeld, verwijzen instanties als de belastingdienst en gemeentes boeren regelmatig naar dit programma om hun bedrijfsomvang vast te stellen met het oog op bepaalde regelingen of vergunningen.

In mei 2006 moest de software van de rekenmodule worden aangepast, wat leidde tot storingen in het rapportageonderdeel van het programma. Om bezoekers toch van dienst te kunnen zijn is toen naast de nge-rekenmodule een noodprogramma geïnstalleerd in de vorm van een spreadsheet. Naar nu blijkt, bevatte dit noodprogramma op één punt een foute formule, wat voor sommige bedrijven tot verkeerde uitkomsten kan hebben geleid. Het gaat daarbij uitsluitend om bedrijven met lammeren, overige mannelijke schapen of overige geiten in combinatie met grasland of voedergewassen. De berekende nge van grasland en voedergewassen, en daarmee ook de totale bedrijfsomvang van deze bedrijven, komt door de gebruikte formule lager uit dan de werkelijke omvang. De spreadsheet met deze fout heeft van juni tot en met augustus 2006 op onze website gestaan.

Het LEI kan helaas niet nagaan wie in deze periode van het spreadsheetprogramma gebruik heeft gemaakt. Mocht u tot die categorie gebruikers behoren, dan raden wij u aan de berekening nogmaals uit te voeren met de nge-rekenmodule of met de verbeterde spreadsheet die beide op onze site zijn te vinden
. Wie de spreadsheet in de betreffende periode op de eigen PC heeft gedownload, vragen wij om deze versie te verwijderen en desgewenst te vervangen door de verbeterde versie.

In geval van vragen kunt zich wenden tot ing. Walter van Everdingen (walter.vaneverdingen@wur.nl , tel. 070 3358312)

Het LEI biedt de gebruikers van het programma zijn excuses aan voor de ontstane overlast.