Agenda openbare programmering Felix Meritis September 2006
7 september
Dare2Connect i.s.m. Vereniging Democratisch Europa & De Bezige Bij Café Europa De Europeanen in Brussel: graadmeter en kweekvijver voor Europese identiteit? Aanvang: 20.15 uur
Toegang: gratis
Debat
Met als motto van Otto von Habsburg dat 'Iedereen die niet weet waar hij vandaan komt en niet weet waar hij naar toe gaat, niet weet wie hij is' deed NRC-journaliste Caroline de Gruyter door middel van interviews onderzoek naar de Europese gemeenschap in Brussel. Hoe staat het met idealisme van de Brusselse pioniers en wat doet de gegroeide euroscepsis met de nieuwe generatie Brusselse Europeanen. Vanuit het idee dat identiteit en Europese eenwording alles met elkaar te maken hebben werpen haar conclusies licht op de verdere toekomst van de Europese eenwording Haar boek De Europeanen, gesprekken over het leven in Brussel zal in oktober verschijnen. Caroline de Gruyter zal worden geïnterviewd.
Dit debat is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.
9 september
Open Monumentendag
Felix Meritis, een monument van de Verlichting
Aanvang: 10.00 uur
Toegang: gratis
Rondleidingen
Felix Meritis organiseert in het kader van Open Monumentendag een aantal rondleidingen door het 18e eeuwse 'Tempel de Verlichting' aan de Keizersgracht 324. Zie hoe architect Jacob Otten Husly voor de beeldende kunsten, letterkunde, handel, natuurwetenschappen en muziek geëigende zalen wist te creëren. Laat u meevoeren in de roemruchte geschiedenis van Felix Meritis!
9, 16, 23 & 30 september
NCRV
Rondom Tien
Aanvang: 22.00 uur
Toegang: gratis
Televisie
Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, http://www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.
15 september
PvdA in het Europees Parlement
De Unie als uitdaging
Aanvang: 19.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: (020) 551 22 04, pesdelegatie@pvda.nl
Bijeenkomst
Het is tijd voor een antwoord op de Europese impasse. In Nederland is zinvol werk verricht door de onderzoeken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en door de discussie binnen de PvdA. Nu is het zaak de uitkomsten van die onderzoeken en discussies te vertalen naar een concreet programma voor Europa. Een programma dat luistert naar de wensen van de Nederlandse kiezer, zoals verwoord door de rapporten van Hans Anker. De PvdA in het Europees Parlement is op zoek naar concrete ideeën en oplossingen.
19 september
Felix & Sofie: De Andere Werkelijkheid
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Toegang: gratis
filosofencafé
Felix & Sofie zijn na ruim een jaar weer terug in Felix Meritis! Felix & Sofie pakken het nieuwe seizoen gelijk stevig aan en onderzoeken volledig andere werkelijkheden: de hyperrealiteit van Jean Baudrillard (1929) en een wetenschapper die op basis van bijna-doodervaringen het bestaan van een soort ziel bewijst... Tijd om anders tegen de werkelijkheid aan te kijken!
Voor meer informatie zie: www.felix-en-sofie.nl
20 september
Forum voor Europese Cultuur
Heeft de Nederlandse journalistiek ooit een kans gehad? Sir Karl Popper-lezing door Jan Blokker Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 12,- / ¤ 9,- (studenten)
Lezing
Er is sprake van een dagbladcrisis. De krant jarenlang ons 'lijfblad' is niet langer informatiebron numero 1. Abonneeverlies leidt automatisch tot vermindering van het advertentieaanbod, dus tot economisch onbehagen bij (steeds geconcentreerder) uitgeefconcerns, allerlei strategieën voor 'neveninkomsten' en tenslotte het afstoten van dagbladtitels. De crisis is internationaal. Internationaal wordt ook gezocht naar waar de schuld ligt. Bij de 'ontleesde' medemens? Bij internet? Bij moderne communicatietechnieken in vergelijking waarmee de (papieren) krant een hopeloos verouderd, haast 19e eeuws medium lijkt, evenzeer gedoemd te verdwijnen als de paardentram en de stoomtrein? Bij de bloggers-rage? In zijn Popper-lezing vraagt Jan Blokker zich af of er een specifiek Nederlands-nationale kant aan de crisis zit. Hij zoekt het antwoord niet zozeer in (macro)economische of technologische, als wel in historisch bepaalde, sociaal-politieke en vooral ook journalistieke omstandigheden. Heeft de Nederlandse journalistiek in de loop van de afgelopen anderhalve eeuw eigenlijk ooit een kans gehad? Of scherper gesteld: heeft ze ooit haar kansen gegrepen? En zou ze nu, in de dagen van een diepe dagbladcrisis, niet alsnog een kans kunnen wagen?
Jan Blokker studeerde enige tijd Nederlands en geschiedenis. Zijn litteraire en historische belangstelling heeft hij nooit verloren. Zo publiceerde hij, samen met zijn zoons Jan en Bas, in 2005 Het Vooroudergevoel. Verder schreef hij vele film- en operascenario's en was hij voorzitter van het Bestuur Productiefonds voor de Nederlandse Film en bijzonder hoogleraar Persgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Talloos zijn Blokkers publicaties, maar het bekendst werd hij door zijn columns in de Volkskrant. Deze kenmerken zich door de scherpe en satirische behandeling van actuele onderwerpen, waarin Jan Blokker zich keert tegen allerlei uitingen van onzin, zelfgenoegzaamheid en modieusheid. Blokker won de Gouden Ganzeveer in 2003 voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse geschreven cultuur.
21 september
Dag van de Dialoog
Aanvang dialoogtafels: 11.00, 13.00 en 15.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: josien@felix.meritis.nl
Bijeenkomst
Wie je bent, wat je identiteit is, wordt door veel verschillende dingen bepaald. Door wat je doet. Waar je vandaan komt. Wie je wilt zijn en waar je van droomt. Ook met wie je omgaat en bij welke groepen je je aansluit, of juist niet, maken je tot wie je bent.
Niet iedereen heeft daarbij het gevoel zichzelf te kunnen zijn of geaccepteerd te worden. Een belangrijk onderwerp om met elkaar te bespreken als we prettig willen samenleven in Amsterdam. Voel jij je Amsterdammer? Kan je zijn wie je wilt zijn in Amsterdam? Identificeer jij je met andere Amsterdammers of juist niet? Laat horen wat jij meemaakt, waar jij je zorgen over maakt en waar je van droomt!
Door mee te doen aan de vierde Dag van de Dialoog, als organisatie of individu, kom je in contact met andere Amsterdammers van verschillende achtergronden. Je wisselt ideeën en ervaringen uit over het thema identiteit en op die manier maak je kennis met elkaar. De Dag van de Dialoog creëert daarmee meer begrip en sociale samenhang in de stad. Door de hele stad staan dialoogtafels die georganiseerd zijn door bedrijven, maatschappelijke organisaties, buurthuizen, café's, scholen, enzovoort. Felix Meritis is de hoofdlocatie.
Informatie: www.amsterdamdialoog.nl
22 september
BoekenFeest: NRC Handelsblad viert 10 jaar Boekenbijlage. Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.00 uur)
Toegang: ¤ 20,-
Reserveren: receptie@felix.meritis.nl, (020) 623 13 11 of via www.nrc.nl/boekenfeest Manifestatie
De bijlage Boeken stapt deze avond voor één keer uit de krant. Ontmoet schrijvers, lezers, recensenten en redacteuren van de bijlage Boeken.
Leesclub Live
U kunt meediscussiëren in de 'Leesclub Live fictie' waarin recensenten en schrijvers met elkaar en het publiek in debat gaan onder leiding van Pieter Steinz over de roman Het complot tegen Amerika van Philip Roth (2005). Met Joost Zwagerman, Elsbeth Etty en Bas Heijne. In de 'Leesclub Live non-fictie' wordt Geert Maks' In Europa besproken (2004) door Stine Jensen, Ger Groot en James Kennedy onder begeleiding van Michel Krielaars.
De recensent gerecenseerd
Drie maal drie schrijvers nemen de literaire kritiek op de hak in een persoonlijke column, waarna een discussie losbarst over de vraag 'Is de literaire kritiek nog bij de tijd' en 'Functioneert de kritiek nog naar tevredenheid?' Met Abdelkader Benali, Nelleke Noordervliet, Jan Siebelink, Marja Brouwers, Ilja Leonard Pfeijffer, Joost Zwagerman, Hager Peeters en Atte Jongstra. De presentatie wordt verzorgd door Margot Dijkgraaf.
Forumdiscussies
Sjoerd de Jong discussieert met Geert Mak, Annejet van der Zijl en Frank Westerman over 'De grenzen van de non-fictie'. Hans Goedkoop discussieert met Jan Blokker, Paul Scheffer en Jan Bank over 'De canon en de vaderlandse geschiedenis' en Arjen Fortuin discussieert met Arnold Heumakers, Elsbeth Etty en Janet Luis over 'De Nederlandse literatuur, bestaat die nog?'.
Workshops
En natuurlijk volgt u één (of meer) van de literaire workshops met onderwerpen als 'de biografie' (Elsbeth Etty), over 'het ontcijferen van zeventiende-eeuwse zeepost' (Roelof van Gelder) of over 'hoe een beroemd gedicht te lezen' (Yra van Dijk). Laat u uitleggen 'hoe u een literair schema maakt' (Pieter Steinz) of neem een kijkje achter de schermen van de krant en ontdek 'hoe de boekenbijlage wordt gemaakt' (Peter de Bruijn, Wilfred Boom).
Ook kunt u genieten van een 'massage literair' of van 'silent poetry' of één van de andere literaire verrassingen die plaats vinden. We eindigen de avond met een groot literair feest.
Informatie: www.nrc.nl/boekenfeest
26 september
Ramadan Festival, Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam (JMNA) en Islam and Christianity debatserie Samen Leven: Joden en Marokkanen in Nederland
Aanvang: 18.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: info@ramadanfestival.nl
Debat
Het Ramadan Festival wordt dit jaar voor de tweede maal georganiseerd en brengt Nederlanders met verschillende religieuze en culturele achtergronden met elkaar en elkaars gebruiken in contact. Het festival bestaat uit veel verschillende activiteiten met als gemeenschappelijke deler: het benadrukken van de ontmoeting en de onderlinge dialoog en het belichten van de positieve aspecten van de interculturele Nederlandse samenleving. Want in de Ramadanmaand (24 september t/m 24 oktober) dienen moslims, meer nog dan normaal, respect te tonen ten aanzien van hun medemens en dus open te staan voor tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning.
Samen Leven: Joden en Marokkanen in Nederland is een debat over antisemitisme en de groeiende aversie jegens moslims in Nederland. Met dit debat wil de organisatie op een positieve manier bijdragen aan de discussie over de situatie van Joden en Marokkanen als minderheid in de Nederlandse samenleving en de afstand verkleinen tussen de Joden en (Marokkaanse) moslims in Nederland. De focus moet verlegd worden van de negatieve aspecten naar de kracht van beide gemeenschappen. Dit debat is de eerste in een serie van zes Politieke Café's over de Joodse en Marokkaanse gemeenschappen in Amsterdam en de laatste in de vierdelige debattenserie Islam & Christianity. Bij deze debatserie werd gediscussieerd over actuele onderwerpen die te maken hebben met de spanningen tussen verschillende groepen in de samenleving.
Op het programma van deze avond staan: de aftrap van een nieuwe serie Politieke Café's door burgemeester Job Cohen, een inleiding over Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar op 23 september) en Ramadan door Imam Van Bommel en rabbijn Menachem Sebbag, live Marokkaanse en joodse muziek, een theetuin van Kaspi en het verbreken van de vasten met een iftar maaltijd.
Dit debat is slechts een van de vele activiteiten die in het kader van het Ramadan Festival zullen plaatsvinden in o.a. Felix Meritis. Houd de website www.ramadanfestival.nl in de gaten voor het actuele programmaoverzicht.
28 september
Amsterdamse Woningcorporaties, Welzijn en Jeugdzorg Nieuwe Coalities Rondom Jongeren in de Wijk
Aanvang: 9.30 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: via www.lesdeuxmamans.nl
Conferentie
Het 'de boel bij elkaar houden in Amsterdam' is gebaat bij een goede verbinding tussen corporaties en de sector welzijn/jeugdzorg. Fysieke vernieuwing van de woningvoorraad leidt tot een gedifferentieerde wijkbevolking. Sociale cohesie ontstaat echter niet automatisch, leefbaarheid en veiligheid staan onder druk. Jongeren en hun toekomst in de stad spelen hierbij een vooraanstaande rol.
Uit het WRR-rapport Vertrouwen in de buurt en uit recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in grote steden blijkt hoe gewenst een verbinding is tussen corporaties en ondernemingen in welzijn en jeugdzorg. Die verbinding - bij de aanpak van grootstedelijke sociale vraagstukken zoals sociale veiligheid, overlast, verhoudingen tussen bevolkingsgroepen, uitsluiting, participatie en integratie - komt slechts sporadisch van de grond. Veel is afhankelijk van toeval, persoonlijke contacten, incidenten, plaatselijke politici en projectgelden.
Deze conferentie heeft als doel de samenwerking tussen een viertal woningcorporaties (Het Oosten, De Alliantie, De Key en AWV), drie sociale ondernemers (Altra Jeugdzorg, Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam, Streetcornerwerk), Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en de Federatie van Amsterdamse Woningcorporaties te versterken bij de structurele aanpak van grootstedelijke problematiek rondom jongeren.
De conferentie wordt geopend door burgemeester Job Cohen. Mischa de Winter (hoogleraar Pedagogiek, Universiteit Utrecht), Hans Zuiver (algemeen-directeur Combiwel) en Dick Schuiling (voorzitter Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties) zullen korte lezingen verzorgen. 's Middags staan een aantal workshops op het programma en een forumdiscussie met Ahmed Marcouch (voorzitter Stadsdeel Slotervaart), Albert Schreven (directeur de Key), Monique Ruimschotel (algemeen-directeur Welzijn Binnenstad), Hans Boutelier (directeur Verwey Jonker Instituut) en Talja Blokland (hoogleraar Opbouwwerk, Erasmus Universiteit). De dag wordt afgesloten door wethouder Ahmed Aboutaleb.
28 september
The John Adams Institute i.s.m. Uitgeverij Prometheus en Felix Meritis The Discomfort Zone Jonathan Franzen
Voertaal: Engels
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤15.00 / ¤12.50 (leden John Adams Institute) / ¤7.50 (studenten, CJP, 65+, Stadspas) Reserveren: www.john-adams.nl (voor leden) of via AUB Ticketshop (Leidseplein 26, Amsterdam), VVV kantoren en de UITlijn (tel. 0900-0191 (¤0.40 pm)) Lezing
Romanschrijver en winnaar van de National Book Award, Jonathan Franzen, zal zijn nieuwe boek bespreken. In The Discomfort Zone: A Personal History schetst Franzen een intiem en humoristisch beeld van zijn jeugd, zijn moeders dood en de Verenigde Staten in de roerige jaren 60 en 70.
Jonathan Franzen heeft drie romans geschreven - The Twenty-Seventh City (1988), Strong Motion (1992) en The Corrections (2001) en een aantal essay's. Hij schrijft regelmatig voor het magazine The New Yorker. 29 september
Dare2Connect
Scandinavië en de Baltische Staten
Aanvang: 13.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: reserveren@dare2connect.nl
Bijeenkomst
De bijeenkomst bestaat uit een plenair gedeelte, waar het thema cultuur en economie in de Scandinavische en Baltische Staten aan bod komt en disciplinaire workshops waaronder: design, popmuziek/dance, architectuur en film. Ruben Maes zal de rol van dagvoorzitter verzorgen.
Deze bijeenkomst is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.
29 september
Dare2Connect i.s.m. Rozenberg Publishers
Café Foreign Affairs Afghanistan
Aanvang: 16.30 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: reserveren@dare2connect.nl
Debat
Het beeld van VN vredesoperaties is vaak negatief. In de publieke opinie bestaat het beeld dat de operaties tot mislukken gedoemd zijn. In het proefschrift Walking the tightrope - Do UN peacekeeping operations actually contribute to durable peace? komt Jaïr van der Lijn van het Centrum voor Conflict Analyse & Management (Radboud Universiteit Nijmegen) tot andere conclusies: deze missies zorgen niet alleen voor het beëindigen van gewelddadigheden, maar dragen ook bij aan duurzame vrede. Uiteraard moet de missie dan wel een duidelijk mandaat hebben, en zijn er meer voorwaarden waaraan voldaan moet worden om tot een geslaagde missie te kunnen komen. Halfslachtig werk levert volgens de auteur vaak weinig of niets op.
In het boek K zag twee beren - De achterkant van de VN-vredesmissies van Linda Polman wordt duidelijk wat het inhoudt als het mandaat niet duidelijk is: het Rwanda-drama illustreert de onmacht van de VN in optima forma.
Maar wat zijn eigenlijk de mandaten van de VN-vredesmissies en hoe zouden die moeten luiden voor Afghanistan? Wat is de Nederlandse aanpak in Afghanistan? Hoe verkrijg je steun van de bevolking? Gaan we Nederland informeren over cultureel Afghanistan, zoals het Duitse Goethe-Institut Kabul en Intendant Tom Stromberg van het Hamburger Schauspielhaus deden?
Onder leiding van Ruben Maas gaan onder anderen Jaïr van der Laan en Linda Polman in op deze en andere vragen.
Deze bijeenkomst is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.
Rozenberg Publishers is een onafhankelijke wetenschappelijke uitgeverij. Naast wetenschappelijke publicaties richt Rozenberg Publishers zich op non-fictie boeken over maatschappelijk relevante thema's. Het merendeel van de wetenschappelijke uitgaven wordt gepubliceerd onder de naam Dutch University Press.
29 september
ZemZem i.s.m. Partizan Publik en Felix Meritis
Nederland en Irak
Aanvang: 19:00 uur
Toegang: ¤ 10,- / ¤ 7,- (studenten, MOI-leden en ZemZem-abonnees) Reserveren: info@zemzem.org
Manifestatie
Het is chaos in Irak. Welzijn en welvaart zijn ver te zoeken. Een burgeroorlog ligt nadrukkelijker dan ooit te voren op de loer in de nasleep van de door Amerika geleide invasie in 2003. Een nieuwe elite, zonder bestuurservaring, kwam merendeels als balling uit het buitenland en moest in een mum van tijd politieke partijen organiseren, aanhang verwerven, deelnemen aan verkiezingen en een nieuwe grondwet uit de grond stampen. De Koerden en sjiieten waren het best georganiseerd. Zij hadden politieke organisaties en milities opgebouwd. Dit in tegenstelling tot de soennieten. Nadat zij decennialang het staatsapparaat hadden beheerst, verloren de soennieten hun machtsbasis door de Amerikaanse invasie.
De coalitiepartners kijken nu lijdzaam toe hoe de soennieten, sjiieten en Koerden maar geen bereidheid tonen betekenisvolle concessies te doen. Kennelijk ontbreekt het besef dat een grotere inschikkelijkheid niet alleen onontbeerlijk is voor de instandhouding van de staat Irak, maar ook in het eigen voordeel kan zijn. De grondwet, de belichaming van het huidige compromis, blijkt onwerkbaar. Zolang de soennieten niet de garantie krijgen in de toekomst over een acceptabel aandeel in de macht én de olie-inkomsten te beschikken, zal het conflict voortduren. Pas wanneer alle drie de groepen beseffen dat samenwerking geboden is, kan het einde van de spiraal van geweld in zicht komen.
De vraag of de Amerikaanse invasie in 2003 gerechtvaardigd was of niet, ligt nu achter ons. Niet dat de vraag in het geheel irrelevant is geworden, maar in het hier en nu moeten we vooral vooruitkijken. Aangezien Nederland de VS door dik en dun steunen, zowel in politiek als militair opzicht, mag ook van Nederland verwacht worden met de Irakezen mee te denken en, daar waar kan, hen de broodnodige hulp te bieden voor de wederopbouw van het land.
Deze bijeenkomst begint met de vertoning van een film over de situatie in Irak. Vervolgens bespreken gasten uit binnen- en buitenland hoe de 'Battle for Baghdad' eruit ziet en hoe de Irakezen en de internationale gemeenschap daarmee om kunnen gaan. Is er een politiek alternatief voor geweld? Kunnen Nederlandse NGO's, overheidsinstanties en bedrijven meer voor Irak betekenen? De avond wordt afgesloten met Iraakse muziek.
Informatie: www.zemzem.org
Deze manifestatie komt tot stand met dank aan NCDO.
Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
T +31 20 626 23 21
F +31 20 624 9368
E
FELIX MERITIS CONNECTING CULTURES
Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen
Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.