Dyslexie debat in Tweede Kamer commissies weer uitgesteld

Balans

Persbericht

Dyslexie debat in Tweede Kamer commissies weer uitgesteld

A.s. woensdag 6 september zouden de vaste kamercommissies van OC&W en VWS overleggen met de betrokken ministers over dyslexie. Met twee belangrijke onderwerpen op de agenda:
- de resultaten van invoering van het Dyslexie protocol in het onderwijs (Project Masterplan)

- vergoeding van diagnose en behandeling van dyslexie in de basisverzekering.

Dit overleg is uitgesteld. 'Omdat een rapport van het CVZ nog niet af is', zo deelt de Tweede Kamer griffier mee. 'En daarom is het maar over de verkiezingen heen getild.' De landelijke belangenverenigingen voor dyslexie, Balans en Woortblind, en de Stichting Actie voor Dyslexie Rotterdam (SAD) waren blij met de aandacht van ministers en kamerleden, maar zijn nu zwaar teleurgesteld. Ouders en kinderen staan in de kou en moeten weer tot minstens 2007 wachten op de volgende vergadering. En wie zegt wanneer de concrete maatregelen er komen?
Dyslexie staat na 30 jaar actie voeren op de agenda van overheid en onderwijs. Er is aandacht voor de problemen van kinderen met dyslexie en hun hulpzoekende ouders. De ernst van deze aandoening en de belemmeringen die dit oplevert staan niet meer ter discussie staat.
Goede voorzieningen is echter een heel ander verhaal. Diagnose, behandeling en begeleiding is nog bijna nergens gerealiseerd. Balans, Woortblind en SAD vragen gerichte financiële middelen voor de aanpak in het onderwijs en de vergoeding voor diagnose en behandeling van dyslexie. Bovendien is er voor volwassenen met deze belemmering helemaal niets geregeld.

De belangenorganisaties zijn van mening dat er nu een stevige investering noodzakelijk is om van 'plannen' tot 'handelen' te komen. Zij willen voorkomen dat de in 30 jaar actie en studie bereikte resultaten weer verwateren. De maatschappij blijft zo de talenten van 750.000 mensen met dyslexie missen en de onnodige kosten van psychosociale zorg (burnout, werkloosheid etc.) betalen.

Vereniging Woortblind maakt dit duidelijk met een Zwartboek dat zij a.s. woensdag aanbiedt aan de voorzitters de kamercommissies. In dit Zwartboek zijn naast ervaringsverhalen o.a. 50 door mensen met dyslexie geformuleerde Kamervragen opgenomen. Deze aanbieding gaat door ondanks het uitgestelde overleg!

Balans heeft eveneens met een schrijven aan de leden van de kamercommissies erop aangedrongen dat de beloften die zijn gedaan over de steun voor kinderen met dyslexie en hun ouders nu meer dan ooit aandacht vragen om de ingezette koers te kunnen blijven volgen.

SAD was een van de initiatiefnemers van het succesvolle programma 'Rotterdamse Aanpak Dyslexie(RAD)'. Voor dit programma is nu na drie jaar geen subsidie meer beschikbaar. SAD vroeg de aandacht van de plaatselijke en landelijke politiek voor deze zeer zorgelijke ontwikkeling