Veenkoloniaal Museum Veendam



Museum
kalender
2006

Algemene Informatie

Alle weekendactiviteiten beginnen om 13.30 uur, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Houd de wekelijkse berichtgeving via de media in de gaten voor nadere gegevens.

Openingstijden
Dinsdag tot en met donderdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Vrijdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. In de maanden juni, juli en augustus ook op maandag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een lift aanwezig.

Groepsbezoek ook op andere tijden mogelijk!

U wilt elke week geïnformeerd worden over de activiteiten?
U kunt zich hier aanmelden voor deze gratis service.
Hoe? Klik op deze link! Zie het origineel

---

Zaterdag 9 september
Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag staat het thema feest centraal. In het Veenkoloniaal Museum is een kleine fototentoonstelling met fotos uit ons archief te zien waarbij natuurlijk het thema feest centraal staat. Daarnaast zal de conservator van het museum s middags om 14.00 uur een lezing verzorgen over de Veendammer feestempel bij uitstek; Veenlust. Bovendien is er op en rond het museum feestmuziek te horen. Het museum is op deze zaterdag vanaf 10.00 uur open en gratis toegankelijk.

---

Zaterdag 16 - en zondag 17 september
Film De Reus van Vierverlaten
In het kader van het 110 jarig bestaan van de suikerfabriek te Vierverlaten draaien we de film De reus van Vierverlaten De drie kwartier durende documentaire werd in 1996 gemaakt naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van de fabriek.
Aanvang filmvertoning om 13.30 uur en 15.00 uur.
---

Woensdag 20 september
Vondsten in het (Heeren)veen
Hendrik de Jong, archeoloog in Friesland heeft in de Friese Veenkolonie Heerenveen heel veel interessant aardewerk gevonden. Op deze avond kan men kennis maken met 17de eeuws aardewerk gevonden rond Crackstate. Zo werd er een bord gevonden waarvan in het verleden ook één exemplaar in Foxhol is gevonden. Zijn er dwarsverbanden tussen het Friese Haagje en de Groninger Veenkoloniën? Hoogezand kende immers ook Friese Compagnieën. Ook zal De Jong ingaan op de opgraving te Bantega waar ook de werkgroep Prehistorie bij betrokken was. Aanvang lezing 20.00 uur.

---

Zondag 24 september
Kapiteinshuis open voor vrienden
Het afgelopen half jaar is het Kapiteinshuis aan de Ds. Sicco Tjadenstraat d 95/96 te Nieuwe Pekela ingrijpend verbouwd. De uit 1799 daterende kapiteinswoning is nu in zijn geheel ingericht als museum. Op zondagmiddag 24 september zijn alle Vrienden van het Veenkoloniaal Museum vanaf 13.00 uur van harte welkom om het eindresultaat te aanschouwen.

---

Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober
Film De Bietencampagne

De Groninger filmmaker C.J. Tiddens maakte in de jaren dertig tientallen films in het Groninger land. Allen zonder geluid, maar wel erg aansprekend. We zien de bietencampagne van de Friesch-Groningsche Beetwortelsuikerfabriek, gevestigd aan de van Heemskerckstraat te Groningen, in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De aanvoer per schip en per vrachtwagen van de suikerbieten, het lossen met kranen en mankracht en de achtereenvolgende fabrieksprocessen komen o.a. aan bod.
Filmvertoning om 13.30 uur en 15.00 uur.

---

Zondag 8 oktober
To bean or not to bean

Harma Cellarius Olthof groeide in de jaren vijftig op aan de Kerkstraat 8a te Veendam. Na een carrière in het onderwijs legde ze zich geheel toe op de kunst. Op deze zondagmiddag zal ze haar werk in de expositie To bean or not to bean toe lichten en Harma hoopt veel oude bekenden te zien.
Aanvang middag om 13.30 uur.

---

Zaterdag 14 oktober
Archieven in het museum

In het kader van de Week van de Geschiedenis is op deze zaterdag onder andere het museumarchief, bestaande uit stukken van de Zeevaartschool, in te zien. Bovendien zijn de Groninger Archieven en enkele regionale archieven aanwezig in het museum.
Aanvang 11.00 uur

---

Zondag 15 oktober
Lezing over Cuypers en de neogotiek in Groningen

In de negentiende eeuw was Pierre Cuypers (1827-1921) de stadsarchitect van Groningen. Hij ontwierp in die tijd onder andere de Sint-Jozefkerk in Groningen en de Sint-Willibrorduskerk in Sappemeer. Deze kerken werden gebouwd in de stijl die herinnerde aan de Middeleeuwen: de neogotiek
In deze lezing van Saskia van Lier EN Hadassa Smith zal het werk van Cuypers aan bod komen, maar ook zijn politieke standpunten en dan met name het politieke gesteggel binnen de architectuurwereld. Natuurlijk komen ook enkele kerken gebouwd door leerlingen van Cuypers aan bod. Aanvang lezing om 14.00 uur.

---

Zaterdag 21- en zondagmiddag 22 oktober
Film De Suikerfabriek

In 1962 maakte de cineast J.C. Vierbergen in opdracht van de Nederlandse Suikerindustrie een film over de verbouw van suikerbieten en de productie van suiker. De 16 mm. film werd in kleur en met geluid opgenomen en natuurlijk zien we ook regelmatig Groninger beelden. Filmvertoning om 13.30 uur en 15.00 uur

---

Zondag 29 oktober
Suikerhuisje bouwen

Zondag 29 oktober is de laatste dag dat de expositie over het 110-jarig bestaan van de suikerfabriek te Vierverlaten kan worden bekeken. Voor kinderen organiseert Tiemo Tijdloos een leuke knutselmiddag. M.b.v. suikerklontjes mag men leuke suikerhuisjes bouwen. Bovendien krijgt elk kind dat het museum bezoekt een gratis suikerspin!
Aanvang middag om 13.30 uur.

---

Zondag 5 november
7de Regionaal Historische Boekenmarkt

Al weer voor de 7de keer op een rij organiseren we de bekende Regionaal Historische Boekenmarkt. De toegang tot de markt bedraagt 2,50 en dan kan men weer eindeloos snuffelen tussen antiquarische boeken. Bovendien is er een stand met heel veel agrarische boeken. De markt wordt ditmaal weer in het museum georganiseerd en kan men voor deze prijs ook het hele museum bekijken. Vriendenkaart en MK zijn geldig.
Aanvang markt om 13.00 uur in het museum!

---

Zondag 12 november
Vliegveld Eelde in de Tweede Wereldoorlog

Vliegveld Eelde ( Airport Groningen) staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Weinigen weten echter zoveel over de geschiedenis van het vliegveld tijdens WO II, als de heer H. Cazemier. Het vliegveld bij Eelde is in die jaren in gebruik geweest bij de Duitse Luftwaffe. Van grootschalig gebruik is geen sprake geweest maar aan de hand van foto's en verhalen zal een beeld worden gegeven van het vliegveld Eelde in deze jaren. Door hierbij tevens in te gaan op loopbaan van de Noorse piloot Rolf Arne Berg, een vlieger bij de Britse RAF, wordt tevens een beeld gegeven van diverse aspecten van de luchtoorlog boven Europa. Rolf Arne Berg sneuvelde een paar maanden voor het einde van de oorlog toen zijn vliegtuig door de luchtafweer van het vliegveld Eelde werd neergehaald.
Aanvang lezing om 14.00 uur.

---

Zondag 19 november
Winkler Prinsdag

Op de Winkler Prinsdag zal dit jaar de H.J. Keuningprijs worden uitgereikt. De dag zelf staat dit jaar in het teken van de afschaffing van de Stadsrechten. In het voorjaar van 2006 werd in huis Bareveld een notariële akte ondertekend waarbij de Stadsrechten in het Drentse deel van de Veenkoloniën werden afgekocht. Tijdens de WP dag komen enkele historische personen voorbij om nog eens te vertellen over de qualijken rol van de Stad. Natuurlijk is er ook weer een toepasselijke muzikale omlijsting.

---

Zondag 3 December
Sinterklaas knutselmiddag

Op deze zondagmiddag kunnen kinderen weer naar hartelust knutselen in de Tiemo Tijdloos Themaruimte in het museum. Natuurlijk staat de komst van Sinterklaas centraal. Op deze middag zijn er twee zwarte Pieten in het museum en natuurlijk valt er voldoende te snoepen. Aanvang knutselmiddag 13.30 uur.

---

Zondag 10 december
Optreden Westerstörm

In het kader van de maritieme expositie Op de kaart gezet organiseert het Veenkoloniaal Museum een optreden van shantykoor Westerstörm. Westerstörm is opgericht op 9 september 1991. Het koor telt op dit moment ongeveer 30 leden en staat vanaf de oprichting onder leiding van een professionele dirigent met conservatoriumopleiding. De naam van het koor is ontleend aan haar thuishaven Westerbroek (Wester) en aan de kracht van de elementen, de zee en de wind (storm). Aanvang optreden 14.00 uur

---

Zondag 17 december
Optreden Broke Koor

Het Brokekoor uit Westerbroek brengt op diverse locaties in het museumgebouw de bekende Christmas Carol ten gehore. Het koor treedt op in stijlvolle kleding uit de 19de eeuw, waardoor het lijkt of de groep uit een Charles Dickens roman is weggelopen.
Aanvang optreden 14.00 uur

---

Zaterdag 23 december
Rondleiding door expositie Branding, badgasten en boten

Rita Berghuis uit Groningen, één van de quilters die deelneemt aan de expositie Branding, badgasten en boten, verzorgt op zaterdagmiddag 23 december een rondleiding door de quiltenexpositie in het museum. Ze geeft tekst en uitleg over de techniek en er zijn enkele demonstraties.
Aanvang 14.00 uur

---

Traditioneel sluiten we in samenwerking met de GAVA het jaar weer af met diverse historische films. Aanvang telkens om 13.30 uur en 15.00 uur.

Dinsdag 26 december
Film Waarom staat die kanaal hier?

In 1981 traden leerlingen van klas 2a van de Christelijke Rehoboth MAVO te Hoogezand als jonge onderzoekers op in de film Waarom staat die kanaal hier?. We zien diverse inmiddels al weer historische beelden van de Veenkoloniën. Daarnaast wordt o.a. de heren Wolthuis van Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer en de heer Van Deest van het Veenkoloniaal Museum geïnterviewd.

Woensdag 27 december
Motorsport en meer

In 2005 kregen we unieke filmbeelden van motorraces op het sportterrein en filmbeelden van familie-uitstapjes geschonken. De originele films waren gevonden in een kelder in een huis aan de Kerkstraat in Veendam en we weten niet wie de maker is We nodigen een ieder uit om mee te kijken. Wie weet ziet u bekenden. Ook zien we een kort filmpje van de opening van de Landbouwhuishoudschool in Veendam. De opening ging gepaard met diverse activiteiten en festiviteiten en de film is in de jaren vijftig door de heer Schuitemaker gemaakt.

Donderdag 28 december
VBB journaal

In de jaren vijftig zijn er door de heer Schuitemaker uit Wildervank diverse VBB journaals gemaakt. De films zijn weliswaar zonder geluid, maar wel zeer uniek. Wij zorgen voor een toepasselijk achtergrondmuziekje en kunt u ons helpen bij het beschrijven van de films dan houden we ons aanbevolen.

Vrijdag 29 december
Motorraces Stadskanaal 1962

Uitgebreid verslag van de Internationale grasbaanraces in Stadskanaal op 11 juni 1962. Aan de orde komen een introductie van de plaats Stadskanaal en van de leden van het organiserend comité (Motor en Autoclub Stadskanaal) van de races. De reclamecampagne en de voorbereidingen, zoals het ophangen van spandoeken en posters (ook in Duitsland), het opstellen van tribunes, overleg met de politie en het prepareren van de grasbaan. Op 11 juni (2e pinksterdag) arriveren de motorrijders en hun motoren in het rennerskwartier. Later die dag vinden de races in allerlei klassen plaats met duizenden belangstellenden op de tribune. Na de races en de huldigingen van de winnaars keert het publiek weer huiswaarts: de politie leidt de grote verkeersstroom in goede banen.

Zaterdag 30 december
Kiekjes uit de Groninger kustvaart , circa 1935-1940

Diverse korte films over de scheepsbouw in de provincie Groningen en de scheepvaart, vooral in de stad Groningen eind jaren dertig van de twintigste eeuw. We zien enkele tewaterlatingen met onder meer het schip de Linthorst Homan en het vertrek uit Groningen van de Fredanja Haren en de Linthorst Homan, de proefvaart van de Fredanja, met onder meer het testen van de radio bij Radio Holland en het ankeren en beelden van de havens in de stad Groningen.

Zondag 31 december
De Pamir

We sluiten het jaar af met de evergreen De Pamir. De film werd in de jaren dertig opgenomen op het laatste nog zeilende opleidingschip ter wereld, De Pamir. We maken kennis met het dagelijkse leven aan boord en de indrukwekkende krachten die tijdens een storm op het schip werden uitgeoefend.

---

Het museumschip de Familietrouw afgemeerd
voor het kapiteinshuis in Nieuwe Pekela.

Foto : Danny van Doorn-Bedford Park-Zuid Australië