Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Antwoorden op kamervragen over het medegebruik van C2000-masten

6 september 2006

Vragen van het lid Özütok (GroenLinks) over het medegebruik van C2000-masten. (Ingezonden 6 juli 2006)
---


1. Vraag Is een deel van de in Nederland geplaatste C2000-masten voorzien van een GSM-installatie? Zo ja, om hoeveel masten gaat het? 1)


1. Antwoord Het Nationaal Antennebeleid houdt mede in dat rijksobjecten indien redelijkerwijs mogelijk, beschikbaar gesteld worden voor het opstellen van antennes van mobiele communicatiesystemen. Dat betekent dat ook C2000-antennemasten, onder voorwaarden, daarvoor beschikbaar worden gesteld. Dit betreft naast antennes van commerciële Telefoonnetwerken enkele regionale radiozenders en diverse systemen van overheidsdiensten. In circa 250 C2000 antennemasten zijn GSM-antennes van medegebruikers aanwezig.


2. Vraag Welke (commerciële) partijen zijn medegebruiker van C2000-masten? Wat zijn de opbrengsten van dit medegebruik? Aan welke partij moeten commerciële partijen de kosten betalen voor het medegebruik van de C2000-masten?


2. Antwoord De Dienst der Domeinen van het Ministerie van Financiën heeft t.b.v. de C2000-antennemasten algemene voorwaarden opgesteld en overeenkomsten afgesloten met alle commerciële telecombedrijven die in Nederland mobiele telefonie verzorgen. Dat zijn: KPN, Vodafone, T-Mobile, Telfort en Orange. Al deze telecombedrijven zijn ook daadwerkelijk medegebruiker van C2000-masten. De Dienst der Domeinen inde in 2005 EUR 1.362.000 aan vergoedingen voor dit medegebruik. Deze inkomsten worden aangewend in de exploitatiebegroting voor C2000.


3. Vraag Is voor het plaatsen van de GSM-installaties op de C2000-masten een vergunning noodzakelijk? Zo ja, is voor het plaatsen van GSM-installatie op C2000-masten een vergunning aangevraagd? Zo ja, door wie is deze vergunning aangevraagd? Zo neen, waarom niet?


3. Antwoord Voor het plaatsen van GSM-installaties in antennedragers, zijnde op de grond geplaatste masten die speciaal voor C2000-antennes zijn opgericht, is gelet op de bepalingen van de Woningwet en het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningsplichtige bouwwerken een bouwvergunning nodig. In de overeenkomst met een medegebruiker is opgenomen dat deze zelf verantwoordelijk is voor het aanvragen van noodzakelijke vergunningen van de (lokale) overheid. De Rijksoverheid beschikt niet over gegevens of dat altijd is gebeurd.

Het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken wordt momenteel aangepast door het Ministerie van VROM, waardoor niet langer een vergunning benodigd zal zijn voor het plaatsen van GSM-installaties in masten die speciaal voor C2000-antennes zijn opgericht.


4. Vraag Kan de gemeente Putten het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een dwangsom opleggen wegens het plaatsen van een GSM-installatie in een C2000-mast, zonder dat daarvoor een vergunning is aangevraagd? 2) Hoe oordeelt u over het opleggen van deze dwangsom? Kunnen in de toekomst meer van dergelijke maatregelen door gemeenten verwacht worden?

4. Antwoord
De staat der Nederlanden onderscheidt zich privaatrechtelijk, gezien vanuit de omgevingsrechtelijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden van een college van B en W, niet van willekeurig welke rechtspersoon. Tegen de beschikking, inhoudende een last onder dwangsom, van het college van B en W van Putten is bezwaar aangetekend. De Directie Mobiele Diensten heeft inmiddels de betreffende mobiele operator gelast zijn installatie te verwijderen, nu is gebleken dat hij niet over de vereiste vergunning beschikt.


5. Vraag Deelt u de mening dat omwonenden van het feit dat GSM-installaties geplaatst zijn op de hoogte moeten worden gesteld? Zo neen, waarom niet?

5. Antwoord
De omwonenden kunnen vooralsnog kennisnemen van de plaatsing van GSM-antennes via de vergunningaanvraag, waarvan de behandeling lokaal bekend wordt gemaakt. Omwonenden van antennes kunnen tevens via het antenneregister kennisnemen van de in gebruik zijnde GSM-antennes. Door de in voorbereiding zijnde wettelijke verankering van het antenneregister, zoals uiteengezet in de brief van 29 mei 2006 van de minister van Economische Zaken mede namens de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aan uw Kamer (Kamerstukken 27 561, nr. 27), wordt deze informatievoorziening nog verder verbeterd. Het Antennebureau, dat het overheidsloket is voor informatie, voorlichting en advies over antennes, kan in het geval van specifieke vragen door burgers eventueel voorzien in aanvullende informatie.


6. Vraag Deelt u ook de mening dat de vergunningsplicht voor het plaatsen van GSM-installaties ook van toepassing is op de rijksoverheid? Zo neen, waarom niet?

6. Antwoord
Nee, de rijksoverheid plaatst geen GSM-installaties. Wel wordt onder voorwaarden toegestaan dat telecommunicatiebedrijven een antenne-installatie plaatsen op een object dat bij de rijksoverheid in eigendom en/of beheer is.


7. Vraag Kunnen C2000-masten in de toekomst ook gebruikt worden voor de verspreiding van digitale radio?

7. Antwoord
Ja, onder dezelfde voorwaarden als andere private telecommunicatieantennes is dat mogelijk.


8. Vraag Wat zijn de effecten van het plaatsen van GSM-installaties op C2000-masten op het C2000-systeem?

8. Antwoord
Er zijn geen effecten. Tot nu toe is gebleken dat een GSM-installatie geen storing veroorzaakt op het C2000 systeem. Voor het geval dit zich toch mocht voordoen is in de plaatsingsvoorwaarden opgenomen dat de GSM-installatie ogenblikkelijk wordt uitgeschakeld zodra daar door of namens BZK om wordt verzocht.


1) De Stentor, 29 juni 2006


2) Brief d.d. 5 april 2006 van College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Putten aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (kenmerk 06cbdu0048)