PERSBERICHT 06/21
Datum: 6 september 2006
Meer informatie bij: Ton Melgers of Kim Slaats
Telefoon: 033 - 43 46 329/328
Zuiveringsslib straks als brandstof in Duitse centrales
Waterschap sluit nieuw contract voor verwerking van zuiveringsslib af
Waterschap Vallei & Eem heeft onlangs een nieuw contract getekend met GMB Slibverwerking uit Zutphen voor de verwerking van zuiveringsslib. Zuiveringsslib is een restproduct dat vrijkomt bij het zuiveren van afvalwater. Het bestaat voornamelijk uit bacteriën die de verontreiniging uit het rioolwater hebben 'opgegeten'.
Vanaf november 2007 neemt GMB ongeveer de helft het slib van het waterschap af. Dan loopt het contract met één van de huidige slibverwerker (VAR) af. Waterschap Vallei & Eem zuivert het rioolwater van ongeveer 600.000 inwoners en bijna 17.000 bedrijven. Dat gebeurt op 8 rioolwaterzuiveringen (Amersfoort, Ede, Veenendaal, Soest, Woudenberg, Nijkerk, Renkum en Bennekom).
Brandstof voor elektriciteitscentrales
In totaal komt er jaarlijks ongeveer 45.000 ton slib vrij op deze acht rioolwaterzuiveringen. Het slib van de installaties in het oosten van het waterschapsgebied (Ede, Renkum, Veenendaal en Bennekom) wordt vanaf november 2007 afgenomen door GMB Slibverwerking. Een kwart van dat slib wordt verwerkt in de composteringsinstallatie in Zutphen. De rest gaat naar Duitsland om daar als brandstof te dienen in kolencentrales die elektriciteit opwekken.
Het waterschap is tevreden met het nieuwe contract voor de komende tien jaar. De afzet van het slib is volgens een vaste prijs geregeld en bovendien wordt het slib nuttig toegepast voor de opwekking van energie. De kosten voor het waterschap zijn over tien jaar gezien ruim 1,3 miljoen euro lager dan als het contract met de VAR zou zijn voortgezet.
Het slib van de zuiveringsinstallaties Amersfoort, Soest en Nijkerk wordt verbrand in een installatie van SNB in Moerdijk. Daarvoor heeft Waterschap Vallei & Eem enkele jaren geleden een contract afgesloten.
Eerst ontwateren
Om dit nieuwe contract te kunnen afsluiten moet het waterschap het slib nu eerst ontwateren. Dat gebeurt straks door een nieuw te bouwen installatie op de rioolwaterzuivering in Ede. Het slib uit Veenendaal, Renkum en Woudenberg gaat daar per vrachtwagen naar toe. Het milieukundig adviesbureau Grontmij heeft het waterschap ondersteund bij het zoeken naar een goede afzet voor het zuiveringsslib. Naast de prijs waren het milieurendement en de verwerkingszekerheid belangrijke criteria.
Samen aanbesteed
De slibverwerking is gezamenlijk aanbesteed door Waterschap Vallei & Eem en het aangrenzende Waterschap Veluwe. Het slib van Waterschap Veluwe gaat de komende 10 jaar naar het samenwerkingsverband van GMB Slibverwerking en het Duitse bedrijf RAG-Essen.
Waterschap en gemeente baggeren vijvers en singels in Ede
Gemeente Ede en Waterschap Vallei & Eem zijn deze week begonnen met het baggeren van vijvers en singels in de wijken De Rietkampen en Frankeneng. Tegelijk met het baggeren vervangt het waterschap 13,5 kilometer oeverbeschoeiing. Het werk is naar verwachting in december klaar.
Hoe gaat het baggeren in zijn werk?
De vijvers en singels in Frankeneng en de Rietkampen worden eerst helemaal leeggepompt. Een kraan graaft de sliblaag af tot op het schone zand. Na alle werkzaamheden komt er weer water in de singels en vijvers. Na het baggeren zijn de waterbodems weer schoon. Het water gaat hierdoor bij warm weer minder snel stinken en het regenwater kan weer goed worden opgevangen en afgevoerd.
De bagger in De Rietkampen en Frankeneng is nauwelijks verontreinigd en levert geen gevaar op voor de gezondheid van omwonenden. De baggeraars dragen wel beschermende pakken omdat ze dagelijks met de bagger werken.
Tijdens de werkzaamheden wordt de oeverbeschoeiing vervangen door duurzaam robiniahout. Waar mogelijk worden natuurvriendelijke oevers aangelegd.
Speciale aandacht voor planten en vissen
Vóór het baggeren wordt bekeken welke speciale maatregelen er moeten worden genomen om planten en dieren te beschermen. Bij het baggeren gaat de aannemer zorgvuldig te werk. Bijzondere planten graaft hij voor het baggeren uit en plaatst hij later terug.
Voordat de aannemer een singel of vijver drooglegt, vangt een beroepsvisser de vissen. Als de singel of vijver helemaal droog staat, loopt de visser deze na om ook de laatste vissen te vangen. In overleg met de plaatselijke visvereniging wordt bepaald waar welke vissoorten worden teruggezet.
Zelf geen vis uitzetten!
Na het baggeren zien de vijvers en singels er kaal uit, maar na enige tijd herstelt de natuur zich vanzelf. Het is verboden om in vijvers en singels vis uit te zetten. Dit verstoord namelijk het natuurlijk evenwicht in het water, met name in de pas gebaggerde vijvers en singels. Vissen woelen in de schone zandbodem op zoek naar iets eetbaars, waardoor jonge planten geen kans krijgen om te groeien. De planten gaan dood en vervolgens ook de vissen. Het kost even tijd, maar de natuur moet zich eerst herstellen en dan komen de vissen vanzelf weer terug.
Beheer van vijvers en singels
Een deel van de watergangen is in beheer bij de gemeente en een deel bij Waterschap Vallei & Eem. De gemeente en het waterschap werken daarom nauw samen om de waterbodems schoon te krijgen. Als de werkzaamheden in december zijn afgerond, is de achterstand in het baggeren van het stedelijk gebied van Ede weggewerkt. Vanaf dan zullen het waterschap en de gemeente alleen nog regulier en kleinschalig baggeronderhoud uitvoeren, waaronder enkele kleinere vijvers in de dorpen in de gemeente Ede.
Waterschap Vallei & Eem