Unicef
Uganda: het verhaal van voormalig kindsoldaat Milly 05 september 2006, Gulu - Tijdens de burgeroorlog in Uganda werden duizenden kinderen gedwongen zich bij de gewapende strijdkrachten aan te sluiten. Door de huidige wapenstilstand kunnen veel van deze kinderen eindelijk weer met hun familieleden herenigd worden. Milly Auma was 12 jaar toen ze gevangengenomen werd. Dit is haar verhaal.
Milly Auma met haar 8-jarige dochter Nancy en baby Peace. Milly werd ontvoerd en heeft tien jaar gedwongen dienst moeten doen ïn de Lord's Resistance Army in Uganda. Foto: Unicef Uganda/2006/Hyun Milly Auma met haar 8-jarige dochter Nancy en baby Peace. Milly werd ontvoerd en heeft tien jaar gedwongen dienst moeten doen ïn de Lord's Resistance Army in Uganda. Foto: Unicef Uganda/2006/Hyun
Milly Auma werd door de Lord's Resistance Army (LRA) bij haar gemeenschap weggehaald toen ze nog op de basisschool zat. Het duurde tien jaar voordat ze kans zag te ontsnappen. Op dat moment had ze twee kinderen. Ze kreeg echter geen warm welkom toen ze na al die jaren terugkeerde naar haar woonplaats Gulu. De meeste dorpelingen negeerden haar.
Discriminatie
"Men zei dat ik vrijwillig bij de LRA was gegaan", vertelt Milly, die nu 26 is. "Ze zeiden dingen als: 'Waarom besmet jij ons met jouw slechte geest?'"
Veel ontvoerde kinderen hebben met dezelfde stigma en discriminatie te maken als ze terugkeren naar hun gemeenschap. Het leven werd zo zwaar voor Milly dat ze zelfs overwoog om terug te gaan naar de LRA als men haar en haar kinderen - die toen 2 en 4 jaar waren - niet zou accepteren.
Sinds het begin van de 20-jarige burgeroorlog heeft de LRA naar schatting 25.000 kinderen ontvoerd, waaronder zo'n 7.500 meisjes. Veel van die meisjes werden verkracht en kregen kinderen.
Reïntegreren in de maatschappij Uiteindelijk was het dezelfde vastberadenheid waarmee Milly haar gevangenschap had overleefd, die haar in staat stelde zich aan te passen aan haar nieuwe volwassen leven. Ze werd daarbij geholpen door de Youth Social Work Association (YSA), een organisatie die gesteund wordt door Unicef en haar partners.
De YSA heeft als doel ontvoerde kinderen en andere kwetsbare jongeren in de normale maatschappij te reïntegreren. Met de nieuwe kennis en vaardigheden startte Milly een bedrijfje dat zoetwatervis van de Nijl in Jinja naar de lokale markten van Gulu transporteerde. Nu is ze van plan om een stuk land te kopen waarop ze groenten wil verbouwen voor de verkoop.
"Ik heb nu een bedrijf en mensen beschouwen mij als succesvol", zegt Milly, die ook nog eens wordt opgeleid tot adviseur voor kwetsbare jongeren. "Als iemand nu iets negatiefs over me zegt, negeer ik het gewoon."