expositie over man/vrouw-identiteit

Schorer

Foto-expositie over man/vrouw-identiteit

In de maand september is in Amsterdam bij Humanitas en bij Schorer een foto-expositie te zien met beelden van mensen die op een of andere manier de grens tussen de twee stereotiepe geslachten/seksen 'man' en 'vrouw' doorbreken of hebben doorbroken.

De expositie bestaat uit foto's die de Belgische fotograaf Marc De Clercq maakte van transgender mensen, d.w.z mensen die óf de oversteek hebben gemaakt van man naar vrouw of van vrouw naar man, óf mensen die zich niet in een van de twee hokjes laten stoppen.
In het kantoor van Humanitas hangt een reeks portretten van één gezicht dat gedurende de medische en cosmetische behandeling verandert van 'mannelijk' naar 'vrouwelijk'.
Bij Schorer hangen 21 portretfoto's van mensen die de man/vrouw-grens hebben doorbroken. Estelle Slegers verzorgde de begeleidende teksten, waarin de mensen vertellen over hun drijfveren en ervaringen.

De foto's van de expositie zijn onderdeel van het Belgische project Planet Gender, een artistiek en informatief project over gender en identiteit. Het project doorbreekt taboes en wil de genderdiversiteit in onze samenleving beter weergeven. (zie www.planetgender.com)

Schorer streeft ernaar dat homo- en biseksuele mannen en vrouwen en transgenders en transseksuelen toegang hebben tot informatie en faciliteiten die nodig zijn voor hun optimale gezondheid en welzijn. In 1999 verscheen bij Schorer het boek Man of vrouw, min of meer. Gesprekken over een niet-gangbare sekse. In dit boek staan de levensverhalen opgetekend van 24 transgenders. In 2006 startte Schorer met een pilot waarin buddyzorg wordt geboden aan mensen die voorafgaand aan hun geslachtsveranderende operatie in de real life test-fase zitten, de fase van twee jaar waarin ze leven in de rol van de nieuwe gewenste sekse.

Vereniging Humanitas heeft oog voor die groepen in de samenleving die niet vanzelf hun plek in de maatschappij innemen en die de kans lopen gemarginaliseerd te raken. De landelijke werkgroep transsexualiteit en genderdysforie organiseert lotgenotencontact, biedt individuele hulp en dienstverlening en behartigt de belangen van transseksuele en genderdysfore mensen.

De expositie is van woensdag 6 september tot en met donderdag 28 september 2006. Openstelling bij Schorer, Sarphatistraat 35 te Amsterdam, op werkdagen tijdens kantooruren.
Openstelling bij Humanitas, Sarphatistraat 4 te Amsterdam, na telefonische afspraak. Telefoon: 020 5231100
Toegang gratis.

Meer informatie: Schorer, Walther Hesselink, hoofd communicatie en fondsenwerving, w.hesselink@schorernet.nl, 020 57 39 432