Technologie Stichting STW

Derde lezingen/debatavond STW en KIVI NIRIA; Nanotechnologie: Noodzaak of noodlot?

maandag 7 augustus 2006

Van nano(ro)botjes die medicijnen op de juiste plek in je lichaam brengen tot nog kleinere en snellere elektronica: nanotechnologen onderzoeken en gebruiken de eigenschappen van materie op de kleinste schaal. Maar is nanotechnologie niet gevaarlijk? Bestrijden functionele nanodeeltjes bijvoorbeeld een kankergezwel, of veroorzaken ze er juist een? Dat ontdekken we alleen wanneer we het onderzoeken. Twee nanotechnologen uit de wetenschap en het bedrijfsleven debatteren hierover op 6 september met het publiek tijdens de derde lezingenavond van Technologiestichting STW en KIVI NIRIA in café Dudok in Den Haag.

Nanotechnologie is, naast dat het erg klein is, ook een gebied met nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. We kunnen gebruik maken van verschijnselen die alleen optreden wanneer we materialen verkleinen tot enkele nanometers. We kunnen veel meer componenten kwijt op een chip, omdat de transistors zo klein zijn. Maar we kunnen ook zelf gaan bouwen, met mini legosteentjes die je alleen met speciale apparatuur kunt zien en manipuleren.

Waarom zouden we dat willen? Omdat we snellere computers willen, meer data willen verwerken of gevoeliger medisch apparatuur willen, voor het bestuderen van cellen of DNA-structuren. In de nanotechnologie ontmoeten natuurkunde, scheikunde, elektrotechniek, maar ook biologie en geneeskunde elkaar. Een multidisciplinair gebied dat in bijna alle hoeken van de wetenschap een bijdrage kan leveren. Dat maakt nanotechnologie zo bijzonder.

Dave Blank, hoogleraar Anorganische Materiaalkunde aan de Universiteit Twente, en Rob Hartman, Director Strategic Technology Program bij chipmachinefabrikant ASML, gaan in korte lezingen in op de mogelijkheden en onmogelijkheden van nanotechnologie. Zij vertellen waarom wetenschap en bedrijfsleven fors inzetten op deze technologie, wat zij voor de toekomst verwachten en hoe Nederland hiermee vooruit kan komen.

Hierna is er ruim gelegenheid voor debat. Zal nanotechnologie inderdaad een flinke impact op ons dagelijks leven krijgen, zoals Dave Blank beweert, of is dit een overwaaiende hype? Valt er met lithografiemachines die nog kleinere chipstructuren kunnen maken nog lang geld te verdienen, zoals ASML verwacht, of is het einde van deze ontwikkeling in zicht? Wat zouden we hier als belastingbetalers aan moeten uitgeven? Want hoe erg is het als Nederland op dit terrein geen rol van betekenis speelt?

Dit is de derde bijeenkomst in een serie van vier, op verschillende plaatsen in het land. Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden. Aanmelding per mail aan pr@stw.nl wordt op prijs gesteld maar is niet verplicht.

* Locatie: Café Dudok, Hofweg 1-a, Den Haag * Tijd: woensdag 6 september, van 19.30u tot 21.00u met borrel achteraf.
---
Programma en meer informatie, ook over de laatste bijeenkomst in december, op www.stw.nl/jubileum.