Gemeente Zwolle
Staatssecretaris Van Geel in Zwolle; Schoner water en lagere kosten door afvalwaterakkoord

Datum uitgave: 09/05/2006
Het Waterschap Groot Salland en de gemeente Zwolle hebben dinsdag 5 september hun handtekening gezet onder het afwaterakkoord. Hierbij was staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) aanwezig. Met de ondertekening, die plaats vond op de rioolwaterzuiveringinstallatie (RWZI) Zwolle, spreken waterschap en gemeente af intensief en structureel samen te werken om de afvalwaterketen op een maatschappelijk verantwoorde en duurzame wijze in te richten en te beheren.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Waterschap Groot Salland en de gemeente Zwolle.

De handtekeningen werden gezet door wethouder Van Dooremolen, namens de gemeente Zwolle, en door dijkgraaf Schaap namens het Waterschap Groot Salland. Voordat hiertoe werd overgegaan, is met Van Geel gesproken over samenwerking in de afvalwaterketen aan de hand van verschillende presentaties. Na afloop was er een rondleiding op de rioolzuivering.

Het Waterschap Groot Salland en de gemeente Zwolle zorgen gezamenlijk voor de verwerking van het afvalwater in de gemeente. Dat gebeurt door het afvalwater van huishoudens, bedrijven en industrie in te zamelen, te transporteren en te zuiveren. Hierbij is de gemeente Zwolle verantwoordelijk voor het inzamelen van afvalwater door de aanleg en het beheer van rioolstelsels. Het waterschap transporteert en zuivert het aangeboden afvalwater, beheert de rioolwaterzuiveringinstallaties en loost het gezuiverde water op oppervlaktewater.

Gemeenschappelijke doelstelling
De twee waterpartners beklinken met het afvalwaterakkoord deze nauwe samenwerking in de afvalwaterketen. Hiermee worden verschillende doelen nagestreefd, zoals het verzorgen van de diensten voor de burger tegen zo laag mogelijke kosten, zo weinig mogelijk emissie (vervuiling) uit de afvalwaterketen terug storten op buitenwater (bijvoorbeeld door riooloverstorten) en een efficiënte, doelmatige en transparante bedrijfsvoering en uitvoering van taken.
Samenwerking tussen waterschap en gemeente kan leiden tot een betere waterkwaliteit tegen lagere maatschappelijke kosten. Het delen van kennis en het gezamenlijk inspelen op toekomstige ontwikkelingen in de afvalwaterketen speelt hierin een belangrijke rol. Onder maatschappelijke kosten wordt verstaan het geld dat inwoners en bedrijven via heffingen aan gemeente en waterschap moeten betalen.

Realiseren basisinspanning en uitbreiding RWZI
Om de riooloverstorten te verminderen, moeten gemeenten voldoen aan de basisinspanning voor riolering door een reductie van 50% van de vuillast. Deze basisinspanning vergt dure investeringen om de capaciteit van de riolering te vergroten. Daarnaast moet het waterschap de rwzi aanpassen om een grotere hoeveelheid afvalwater te kunnen verwerken. In een gezamenlijke optimalisatiestudie zijn deze maatregelen in samenhang bekeken. Het Waterschap Groot Salland gaat nu extra voorzieningen aanbrengen aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Spoolderenkweg in Westenholte. Door deze maatregelen kan er meer rioolwater worden verwerkt. De gemeente heeft daardoor veel minder bezinkbassins in de stad nodig. In plaats van de geplande 22 kan nu worden volstaan met acht bassins. Door deze samenwerking kan een maatschappelijke besparing worden bereikt van ruim 8 miljoen euro. Een deel van het voordeel is al toegespeeld aan de burger door de rioolrechten niet te verhogen.

Infiltratie
Ook andere praktische voorbeelden van de samenwerking in de afvalwaterketen zijn te noemen. Zo is onlangs besloten Zwols hemelwater bij nieuwbouw niet meer op het riool af te voeren, maar via infiltratie weg te laten lopen in de grond. Deze maatregel is nodig, omdat rioolwaterzuiveringsinstallaties door de verwachte toename van neerslag het vele water niet goed meer aankunnen.
In een stad als Zwolle is het probleem bovendien groter dan in de meer landelijke regio. In stedelijk gebied, met bijna overal bestrating en bebouwing, krijgt de riolering veel meer water te verwerken dan wanneer hemelwater via de bodem op natuurlijke wijze weg kan.
Overigens zijn flinke delen van Zwolle al op een infiltratiesysteem aangesloten. Grootschalige nieuwbouwlocaties als Stadshagen en bedrijventerrein Hessenpoort werken al volgens dit principe.

'Waterstad'
Naast de samenwerking in de afvalwaterketen slaan de gemeente en het waterschap de handen ineen om van Zwolle een aantrekkelijke 'waterstad' te maken. Hierbij valt te denken aan passantenhavens, grote fonteinen en waterkunstwerken. Beide partners hebben de ambitie uitgesproken dat water in het centrum van Zwolle er in 2020 verzorgd moet uitzien en rondom de singels en stadsgracht een aantrekkelijke wandelroute is gerealiseerd.
In de nieuwe wijken, die al voorzien zijn van veel watergangen, grachten en sloten, worden de gebruiksmogelijkheden van het water verbeterd. Er komen waterspeelplaatsen, visstekjes en kanoroutes. In toekomstige wijken zal in de ontwerpfase rekening worden gehouden met de kracht van het water.

Bron: afdeling Communicatie