|Openbare besluitenlijst vergadering Gedeputeerde Staten Brabant 5 september 2006
Uitvoering aanbevelingen burgerjaarverslag
Het verbeteren van de afhandeling van e-mailverkeer, het aanscherpen van het beleid van burgerparticipatie en het verbeteren van de provinciale website zijn aanbevelingen die naar voren komen in het burgerjaarverslag 2005 van de Commissaris van de Koningin. Gedeputeerde Staten hebben de oplossingsrichtingen ten aanzien van de aanbevelingen uit het burgerjaarverslag 2005 vastgelegd. Nog dit jaar zullen de meeste zaken uitgevoerd zijn. Het publiceren van een burgerjaarverslag is een wettelijke verplichting. De Commissaris van de Koningin gaat in op de kwaliteit van de provinciale dienstverlening en de wijze waarop de provincies de burgers en instellingen bij het beleid betrekt.
2. Jaarverslag ruimtelijke ordening
De woningvoorraad in Noord-Brabant nam in 2005 met een kleine 7.000 woningen toe. De groei lag daarmee onder het niveau van 2004. Om de bouw te stimuleren werd door de provincie vorig jaar het aanjaagteam woningbouw ingesteld. In 2005 was de uitgifte van bedrijventerreinen beperkt. Verder werd het proefjaar Ontwikkelingsplanologie afgerond met de overhandiging van het Ontwikkelingsprogramma West-Brabant aan kroonprins Willem-Alexander en minister Dekker (VROM). Deze en andere cijfers en feiten staan in het provinciale jaarverslag ruimtelijke ordening dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.
3. Subsidieverordening sloop ongewenste bebouwing
De provincie wil iets doen tegen de verstening van het buitengebied. Ze maakt het aantrekkelijk door geld beschikbaar te stellen voor de sloop van (leegstaande) gebouwen op het platteland. Hiervoor is een model subsidieverordening vastgesteld, die deelnemende gemeenten kunnen gebruiken om het buitengebied aantrekkelijker te maken. Van een door Provinciale Staten beschikbaar gesteld budget van 22 miljoen euro (o.a. voor sloop glastuinbouwbedrijven) kan 9 miljoen worden ingezet voor het afbreken van ongewenste bebouwing in het buitengebied. Belangstellenden kunnen zich bij hun gemeente melden.
4. Beleidsregel locatiegebonden subsidies
Voor het bouwen van 23.320 woningen binnen de stedelijke regio's Waalboss en Breda-Tilburg stelt VROM 27.597.657 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2005-2010. De provincie is budgethouder. In de beleidsregel locatiegebonden subsidies, die nu door GS is vastgesteld, zijn de spelregels opgenomen over de verdeling van de subsidies over de verschillende steden. In 2004 hebben provincie, het ministerie van VROM en de gemeenten afspraken gemaakt over woningbouw, milieu, infrastructuur en groen in de periode 2005-2010.
5. Communicatie en reconstructie
Het bureau Imagro krijgt opdracht ook de reconstructiecommissie Maas en Meierij te ondersteunen bij de communicatie rond de vernieuwing van het landelijk gebied. Imagro verricht al werkzaamheden voor de reconstructiecommissies Peel en Maas, de Peel en de Boven-Dommel. Met de opdracht is een bedrag van E32.000 gemoeid.
6. Studiereis
Een ambtenaar van de provincie neemt deel aan een studiereis naar Hamburg en St.Petersburg. het doel is om zo op de hoogte te raken van de wijze waarop in deze steden de ruimtelijke ontwikkeling wordt aangepakt.
7. Beleidsregel Leefbaarheid
In 2006 en 2007 is in totaal E 1.000.000,-- aan subsidie beschikbaar voor voorzieningen waarin zorg, educatie, welzijn, cultuur en maatschappelijke- en commerciële dienstverlening onder één dak worden ondergebracht. Dat blijkt uit de beleidsregel leefbaarheid die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Deze subsidie, die kan worden aangevraagd door gemeenten, is bedoeld voor co-financiering en bedraagt maximaal E 40.000,-- project. De beleidsregel Leefbaarheid, waarin de voorwaarden voor deze subsidie is vastgelegd, is door gedeputeerde staten vastgesteld en ter kennisname aan de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur gezonden.
8. Doeluitkering jeugdzorg
Omdat het aandeel flexibele middelen, mede door het aanvalsplan wachtlijsten jeugdzorg fors is uitgebreid, hebben gedeputeerde staten besloten de verdere flexibilisering van de vaste doeluitkering voor de jeugdzorg niet per 1 januari 2007 in te voeren. Dit gaat wel gebeuren in 2008 en de jaren daarna. GS hebben tevens vormvoorschriften vastgesteld waaraan subsidieaanvragen voor de doeluitkering moeten voldoen. De jeugdzorgaanbieders zijn hierover geinformeerd.
9. Programma Beheer
Het Provinciebestuur heeft de financiele gevolgen van het zogenaamde Programma Beheer laten doorrekenen. In dat programma wordt het natuurbeheer in de provincie geregeld, dat sinds 2000 voor het grootste deel door het ministerie van LNV wordt gefinancierd via twee subsidieregelingen: Subsidieregeling Natuurbeheer (SN) en Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN). In de onderhandelingen over het 'Investeringsbudget Landelijk Gebied' hebben Rijk en Provincie afgesproken dat de uitvoering van het Programma Beheer per 1 januari aanstaande aan de Provincie wordt overgedragen. Voorwaarde daarbij is wel, dat de financiele knelpunten zijn opgelost en dat de regeling 'Europa-proof' is. Uit de financiele verkenning blijkt nu, dat er een tekort is van 19 miljoen euro om de taakstellingen van het Programma Beheer uit te kunnen voeren. GS willen dat vast ligt dat, indien de taakstelling toch gehaald moet worden, de minister garant staat voor de noodzakelijke middelen.
10. Bouwstenen Groene Hoofdstructuur
De handreiking Ecologische Bouwstenen (van de Groene Hoofdstructuur (GHS) en de Agrarische Hoofdstructuur (AHS) in het Streekplan Noord-Brabant 2002) is door het college van GS vastgesteld. Deze handreiking biedt praktische tips voor gemeenten en adviesbureaus die projecten in de Groene Hoofdstructuur uitvoeren. De ecologische waarden en de daaruit voorvloeiende consequenties worden per zone toegelicht.
11. Strategisch milieubeleid
De Provinciale Commissie Ecologie heeft GS advies uitgebracht over het Integraal Strategisch Milieubeleid 2006-2010. De commissie spreekt van een 'verfrissende manier van werken' en pleit ervoor de nieuwe methode om tot milieubeleid te komen meer algemeen toe te passen omdat ze verwacht dat die methode kan helpen bij het oplossen van complexe en vastgelopen processen. De titel suggereert beleid, terwijl het in feite gaat over een visie en strategie gaat. De commissie geeft GS in overweging om de titel van het rapport aan te passen.
12. Stortplaatsen Gilze-Rijen en Oosterhout
Uit de tot nu toe uitgevoerde onderzoeken naar de milieurisico's van de voormalige stortplaatsen blijkt dat bij ongeveer 30 procent van de 600 locaties verontreinigingen worden gevonden in het grondwater. Bijna zonder uitzondering zijn dat verontreinigingen met zware metalen zoals zoals arseen, nikkel, zink en cadmium. Om een goed inzicht te krijgen op welke manier dit probleem succesvol kan worden aangepakt is het van belang om nauwkeurig vast te stellen op welke manier die verontreinigingen zijn veroorzaakt. Op verschillende plaatsen in Noord-Brabant heeft het grondwater verhoogde waarden zware metalen, zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. Daarom heeft TNO opdracht gekregen om twee voormalige stortplaatsen (aan de Alphenseweg in Gilze-Rijen en de Korenbocht in Oosterhout) op dit probleem nader te onderzoeken. TNO moet vaststellen in hoeverre zware metalen in het grondwater afkomstig zijn van de de voormalige stortplaatsen.
13. Ecologische Hoofdstructuur
De provincie krijgt in 2007 minimaal 6,5 miljoen euro van het ministerie van LNV voor grondaandaankopen voor de Ecologische Hoofdstructuur. De provincie heeft dat geld in 2006 voorgefinancierd.
14. Regierol van Provincie bij handhaving van milieuregels
De Provincie heeft de taak om toezicht uit te voeren op de kwaliteit van de milieuhandhaving door gemeenten en waterschappen. Onder regie van de Provincie hebben alle bestuurlijke handhavingsinstanties in Brabant in de afgelopen jaren hun milieuhandhavingstaken geprofessionaliseerd. Na deze ontwikkelingsfase gaat de Provincie zich nu meer richten op de implementatie daarvan in de uitvoering. Zij doet dat door gemeenten en waterschappen te bezoeken en door het analyseren van programma's en jaarrapportages van handhavingsdiensten om hieruit verbeterpunten af te leiden.. Dat hebben GS in de uitvoeringsnotitie 'Regierol Handhaving' vastgelegd.
15. Eindafrekening Pembaproject
De eindafrekening van het Pembaproject is door GS vastgesteld. De doelstelling was om kleinere werkgevers samen te laten werken om arbeidsuitval ten gevolge van arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Het project is door een gebrek aan draagvlak niet van de grond gekomen.
15. Statenvragen Europees topinstituut
De drie technische universiteiten in Nederland vinden het onverstandig om een vestigingsplaats voor het European Institute of Technology te bepleiten. De voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, kwam met het voorstel voor een instituut waar Europees toponderzoek kan plaatsvinden. Nederland stelt zich hierin terughoudend op. Mocht Nederland zich kandideren, dan zullen GS samen met het Rijk en de regio Eindhoven bekijken of een lobby t.b.v. de TU/e wenselijk is. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren van Beerendonk, Link en Colsen (CDA).
16. Meerkosten onderzoek Moerdijk
Het onderzoek naar de ruimtebehoefte in West-Brabant heeft meerkosten met zich meegebracht. GS willen dat de vier opdrachtgevers een gelijk deel betalen ofwel ieder E 20.800. Het meerwerk is tijdens het onderzoek al gesignaleerd. Het was ondermeer nodig om een aantal extra interviews te houden, een aanvullend scenario door te rekenen, nader overleg te voeren en een aantal tussentijdse presentaties voor betrokkenen te houden.
17. Duurzame energie
De provincie bevordert de ontwikkeling van duurzame energie. Tot 1 januari 2008 is er in totaal E 1,9 miljoen beschikbaar voor cofinanciering van projecten die duurzame energie bevorderen. Het grootste accent ligt daarbij op de intensivering van bio-energie.
18. Wegenlegger 's-Hertogenbosch
De wegenlegger, het register van openbare wegen in de gemeente 's-Hertogenbosch is na een inspraakprocedure door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Er zijn geen zienswijzen of reacties ontvangen.
19. Openbaar vervoer Engelen en Bokhoven
Bij het voorbereiden van het exploitatieplan 2008 zal gekeken worden of Bokhoven, Engelen en de Haverlij bij 's-Hertogenbosch met het openbaar vervoer ontsloten kunnen worden. Het is niet mogelijk om al met het weekeinde gratis openbaar busvervoer in Brabant op 16 en 17 september de wijken te voorzien van busvervoer omdat het experiment zich op het bestaande lijnennet richt. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten de bestuursraad Engelen en Bokhoven. Het college tekent aan dat uit diverse onderzoeken de afgelopen jaren is gebleken dat er in het gebied nauwelijks belangstelling is voor busvervoer en dat er een zeer geringe belangstelling was om vrijwillig chauffeur te worden op een buurtbus. Het College informeert de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.
20. Brabant-quiz voor scholieren
De ontwikkeling van Brabant staat centraal in een serie quizprogramma's voor middelbare scholen die de provincie Noord-Brabant in samenwerking met Omroep Brabant ontwikkelt. Het is de bedoeling dat scholen uit het voortgezet onderwijs het tegen elkaar opnemen. Vierentwintig scholen worden uitgenodigd het tegen elkaar op te nemen. De uitzendingen zijn gepland in de periode 13 december 2006-7 maart 2007. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen.
21. ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een brandweerpost in Loon op Zand en stellen de lijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening vast.
Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl