KPMG


Ondernemingen in Twente investeren steeds minder

5 september 2006

Ondernemingen in Twente investeren steeds minder in vernieuwing. Hoewel de solvabiliteit bij de bedrijven de afgelopen periode is toegenomen en de financiële buffers zijn gegroeid, wordt de ruimte die is ontstaan voor leningen en nieuwe investeringen door de bedrijven niet benut.

Alleen de industrie in Twente vormt hierop enigszins een uitzondering. Naast de toegenomen solvabiliteit blijkt bij een meerderheid van de bedrijven sprake te zijn van een overschot aan eigen vermogen en lang vreemd vermogen waarmee bezittingen, zoals voorraden en grondstoffen, worden gefinancierd. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder 125 bedrijven in Twente naar de ontwikkeling van winstgevendheid, rendement en financiering.

Qua werkkapitaal blijken de bedrijven te beschikken over een ratio dat ligt tussen de 10 en 20%. Een dergelijke waarde is in het algemeen voldoende om extra investeringen te doen zonder extra vreemd vermogen aan te trekken, constateren Peter Kamp en Hidde van der Wal van KPMG. De noodzakelijke investeringen om groei en nieuwe werkgelegenheid te realiseren blijven echter achterwege. Als de bedrijven al investeren gaat het vooral om vervangingsinvesteringen en in beperkte mate om investeringen gericht op innovatie. Vooral bij grote ondernemingen is het investeringsniveau een belangrijke indicatie voor vertrouwen en groeipotentie. Bovendien zegt het in belangrijke mate iets over de innovatie van een onderneming. Van de verschillende regios valt op dat Netwerkstad Twente gedurende de gehele onderzoeksperiode een negatief investeringsratio kende. Ook Noordoost-Twente vertoont weliswaar een negatief ratio, maar vertoont jaarlijks verbetering. Het ontbreken van nieuwe investeringen betekent hoe dan ook dat de bedrijven steeds minder in de huidige bezittingen investeren en kennelijk kiezen voor leasing of helemaal geen vernieuwing doorvoeren. Er wordt structureel minder geïnvesteerd dan de afschrijvingslast, hetgeen in het algemeen een signaal is dat de bestaande bezittingen worden uitgehold en langzaam verouderen. Dit gaat in het algemeen ten koste van de concurrentiepositie van de onderneming.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de arbeidsproductiviteit in Twente de afgelopen jaren is toegenomen. Kamp: Vooral de bedrijven in Noordoost-Twente hebben zich op dit gebied positief ontwikkeld. Qua omvang blijken de bedrijven tot 100 werknemers meer werk te hebben verzet. Productievere werknemers zijn bij economische groei de meest effectieve oplossing om inflatie te minimaliseren en loonstijging te beperken of te rechtvaardigen. Een hogere productiviteit moet de winstmarges waarborgen of zonodig verhogen. Bedrijfstechnisch gezien is een continue stijging van de arbeidsproductiviteit belangrijk omdat bij economische groei en de bijbehorende juichstemming het gevaar bestaat sta lonen onevenredig worden verhoogd. Een langdurig te hoog loonniveau leidt tot verkeerde economische beslissingen, onder meer op het gebeid van de inschakeling van arbeid, het al dan niet voortzetten van een bedrijf en innovatievraagstukken.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2006 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.