D66


Persmededeling

Regentenland Nederland moet democratischer, toegankelijker en flexibel

De verkiezingen van november 2006 gaan, zoals altijd, over veel materiele zaken: AOW, lerarensalarissen, lastenverlichting etc. Maar volgens D66 is er ook een immaterieel belang in het geding; in Nederland is er de laatste jaren een verlies aan tolerantie, een gemakzuchtig koketteren met ultrarechtse sentimenten rond het vraagstuk van de multiculturele samenleving. En dus gaat het, natuurlijk, vooral over mensen, over onze rechten en plichten, onze ontplooiingskansen en een volwaardige plaats in onze samenleving voor iedereen. Bij de reactie op terrorisme gaat het in stand houden van onze open samenleving. Nederland hoort tot de welvarendste landen van de wereld en toch heerst er onbehagen. D66 wil een Nederland dat open, tolerant, internationaal en positief is, een vrijzinnig land.

Nieuwkomers en buitenstaanders

D66 verzet zich tegen behoudzucht. Teveel maken de gevestigde belangen de dienst uit in Nederland. Nieuwkomers en buitenstaanders krijgen onvoldoende kansen. Dat moet veranderen. Nieuwkomers op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt, maar ook nieuwkomers in Nederland zelf wordt het onnodig lastig gemaakt. Mensen zijn buitenstaanders, bij hun eigen pensioenfonds, als ouders op school, als patiënt in het zorgstelsel en als burger in de eigen gemeente waar men niet eens zelf mag bepalen wie er burgemeester is. Het is hoog tijd dat er aan dit soort regentendom een einde komt.

Onderwijs, onderwijs, onderwijs

D66 wil veel meer geld vrijmaken voor onderwijs; de sleutel naar een zelfstandig bestaan is een goede opleiding, aansluitend bij de talenten en beperkingen van de leerling en verzorgd door verantwoordelijke deskundige en goed betaalde docenten. Scholen leggen verantwoording af aan ouders en vervolgonderwijs, niet aan de Inspectie. Ze hebben de plicht leerlingen op te nemen die hun grondslag respecteren. Scholen moeten niet te groot zijn en maatwerk leveren aan leerlingen met extra talenten of beperkingen. Uitval is geen optie. D66 trekt hier structureel 5 miljard extra voor uit, verdeeld over de komende 2 kabinetsperioden

Meer mensen aan het werk

Er moeten meer mensen aan het werk; jonge mensen die nu geen stageplaats kunnen vinden, ouders die geen betaalbare kinderopvang hebben en ouderen die nog de energie hebben om, wellicht in een tweede loopbaan, door te werken. D66 pleit voor gratis kinderopvang voor werkenden, het afschaffen van de thuiszit bonus en het zeer geleidelijk verhogen van de AOW leeftijd naar 67 jaar. De inkomstenbelasting voor de eerste 3 schijven gaat met 2% omlaag ter compensatie van de stijgende kosten voor bijvoorbeeld zorg en energie.

Flexibele arbeidsmarkt

D66 wil een flexibele arbeidsmarkt; CAO s moeten niet langer algemeen verbindend worden verklaard, individuele werknemers mogen, als zij dat willen, zelf over hun arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Voor ontbinding van een arbeidsovereenkomst is geen voorafgaande toestemming meer nodig van de rechter of CWI, Achteraf staat natuurlijk wel de weg naar de rechter open. Kleine klussen in en om het huis moeten vrij van BTW verleend kunnen worden.

Richtingaanwijzers

Voor alle gevallen waarin het uitgebreide verkiezingsprogramma niet voorziet, en dat is te verwachten want nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op, krijgen de volksvertegenwoordigers van D66 5 richtingaanwijzers mee waarmee toekomstige maatschappelijke vraagstukken kunnen worden beoordeeld:
* Vertrouw op de eigen kracht van mensen

* Denk en handel internationaal

* Beloon prestatie en deel welvaart

* Streef naar een duurzame en harmonieuze samenleving
* Koester de grondrechten en gedeelde waarden.

Het volledige verkiezingsprogramma vindt u op www.D66.nl.

Voor informatie:

Annelou van Egmond, woordvoerder Alexander Pechtold, 06.22425903

Met vriendelijke groet,

Elisabeth Oppenhuis de Jong

Assistent Alexander Pechtold

. 5 miljard structureel extra voor onderwijs:
. 10% gedifferentieerde salarisverhoging voor docenten . Elke school een conciërge
. Opknapbeurt voor scholen
. Meer geld per student (HBO/WO)
. De MAVO moet terugkomen
. Handen af van het Persoonsgebonden Budget voor het speciaal onderwijs . 1000 brede scholen erbij

. AOW vanaf 67 jaar, met overgangsperiode van 24 jaar

. Gratis kinderopvang voor werkenden

. Reclame vrije publieke omroep

. 1% Rijksuitgaven voor cultuur

. Afschaffing prestatiecontracten politie

. Afschaffing identificatieplicht

. Geen minderjarige asielzoekers in de gevangenis

. 500 miljoen extra structureel voor Openbaar Vervoer

. Afschaffing bedenktijd abortus

. Pre-natale screening in het basispakket

. Vergroening belastingstelsel

. Afschaffen landbouwsubsidies

. 300 miljoen structureel extra voor aankoop natuurgebieden

---- --