NIOD
Het NIOD en het ING brengen archieven oorlogsgetroffenen 1942-1945 in kaart
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis brengen archieven in kaart rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting.
Al tijdens de bezetting werd er nagedacht over de opvang van oorlogsgetroffenen. Na de bevrijding startte de opbouw van een wettelijk stelsel gericht op de financiële ondersteuning van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Nieuwe overheidsorganen gingen de aanvragen om een verzetspensioen of een uitkering behandelen en er ontstonden organisaties die zich richtten op medische zorg, maatschappelijk werk en rechtsherstel. Teruggekeerde gevangenen startten belangenorganisaties.
Archieven in kaart brengen
Organisaties, of ze nu klein of groot zijn, vormen archieven. Organisaties die zich bezig hielden met oorlogsgetroffenen deden en doen dat ook. De komende jaren zullen veel van deze organisaties ophouden te bestaan of hun taken overdragen aan anderen. De ervaring leert dat de archieven dan nogal eens vergeten worden. Dat moet worden voorkomen.
Het NIOD en het ING gaan archieven en verzamelingen in kaart brengen op het terrein van de sociale zorg, schade, rechtsherstel en herdenking van slachtoffers van de Duitse en Japanse bezetting in de periode 1942-2000. Resultaat is een website met een digitale onderzoeksgids.
Op internet voor breed publiek
Deze kaart met archieven en verzamelingen komt op internet. De site krijgt een eigen domeinnaam en wordt gelinkt met de veel bezochte sites van het ING en het NIOD. De site krijgt een sterke audio-visuele component. Beeld en geluid zullen de informatie voor een breed publiek aantrekkelijk maken. Het spreekt vanzelf dat de instituten rekening houden met de geldende privacywetgeving (Wet Bescherming Persoonsgegevens).
Subsidie en uitvoering
Het project digitale onderzoeksgids wordt gezamenlijk uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam en het onder NWO vallende Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) in Den Haag. Het wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Onderzoekers zijn Esther Balkestein en Marielle Scherer.
Archieven veiligstellen
Parallel aan de kaart met archieven en verzamelingen werkt het NIOD aan het veiligstellen van de archieven van belangenorganisaties van oorlogsgetroffenen. Deze archieven kunnen door het NIOD in blijvende bewaring worden genomen. Na de nodige voorbereiding start dit acquisitieproject op 1 september 2006.
Contact
Voor suggesties of meer informatie kunt u zich wenden tot de onderzoekers Esther Balkestein (tel. 020 - 523 3800 of e.balkestein@niod.nl) of Marielle Scherer (tel. 070 - 315 6407 of marielle.scherer@inghist.nl).
Het project zal in juli 2009 voltooid zijn.