Wereldtop palaeo-klimaatonderzoek bijeen in Utrecht
De Universiteit Utrecht is op dinsdag 5 september 2006 het toneel van een prestigieuze klimaatbijeenkomst. Op het symposium 'Global warming, sea level change and biotic response: Past and Future' zullen grote namen uit het internationale (palaeo)klimaatonderzoek spreken. Vanuit het idee 'the past is the key to the future' worden nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd. De effecten van extreme klimaatsveranderingen, zoals zeespiegelstijging, sterk veranderende weerpatronen en verschuivende biogeografische patronen staan centraal.
Aanleiding voor het symposium is het proefschrift 'Global Change during the Paleocene-Eocene thermal maximum' waarop Appy Sluijs (Universiteit Utrecht, departement Biologie, palaeo-ecologie) op 6 september 2006 promoveert. Sluijs bestudeerde sedimenten die 55 miljoen jaar geleden zijn afgezet op de zeebodem en die recent door boringen, afkomstig uit de subtropische zuidoostelijke Atlantische Oceaan, de Noordelijke IJszee en het oosten van de Verenigde Staten, zijn verkregen.
Opwarming van de aarde
Uit het onderzoek van Sluijs en collega's, onder andere gedocumenteerd in meerdere recente Nature en Science publicaties, blijkt dat een snel toenemende concentratie broeikasgas, 55 miljoen jaar geleden, resulteerde in een opwarming van de aarde met 5 tot 8 graden Celsius, verzuring van de oceanen en een stijging van de zeespiegel met enkele meters. Met name de oppervlaktetemperaturen van de Noordelijke IJszee bleken veel hoger (24 graden Celsius!) dan de waarden die op grond van simulaties met de huidige klimaatmodellen werden verwacht. Er zwommen subtropische algen rond in de zee die nu bedekt is met meters ijs. Sluijs concludeert dat de huidige klimaatmodellen onvoldoende in staat zijn een realistisch beeld te scheppen van de veranderingen in het mondiale klimaat de komende eeuwen, en dat de temperaturen op de hoge breedtegraden waarschijnlijk hoger zullen worden dan we tot nu toe dachten.
Een voorbeeld dat het verleden en het heden zo dichtbij elkaar liggen wordt duidelijk in de uitgave van Nature van 31 augustus 2006, waarin Jacqueline Ruttimann in het artikel 'Sick Seas' de catastrofale effecten beschrijft van de huidige verzuring van de oceanen als gevolg van een toenemende concentratie CO2 in de atmosfeer.
Symposium
Dinsdag 5 september 2006, 10.00 - 17.30 uur
Aula TNO-NITG Utrecht, Princetonlaan 6, Utrecht
Promotie Sluijs
Woensdag 6 september 2006, 10.30-11.00
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Pers is van harte uitgenodigd. U wordt verzocht zich aan te melden.
Meer informatie
Voorlichter Nicoline Meijer, (030) 253 4966, n.meijer@geo.uu.nl
Universiteit Utrecht