KWF Kankerbestrijding
Collecteweek KWF Kankerbestrijding
Nederland
04 september
Ieder jaar in de eerste volle week van september bezoeken zo'n 120.000
collectanten alle huizen in Nederland. In 2005 hebben zij ruim 8
miljoen euro opgehaald.
Achtergrondinfo collecte
De collecte 2006 loopt van maandag 4 t/m zaterdag 9 september
Geschiedenis 1949-nu
De eerste collecte werd georganiseerd in 1949. Het Nederlandse publiek gaf in 1948 geld voor een Nationaal Huldeblijk voor het afscheid van Koningin Wilhelmina. Zij wilde dat er een fonds gevormd zou worden voor de kankerbestrijding in Nederland en overzeese gebiedsdelen. In september van dat jaar overhandigde het Uitvoerend Comité een netto bedrag van 945.000 euro (2.081.127,51 gulden), terwijl toen TBC nog op nummer 1 stond als volksziekte; er was nauwelijks iets over kanker bekend.
Dit geld werd beheerd door de stichting Koningin Wilhelmina Fonds (opgericht in 1949). Om deze stichting in staat te stellen haar werk blijvend voort te zetten, is eveneens in 1949 de Vereniging tot steun aan KWF Kankerbestrijding opgericht, met als doel fondsenwerving ten bate van de stichting Koningin Wilhelmina Fonds. Beide organisaties werken nu als één geheel samen onder de naam KWF Kankerbestrijding.
Organisatie van de collecte
De collecte is in de loop der jaren tot een goed georganiseerde jaarlijks terugkerende activiteit uitgegroeid. Nederland is verdeeld in 1604 afdelingen. Elk met een vrijwillig bestuur, wijkhoofden en collectanten. Alle gemeenten in Nederland zijn volgens een stratenplan ingedeeld. Een wijkhoofd heeft een aantal postcodegebieden onder zijn/haar beheer en probeert voldoende collectanten in de wijken te vinden.
De collectant krijgt altijd een vaste wijk toegewezen. De afdelingen worden ondersteund door regionale KWF-vertegenwoordigers, de promotoren. Zij adviseren bij het werven van nieuwe collectanten, de voorbereidingen en afwikkeling van de collecte. Ook dit jaar bezochten de 120.000 collectanten maar liefst 6 miljoen deuren!
Vormen van collecteren
Er wordt op 3 manieren gecollecteerd. Voor alle manieren moet door KWF Kankerbestrijding een collectevergunning worden aangevraagd bij de gemeente. KWF Kankerbestrijding is te herkennen aan het rood-wit-blauwe logo met de Krab en het CBF keurmerk.
*
Huis-aan-huiscollecte met lijsten
De collectant vraagt huis-aan-huis om het te geven bedrag op een lijst te vermelden met naam en adresgegevens. Het geld wordt met de collectant meegegeven al dan niet in een bus. De collectant moet na de collecte het totaalbedrag verantwoorden dat onderaan de lijst staat. Met name in kleine gemeenten is dit een succesvolle en persoonlijke methode.
*
Huis-aan-huiscollecte met collectebus en bijdrage-zakjes
In de week vóór de collecte wordt huis-aan-huis de collectefolder met een zakje gepost. Daarin kan de gever desgewenst zijn anonieme bijdrage stoppen. In de collecteweek komt de collectant langs voor de anonieme bijdrage of een los geldbedrag.
*
Straatcollecte
Op drukke plaatsen zoals winkelcentra, terrassen, theaters, bioscopen, trein- en busstations of beurzen wordt een zogenaamde straatcollecte gehouden.
Collectant gemist?
Maak dan uw bijdrage over op giro 26000 t.n.v. KWF Kankerbestrijding in Amsterdam.
Legitimatie collectant
Een collectant van KWF Kankerbestrijding is te herkennen aan zijn collectepas.
Herkenning KWF Kankerbestrijding : keurmerk en krab
Op alle collecte-uitingen van KWF Kankerbestrijding staat het rood-wit-blauwe logo met de Krab en het CBF keurmerk. Dit is voor elke gever een garantie dat het geld bij KWF Kankerbestrijding terecht komt en direct wordt besteed volgens de criteria van het Centraal Bureau Fondsenwerving.
Keurmerk CBF
KWF Kankerbestrijding kreeg in december 1996 als een van de eerste charitatieve instellingen het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het CBF stelt strenge criteria voor wat betreft bestuur, fondsenwervingbeleid, besteding en verslaglegging. Het keurmerk staat afgebeeld op de collectebus en alle andere uitingen. Maximaal mag 25% van de inkomsten worden besteed aan onkosten. KWF Kankerbestrijding zit met 15% ruim onder deze norm; ongeveer 85 cent van elke euro wordt direct besteed aan het doel.
Verantwoording
Zonder financiële steun van KWF Kankerbestrijding zou binnen enkele jaren de helft van het kankeronderzoek in Nederland wegvallen. Dit jaar is voor de activiteiten van KWF Kankerbestrijding totaal ruim 69 miljoen euro nodig. Het geld daarvoor moet komen uit giften van de bevolking. Al het geld dat KWF Kankerbestrijding in een bepaald jaar ontvangt, wordt in datzelfde jaar ingezet voor de kankerbestrijding. Van de netto-inkomsten gaat 85% naar onderzoek, onderwijs en opleiding, 15% naar voorlichting en begeleiding. Meer informatie over hoe KWF Kankerbestrijding de giften besteedt, staat in het Jaarboekje 2005. Hierin staat een beknopt overzicht van geplande activiteiten voor dit jaar en de inkomsten die KWF Kankerbestrijding daarvoor nodig heeft.
Opbrengst collecte
De afgelopen jaren is de opbrengst van de collecte steeds iets gestegen in vergelijking tot het voorgaande jaar. Ook in 2006 hoopt KWF Kankerbestrijding opnieuw meer op te halen en de collecteopbrengst van 2005 te overtreffen.
Alle 120.00 collectanten, alle gevers in Nederland en alle media die in 2005 aandacht hebben willen besteden aan de collecteweek worden hierbij hartelijk bedankt!!
Zie ook:
* Help mee als collectant!
laatst gewijzigd op 29 jun 2006