Bve Raad
Fundament vindt weerklank
Verslag: Ruud Sneller
De prestaties en ambities van het MBO vinden weerklank bij de sociale partners en bij de politiek. Dat werd al direct duidelijk, toen Margo Vliegenthart op vrijdag 1 september in Amersfoort het Fundament onder economie en samenleving presenteerde. In dit document maakt het MBO duidelijk waar het voor staat, wat het te bieden heeft en wat het vraagt van zijn partners. Vliegenthart over dat laatste: Geef ruimte aan scholen en bedrijven in de regio om zaken met elkaar te doen, maak snel werk van deregulering en help ons bij de afbraak van de controletorens en de stapeling van toezichthouders.
Loopbaancentra
Deze oproep viel bij de sociale partners in goede aarde. Agnes Jongerius (FNV) en René Paas (CNV) maakten duidelijk dat de vakbeweging in een dominante rol van de regio geen gevaar ziet voor de breedte van opleidingen. Jongerius: Daar zit geen diametrale tegenstelling tussen. Belangrijk is: hoe geven we jongeren een fundament mee, waar ze later met goed loopbaanbeleid verder op kunnen bouwen. Die benadering sluit aan op de toekomstige individuele scholingsfaciliteiten voor werknemers. Vandaar dat de MBO-ambitie om door te groeien naar loopbaancentra mij zeer aanspreekt. U wilt als scholen beter aansluiten bij de wensen van regionale bedrijven. Prima, maar bent u ook een geschikt loket waar individuele werknemers hun scholingsbudget kunnen besteden? Of laat u dat over aan de LOI?
Werkgelegenheidsperspectief
Paas: Uw document prikkelt bedrijven om met de scholen in hun regio in gesprek te gaan over de inhoud van opleidingen. Daar hebben de sociale partners baat bij. Het is ook in het belang van de vakbeweging dat een opleiding kans biedt op werk. En goede werkgevers erkennen het belang van opleidingen die een arbeidsmarktperspectief op langere termijn bieden. Bernard Wientjes (VNO/NCW) legde eveneens het accent op de regio. Daar moet het gebeuren. Dat geldt ook voor stage- en leerwerkplekken voor kwetsbare groepen jongeren. Als werkgevers moeten wij de plicht op ons nemen om die beschikbaar te stellen, maar dan moet er wel een relatie zijn met het regionale
werkgelegenheidsperspectief. Nu is in Nederland nog vooral de cultuur: kijk niet naar de arbeidsmarkt, maar kies de opleiding die je leuk vindt.
Deregulering
In de politiek is er brede steun voor deregulering, zo lieten de kamerleden Charlie Aptroot (VVD), Jaques Tichelaar (PvdA) en Jan de Vries (CDA) eensgezind weten. Daarbij staken zij de hand in eigen boezem. De Vries: Zoveel mogelijk middelen in de lump sum of in de innovatiebox; verantwoording via een jaarverslag en integraal toezicht. Geen tussentijds ingrijpen onzerzijds; wel graag zelfcorrigerend vermogen van de sector, aangetoond via een branchebrede benchmark. Tichelaar: Een kamer die vragen stelt over de 850-urennorm dat moet in de toekomst anders. Geef scholen een licentie en structureel geld; laat ze daarna tien jaar met rust. Aptroot: Laten we schoon schip maken. Geen gedetailleerde bemoeizucht meer; de kamer moet op hoofdlijnen opereren. En de wetgeving inzake deregulering, die klaar ligt en waar u met smart op wacht: die slepen we er bij staatssecretaris Bruno Bruins binnen een week wel uit.
Meer informatie over de publicatie 'Mbo: fundament onder economie en samenleving' en een interview met Margo Vliegenthart in MBO Magazine september 2006