Gemeente Bussum

Verkeersmaatregelen nabij de scholen in Spiegel Noord

De gemeente Bussum heeft samen met diverse scholen en de politie een pakket met maatregelen uitgewerkt dat de verkeersveiligheid rond de scholen moet verbeteren.

Overlast en ergernis

Nog steeds worden veel schoolgaande kinderen gebracht en gehaald met de auto. Dit geeft veel onnodige overlast. Ook ontstaan er hierdoor vaak onveilige situaties rondom de (basis)scholen. De gemeente Bussum wordt dan ook regelmatig benaderd met klachten hierover van omwonenden en overige weggebruikers. Ook de scholen zelf ondervinden hiervan veel hinder en ergernis.

Hoewel de situatie per school verschilt, is de problematiek bij alle scholen hetzelfde. In het verleden zijn ter verbetering van de verkeersveiligheid al veel maatregelen uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn ingestelde parkeerverboden, aangelegde oversteekplaatsen (zebras) en parkeerplaatsen voor bussen van de naschoolse opvang. Toch blijven zich nog steeds onveilige situaties voordoen. Dit komt hoofdzakelijk door ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen en daarbij de veiligheidsmaatregelen (moedwillig) negeren.

Samenwerking

Voor de gemeente Bussum gaat veiligheid voor alles! Daarom werken de scholen, de politie en de gemeente samen aan een betere verkeersveiligheid rond de scholen. In eerste instantie betreft het een pakket met maatregelen voor alle vijf aanwezige scholen in de wijk Spiegel Noord: de Gooilandschool, het Willem de Zwijger College, de Brandsmaschool, de Koningin Emmaschool en de Stimulans. Per school is beoordeeld of en hoe de situatie verbeterd kan worden. Daarbij zullen de drie genoemde partijen actiever gaan optreden.

De gemeente stelt de verkeersmaatregelen in, de politie gaat de maatregelen handhaven en de scholen besteden meer aandacht aan voorlichting aan de ouders van de leerlingen.

Maatregelen

Rond de ingangen van de scholen worden parkeer- en/of stopverboden ingesteld. De bedoeling hiervan is, dat met name de situaties bij ingangen van de scholen overzichtelijker worden. Hierdoor wordt het voor de leerlingen mogelijk gemaakt om lopend of met de fiets veilig naar school te komen. Indien ouders de kinderen toch met de auto brengen, dienen zij op de juiste wijze en plaats te parkeren. Bij voorkeur op grotere afstand van de school dan tot op heden gebeurd. De schoolomgeving blijft dan vrij van (dubbel)geparkeerde autos en wordt overzichtelijker en veiliger. Wanneer meer leerlingen lopend of op de fiets naar school komen, wordt de verkeersdrukte in de wijk teruggebracht. Bovendien is het goed voor de gezondheid en het op jeugdige leeftijd wegwijs raken in het verkeer.

Bij een aantal scholen blijft het mogelijk om nabij de school te parkeren. Echter alleen in de daarvoor bestemde parkeervakken.

Tot slot

Een verkeersmaatregel is geen wondermiddel, maar hooguit een hulpmiddel ten behoeve van een veilige schoolomgeving voor uw kind. Veiligheid is niet de verantwoordelijkheid van één persoon of instantie (de gemeente, de politie of de schoolleiding).