Spelen met ruimte

Vng

Spelen met ruimte

De aanwezigheid van goede en voldoende buitenspeelruimte is voor kinderen en jongeren van groot belang. Het plannen, inrichten en beheren ervan gaat niet vanzelfsprekend. Child Friendly Cities vraagt aandacht voor jeugd en buitenruimte en wil deze onderwerpen structureel op de lokale agenda zetten. Voor een gestructureerd gemeentelijk speelruimtebeleid wordt vandaag de nieuwe handreiking Spelen met ruimte, handboek gemeentelijk speelruimtebeleid gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het nieuwe Handboek wordt vandaag door minister Dekker van VROM aangeboden aan Jeugdcommissaris Steven van Eijck.

Het handboek is bestemd voor lokale beleidsontwikkelaars, adviseurs en plannenmakers op het gebied van (speel)ruimte voor de jeugd en helpt hen om actief invulling te geven aan een gestructureerd gemeentelijk speelruimtebeleid. In het handboek komt het totale proces van het ontwikkelen, uitvoeren en beheren van speelruimte als onderdeel van de openbare ruimte aan de orde. De nadruk ligt op de integrale samenwerking, tussen verschillende beleidsterreinen op lokaal niveau, zoals ruimtelijke ordening en welzijn. Het handboek is geen blauwdruk, wet of richtlijn. Het is bedoeld als bundeling van praktijkervaringen, geënt op de beleidspraktijk bij gemeenten. Hierdoor is het mogelijk te leren van andere gemeenten en valkuilen te vermijden. Kinderen en jongeren mogen er zijn. Maar het plannen, inrichten en beheren van de woonomgeving, zodanig dat er kwalitatief en kwantitatief voldoende buitenspeelruimte is, is lang niet vanzelfsprekend. Vanuit dat gegeven is het Handboek Speelruimtebeleid gemaakt.

Dit Handboek Speelruimtebeleid is een opvolger van het handboek dat Jantje Beton en de NUSO in 1999 uitbrachten. Het nieuwe handboek wordt uitgegeven door het Netwerk Child Friendly Cities, in samenwerking met het ministerie van VROM en de NUSO. Het netwerk is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Jantje Beton. Daarnaast zijn Veilig Verkeer Nederland, de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen (BNSP) en Unicef bij dit initiatief betrokken. Het Netwerk Kindvriendelijke Steden is een platform van gemeentebestuurders, gemeenteambtenaren en andere geïnteresseerden voor het ontwikkelen en ondersteunen van innovatief jeugdbeleid. Het Handboek is uitgegeven in combinatie met de publicatie Kindvriendelijke projecten in de openbare ruimte.

Den Haag, 4 september 2006