A&F Agrotechnology & Food Innovations
31 aug 2006
Onderdeel: Wageningen UR
Extra smaakstoffen in het eten verbeteren de eetlust van ouderen niet.
Dat is de uitkomst van een Wageningse proef met enkele tientallen
senioren, van gemiddeld 85 jaar oud, in verzorgingstehuizen.
Â
De gezondheid van veel senioren is niet goed omdat ze lijden aan
âouderdomsanorexiaâ. Belangrijke oorzaak daarvan is dat het vermogen
om te proeven, en dus van de smaak van eten te genieten, bij ouderen
is afgenomen.
In 2001 toonde een Wagenings onderzoek aan dat het gebruik van extra
smaakversterkers bij de bereiding van het eten van ouderen de eetlust
verbetert. In die studie werd natriumglutamaat gebruikt, dat hartige
smaken versterkt, en een reeks smaakstoffen als âFried Chickenâ,
âRoast Lambâ en âChicken Soupâ van fabrikant Quest. Het was toen niet
duidelijk wat de verbetering van de eetlust veroorzaakte: het
glutamaat of de smaakextracten.
Het onderzoek van Natasja Essed, promovenda bij Humane Voeding, dat
binnenkort verschijnt in Appetite, moest meer duidelijkheid scheppen.
In de proef, die werd uitgevoerd in drie Nederlandse
verzorgingstehuizen, werkten de onderzoekers met vier groepen ouderen.
Een controlegroep kreeg geen smaakversterkers door het eten, één
groep alleen natriumglutamaat, een andere alleen smaakstoffen, en een
vierde groep tenslotte kreeg eten met zowel natriumglutamaat als
smaakstoffen.
Na zestien weken moesten de onderzoekers echter constateren dat de
toevoegingen geen resultaat hadden gehad. Geen van de groepen was meer
gaan eten. De groep wiens eten met zowel glutamaat als de smaakstoffen
was behandeld, was zelfs een beetje afgevallen.
De Wageningers denken dat dit komt door een combinatie van factoren.
Veel van hun proefpersonen gebruikten bijvoorbeeld medicijnen of
droegen een kunstgebit. Medicijngebruik en een kunstgebit verminderen
het vermogen om eten te proeven.
Recent meldden andere Wageningse onderzoekers dat vooral
omgevingsfactoren, zoals de manier waarop eten wordt opgediend,
ouderen het plezier in het eten kunnen geven.
Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief van voorloper Wb op
http://www.wb-online.nl.
Print nieuwsbericht
Disclaimer Contact Alle content (c) 2006 Wageningen UR. Alle rechten
voorbehouden.