|VIJF NOMINATIES VOOR HEIN ROETHOFPRIJS 2006 | | |Vijf projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2006. Dat heeft de jury* van de Hein Roethofprijs vandaag bekend gemaakt. De genomineerden zijn: het regionaal project Tegenhouden Autocriminaliteit van de politie Noord-Holland-Noord, Communities that Care van de gemeente Leeuwarden, het project Stadsmarinierschap van de gemeente Rotterdam, het project Vertrouwensman Bedrijfsleven van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Zuid-Limburg en het project Feyenoord Fancoach van de voetbalclub Feyenoord en de gemeente Rotterdam. In totaal zijn 43 projecten ingezonden voor deze twintigste editie van de preventieprijs.
De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Den Haag. De prijs, die bestaat uit een bedrag van 20.000 euro en een beeldhouwwerkje, wordt op 6 november door minister Donner van Justitie uitgereikt. De genomineerde projecten ontvangen elk een bedrag van 5000 euro.
Project Tegenhouden Autocriminaliteit Noord-Holland-Noord Het aantal auto-inbraken stond in 2003 op nummer drie van de top tien van aangiftes in de regio Noord-Holland-Noord. Vooral toeristen op de grote parkeerterreinen zijn het slachtoffer. Niet op de laatste plaats omdat zij kostbare spullen in de auto achterlaten. Door het inschakelen van een groot aantal partners is de aanpak van autocriminaliteit in deze regio succesvol gebleken. Het concept "tegenhouden" houdt vooral in het creatief inzetten van maatregelen door de diverse partners (de gemeentes, parkeerpolitie, de VVV, de NS, recreatieondernemers, pompstations, winkels, etc.) om autocriminaliteit te voorkomen. Verzekeringsmaatschappij Univé trad met toestemming van de korpsleiding op als sponsor voor een aantal activiteiten. Het aantal auto-inbraken is in 2005 met ongeveer 23% gedaald.
Communities that Care
Communities that Care (CtC) is een universeel preventieprogramma dat in Leeuwarden wordt ingezet in wijken waar problemen zijn met het gedrag van jongeren. CtC biedt een raamwerk op maat, waarbinnen zo veel mogelijk sleutelfiguren, organisaties, instanties en bewoners in een wijk, gezamenlijk inspanningen leveren om probleemgedrag bij jongeren aan te pakken en erger te voorkomen. In een vijftal wijken van Leeuwarden werd in 2004 een onderzoek gehouden onder 2400 leerlingen van het voortgezet onderwijs. De jeugdproblematiek blijkt hier groot. Er worden veel verdovende middelen gebruikt, er is een tolerantere houding van ouders en vrienden hiertegenover en er is meer geweld dan in andere wijken. Met de inzet van veertien effectieve, dan wel veelbelovende programma's wordt vanaf 2005 het probleemgedrag aangepakt. In april 2006 is opnieuw een groot aantal jongeren geënquêteerd. Op basis hiervan kon worden geconcludeerd dat het probleemgedrag in deze Leeuwardense wijken op vrijwel alle punten is verbeterd.
Stadsmarinierschap
Een van de maatregelen die Rotterdam neemt om de veiligheid in de stad te vergroten is het stadsmarinierschap. Stadsmariniers zijn speciale ambtenaren die de samenwerking moeten verbeteren tussen alle instanties die zich met veiligheid bezighouden: de gemeente, politie, justitie, hulpverlening, bedrijfsleven en andere instellingen. Zij zijn de vertegenwoordiger van het College van B en W in onveilige wijken. Daarvan zijn er tien in Rotterdam, zo blijkt uit de Veiligheidsindex in 2001. In november 2002 zijn zeven stadsmariniers aangesteld in verschillende wijken, waarvan drie stadsmariniers voor een specifiek thema, zoals de Antillianen-problematiek en de overlastgevende verslaafden. Momenteel zijn er negen stadsmariniers actief. De maatregelen en activiteiten van de stadsmariniers zijn divers, maar vooral concreet. De activiteiten zijn allemaal gericht op jeugd, geweld en overlast in het publiek domein. Resultaat is dat in 2006 negen wijken van de categorie 'onveilig' naar 'veilig' gingen. Overlast en criminaliteit in Rotterdam zijn mede door de inzet van de stadsmariniers teruggedrongen.
Vertrouwensman Bedrijfsleven
De Vertrouwensman Bedrijfsleven geeft deskundig en vertrouwelijk advies aan Zuid-Limburgse ondernemers, werkgevers en werknemers die worden geconfronteerd met vormen van interne of verborgen criminaliteit, zoals afpersing, intimidatie en fraude. Vaak weten ondernemers of werkgevers niet op welke wijze ze met deze vormen van criminaliteit om moeten gaan. Vanwege mogelijk imagoverlies, onrust onder het personeel, angst voor represailles of onwetendheid doet men geen aangifte bij de politie en verzuimt men ook andere maatregelen te nemen. Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) Zuid-Limburg besloot in het najaar van 2004 tot het instellen van de Vertrouwensman Bedrijfsleven, nadat eerder onderzoek had uitgewezen dat vier procent van de Limburgse bedrijven de laatste jaren met afpersing te maken had gehad. Vervolgens is een plan van aanpak gemaakt en is met het Openbaar Ministerie besproken binnen welke bandbreedte de Vertrouwensman en de melder juridisch gezien ongehinderd kunnen functioneren. In september 2005 trad de heer B. van Baarle, oud-korpschef van de politie Limburg-Noord, aan als Vertrouwensman. Er zijn inmiddels vijftig serieuze adviesverzoeken, voornamelijk uit het midden- en kleinbedrijf bij de Vertrouwensman ingediend. Voor het RPC is van groot belang dat het bedrijfsleven de mogelijkheid geboden wordt in vertrouwelijkheid een deskundig advies te krijgen en de schade aan de onderneming te beperken. Het Zuid-Limburgse initiatief heeft in drie andere regio's navolging gekregen.
Feyenoord Fancoach
Vooral de laatste drie voetbalseizoenen lijkt het aantal overlastgevende jongeren rond thuiswedstrijden van Feyenoord toe te nemen. Vaak blijkt dat deze jongeren niet alleen in en rond de Kuip, maar ook in hun eigen wijk ongewenst gedrag vertonen. Daarom is in 2005 door de gemeente Rotterdam en de voetbalclub Feyenoord het project Feyenoord Fancoach gestart. Doel van het project is jongeren onder het vaandel van Feyenoord te benaderen op hun eigen manier en hen te laten zien dat ze belangrijk zijn voor de voetbalclub. Het project richt zich op Feyenoord-supporters van 12 tot 23 jaar. Dit kunnen jongeren met een stadionverbod zijn, maar dit is niet noodzakelijk. Zodra een jongere een stadionverbod heeft, wordt door een van de Fancoaches contact opgenomen. Vervolgens wordt een alternatief traject aangeboden, waarmee de jongere een deel van het stadionverbod ongedaan kan maken. Dit traject bestaat uit het verrichten van klusjes rond en in de Kuip, het volgen van workshops en het maken van opdrachten. Dit alles onder strenge regels en voorwaarden. Als het traject succesvol is doorlopen, kan hij of zij onder begeleiding de thuiswedstrijden weer bijwonen en is de basis gelegd voor verdere contacten met de supporters. Er werd naar gestreefd om 100 jongeren in dit traject te zetten, inmiddels is dat aantal ruim gepasseerd.
Jury
De onafhankelijke jury van de Hein Roethofprijs bestaat uit mevrouw M. Christophe van de Nederlandse Politie Academie, de heer J. van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland, de heer A. Westerman van het Verbond van Verzekeraars en de heer F. Sissing, presentator van het AVRO-programma Opsporing Verzocht. Voorzitter van de jury is de heer G. Bruinsma, directeur van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, tevens hoogleraar Criminologie.
Noot voor de redactie,
Gemeente Leeuwarden