Gemeente Doetinchem

Gezamenlijke aanpak hennepteelt


-31 augustus 2006-
Maandag 4 september ondertekenen burgemeester Dijkstra van Doetinchem en vertegenwoordigers van Sité Woondiensten, Vestia Midden-Nederland, Continuon Netbeheer en politie Achterhoek een convenant dat de integrale aanpak van hennepteelt mogelijk maakt.

De teelt van hennep is verboden in de Opiumwet. Regelmatig is er sprake van hennepkwekerijen in woningen, schuren en hallen. Elke ontmanteling vergt veel inzet van de politie. Hennepkwekerijen zorgen vaak voor stank-, vocht- en wateroverlast. Daarnaast zorgt verkoop van hennep voor overlast in de woonomgeving. De kans op onveilige situaties neemt bovendien toe door het illegaal aftappen van elektriciteit. Het risico van onveiligheid voor burgers neemt toe en de leefbaarheid van de buurt is in het geding. Daarom hebben de verschillende ondertekenaars besloten intensiever samen te werken om hennepkweek aan te pakken.

Zowel Sité als Vestia hebben het beleid dat als er sprake is van een hennepkwekerij, zij een procedure kunnen starten tot ontbinding van de huurovereenkomst. De politie is belast net de opsporing en voorkoming van strafbare feiten en gebaat bij maatregelen die de kans op herhaling verkleinen. Continuon Netbeheer heeft belang bij een veilige en legale afname van elektriciteit. Voor de gemeente is het van belang dat een hennepkwekerij zich soms bevindt in een bouwwerk dat zonder vergunning tot stand is gekomen. Daarnaast gaat in een sommige gevallen het exploiteren van een hennepkwekerij gepaard met uitkeringsfraude.

Voor het uitvoeren van al deze taken is informatie-uitwisseling van groot belang. In het zgn. hennepconvenant is samenwerking en structurele informatie-uitwisseling geregeld. Hiermee kan hennepteelt en verkoop van hennep in (huur)woningen, (huur)woonwagens, schuren en (bedrijfs)hallen beter opgespoord en bestreden worden. Overlast in de woonomgeving en onveilige situaties in de woning en de woonomgeving kunnen dan voorkomen worden.