Ingezonden persbericht
Persbericht week 36
MAANDAG 4 september
MOVIES THAT MATTER 1
Films & discussie over Bosnië-Herzegovina
In deze eerste aflevering van Movies that Matter, een initiatief van stichting Movies that Matter (voortgekomen uit het Amnesty International Filmfestival), het Louis Hartlooper Complex en Utrechts debatcentrum TUMULT, staan films en discussie over de oorlog in Bosnië-Herzegovina op het programma. Vertoond worden de films 'Red Rubber Boots' van Jamila Zbanic, en 'Back to Bosnia' van Sabine Vajraca. Deze films preluderen op het programma 'Kunst in Oorlog' wat later deze maand september in Utrecht plaatsvindt.
Tijd & Plaats: 19.00 uur film, 21.00 uur discussie (voertaal Engels), Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree vrij. (Info: 030-2332430, www.tumultdebat.nl / Reserveren: LHC 030-2320452, www.louishartloopercomplex.nl ). In verband met het Nederlands Film Festival begin oktober staat de volgende aflevering van Movies that Matter gepland voor 6 november.
Vervolgens spreekt Chris Keulemans, publicist, curator Kunst in Oorlog, met Kostana Banovic, kunstenares, Vedran Fajkovic, scenarioschrijver en Kaz de Jong, mental health adviser bij Artsen zonder Grenzen, over door de film opgeworpen vragen als: Hoe je door kan gaan met leven als alles wat je leven waarde gaf er niet meer is? Hoe een samenleving met zo'n gat in haar midden door kan gaan met functioneren? Of berechtingen door het Joegoslavië Tribunaal iets aan de pijn van achterblijvers in Bosnië kan doen? Of de fictie van films de werkelijkheid enigszins kan benaderen? Of kunst in het algemeen de werkelijkheid moet volgen? De discussie zal in het Engels worden gevoerd. Hieronder volgt kort de inhoud van de twee films.
Red Rubber Boots Regisseur Jamila Zbanic
Bosnia-Herzegovina, 2000, korte voorfilm, 18 min.
De Bosnische Jasna P. is op zoek naar haar twee kinderen, Amar (4 jaar) en Ajla (negen maanden). Hoogstwaarschijnlijk zijn ze door het Servische leger vermoord en in een massagraf gedumpt. Jasna heeft nauwelijks een aanwijzing, of het moeten de rode rubberlaarsjes zijn die haar zoon droeg toen hij werd meegenomen. Met hulp van de Staatscommissie voor Vermisten speurt Jasna te midden van de schedels en botten.
Back to Bosnia Regisseur: Sabina Vajraca
Verenigde Staten, 2004, Documentaire, Engels ondertiteld , 75 minuten.
Het gezin Vajraca, ooit op de vlucht geslagen voor het etnisch geweld, keert terug naar Bosnië en realiseert zich daar dat vrede niet altijd is wat het lijkt.
Bosnië, 1992. De multi-etnische stad Banja Luka wordt binnengevallen door Servische troepen. Aida Vajraca vreest voor de levens van haar vijftienjarige dochter Sabina en zesjarig zoontje. Ze besluit hen naar het buitenland te sturen. Elf maanden later voegt Aida zich bij hen. Haar man Emir blijft achter. Onder de constante dreiging van etnische zuiveringen sluit Emir zich aan bij een organisatie die hulp biedt aan gevangenen en mensen helpt de concentratiekampen te ontvluchten. Wanneer in 1996 het vredesverdrag wordt ondertekend, wordt de stad overgedragen aan de Serviërs. Dan reist Emir alsnog zijn gezin achterna. Na tien jaar keert het gezin terug om te kijken of het zijn achtergelaten appartement, waar nu een Servisch gezin woont, kan terugvorderen. Het leidt tot een confrontatie met het Servische gezin, maar ook met het recente verleden dat in de onmiddellijke nabijheid van dat huis letterlijk opgegraven wordt. Temidden van de vele dilemma's toont vooral Emir zich een man van wijze humor.
Ingezonden persbericht