Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht

Pb 06 - 79

Nijmegen, juli 2006

Lezingenreeks bij eredoctoraat Cees Nooteboom

Maandag 4 september ontvangt dichter, romancier en essayist Cees Nooteboom een eredoctoraat in de Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. Aansluitend organiseert de Faculteit der Letteren op vier opeenvolgende dinsdagavonden in september publiekslezingen over het grensoverschrijdende oeuvre van deze auteur. Dinsdag 26 september zal Cees Nooteboom zelf aanwezig zijn om vragen van het publiek te beantwoorden. Toegang is gratis, aanmelding is verplicht: www.ru.nl/letteren/ceesnooteboom Plaats: Aula, Comeniuslaan 2, aanvang 20.00 uur (route-informatie: http://www.ru.nl/bereikbaarheid/)

Dinsdag 5 september
Cees Nooteboom: (post)modernist? Over het proza van Cees Nooteboom.

Harry Bekkering zal een overzicht geven van het romanoeuvre van Cees Nooteboom en daarbij ingaan op de vraag: wat is consistent gebleven en waar en hoe hebben zich in thematisch en structureel opzicht ontwikkelingen voorgedaan. Esther Op de Beek werpt in haar lezing de kwestie op in hoeverre Nootebooms romans ook als filosofische verhandelingen gezien kunnen worden en welke consequenties de filosofische aard eventueel heeft voor de vorm van de teksten. Sprekers:
. prof. dr. Harry Bekkering, hoogleraar Taal- en cultuurstudies, Radboud Universiteit . Esther Op de Beek(MA), docent-onderzoeker Taal- en cultuurstudies, Radboud Universiteit

Dinsdag 12 september
Nootebooms fascinatie voor Spanje en de reisverhalen van Cees Nooteboom

Bij het grote publiek genoot Cees Nooteboom al lang bekendheid vanwege zijn reisverhalen in kranten en tijdschriften. De schrijver heeft het reisverhaal in de Nederlandse letterkunde tot een gerespecteerd literair genre gemaakt. Spanje noemt hij zijn tweede vaderland. Van welk Spanje houdt Nooteboom? Is het Spanje van Nooteboom in de loop der jaren veranderd? En wat is de invloed van de ingrijpende veranderingen in dat land op Nootebooms Spanjebeeld? Sprekers:
. prof. dr. Maarten Steenmeijer, hoogleraar Spaanse taal en cultuur, Radboud Universiteit . Hans Maarten van den Brink, oud-columnist Vrij Nederland, auteur, directeur Stimuleringsfonds Ned.Cult. Omroepproducties.

Dinsdag 19 september

Rituelen en kloosters in het werk van Nooteboom

In de grenzeloze wereld die de literator Cees Nooteboom bewoont en bereist, spelen rituelen een grote rol: ogenschijnlijk nutteloze handelingen, die structuur en betekenis geven aan het leven. Deze rituelen reiken de hoofdpersonen van zijn boeken en de lezer een structuur aan die het leven draaglijk maakt en zij scheppen een betekenis die groeit door de kracht van de verbeelding. Ook kloosters en monniken komen op vele plaatsen in Nootebooms werk voor. Soms verwijzen zij naar zijn eigen jonge jaren, deels doorgebracht op kloosterscholen, soms verwijzen zij ook naar zijn jeugdige plan om trappist te worden. De kloosters in zijn werk zijn plekken van concentratie en eruditie, maar ook van begrenzing. Dat laatste heeft Nooteboom bewust doorbroken: hij is een zwerfmonnik geworden, met de wereld als klooster. Sprekers:

- prof. dr. Peter Nissen, hoogleraar Kerkgeschiedenis, Radboud Universiteit
- drs. Thomas Quartier, docent Rituele en Liturgische studies, Radboud Universiteit

Dinsdag 26 september
In gesprek met Nooteboom. Panel en publiek interviewen Cees Nooteboom. Gespreksleider: prof. dr. Paul Sars (promotor eredoctoraat en decaan Faculteit der Letteren)

Eredoctoraat

De Radboud Universiteit herkent in het werk van Cees Nooteboom haar eigen streven naar een internationaal intellectueel klimaat waarin de grenzen tussen wetenschappelijke disciplines en die tussen wetenschap en samenleving worden overschreden. Het imposante oeuvre van Cees Nooteboom brengt de lezers in aanraking met het veelstromenland van de Europese cultuur en geschiedenis. Daarmee verbeeldt de auteur de ambities van de brede en veelzijdige universiteit, die de Radboud Universiteit wil zijn.

Noot voor de pers:
Publiekslezingen over het werk van Cees Nooteboom: dinsdag 5, 12, 19 en 26 september, Aula Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2, aanvang 20.00 uur, aanmelding en informatie: www.ru.nl/letteren/ceesnooteboom Informatie en contact: Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. (024) 361 6000.


---- --