Ingezonden persbericht


September in Utrecht is Fortenmaand
Fort Lunet I, Fort Lunet III, Fort de Gagel, Fort Blauwkapel en Fort de Bilt open voor publiek

Tijdens de Nationale Fortenmaand in september openen vijf van de acht forten van de gemeente Utrecht hun deuren voor het publiek. Deze forten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Elke zaterdag in september is er op een of meerdere forten een programma voor jong en oud. Het aanbod varieert van rondleidingen, een videopresentatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en live radiocontacten over de hele wereld tot een kinderspeurtocht en een kindertheatervoorstelling.

Opengestelde forten

Fort Lunet I en Fort Lunet III zijn open op 2 september, Fort De Gagel op 16 september, Fort Blauwkapel op 23 september en Fort de Bilt op 30 september. De forten zijn op deze datum geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Fort de Bilt (op de Biltstraat) is ook geopend tijdens de nationale Open Monumentendag op zaterdag 9 september, van 12.00 tot 16.00 uur.

Programma

Op alle opengestelde forten worden rondleidingen gegeven en is er een tentoonstelling en videopresentatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aanvullend heeft elk fort zijn eigen programma. Zo is er op Fort Lunet I en Fort de Bilt een kindertheatervoorstelling met als titel de 'Waterwachter'. Op Fort de Gagel is een amateur-radiozender actief met speciaal voor deze gelegenheid de roepnaam pc6NHW. Spannende speurtochten voor kinderen zijn er op Fort Lunet I, Fort Blauwkapel en Fort de Bilt. Op dit laatste fort is ook het Herinneringscentrum voor de Toekomst geopend en worden er speciale rondleidingen gehouden door de stichting Herdenkingsmonument.

Forten als belangrijke verdedigingslinie

De gemeente Utrecht heeft acht forten uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) in haar bezit. De Nieuwe Hollandse Waterlinie ontstond in de 19e eeuw als verdedigingslijn tegen aanvallen van ons land uit het oosten. Om de vijand tegen te houden, in tijden van oorlog, werden grote stukken land onder water gezet. Daar waar dit niet mogelijk was of waar belangrijke (spoor)wegen lagen, werden forten gebouwd om het westen van Nederland te verdedigen. De Waterlinie is een 2 tot 5 kilometer brede strook die loopt van Muiden, aan de voormalige Zuiderzee, tot aan de Biesbosch in Brabant. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de forten hun militaire functie verloren. Ter plekke zijn vaak prachtige natuurgebieden ontstaan. Een aantal forten heeft in de loop der jaren een meer recreatieve functie gekregen, zoals een natuur- of herinneringscentrum of een camping.

Informatie

De Nationale Fortenmaand wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en het Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie. De programma's van alle forten die meedoen aan de Fortenmaand zijn te vinden op www.fortenmaand.nl

Voor de forten van de gemeente Utrecht kunt u ook kijken op www.utrecht.nl/forten. Een gratis brochure over de Fortenmaand is verkrijgbaar bij VVV's, bibliotheken en bij de Utrechtse wijkbureaus.



Ingezonden persbericht