Erasmus MC


28-08-2006: Preconceptiezorg: verbetering kwaliteit van zorg rondom zwangerschap.

Per 1 september 2006 gaat de pilot Preconceptiezorg, initiatief van het Prenataal Centrum Rijnmond*, samenwerkingsverband tussen de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus MC en Star-MDC, in Rotterdam-Noord officieel van start. Het pilotgebied bestaat uit de wijken Bergpolder, Liskwartier, Oude Noorden, Hillegersberg, Rubroek en De Esch. In deze wijken zal is hieraan voorafgaand in de week van 21 augustus een voorlichtingscampagne gestart om het belang van Preconceptiezorg onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt met posters langs de openbare weg en op publieke plaatsen. Tevens is in die week in de bovengenoemde wijken een informatiefolder over Preconceptiezorg huis-aan-huis worden verspreid. Vanaf 1 september kan men terecht voor een Preconceptiezorg consult in het Prenataal Centrum Rijnmond (gevestigd in regiopost Blaak Centrum van Star-MDC).

Waarom Preconceptiezorg? De kwaliteit van de zorg rondom de zwangerschap kan beter. Cijfers betreffende het optreden van ziekte en sterfte onder pasgeboren kinderen in Nederland zijn hoog in vergelijking met de rest van Europa. In Nederland blijken ook grote regionale verschillen te bestaan. Zo zijn de sterftecijfers in Rotterdam hoger dan gemiddeld in Nederland en geldt dat niet alleen voor de allochtone maar ook voor autochtone bevolking.

Verbetering van zorg begint met nieuwe kennis. Het wordt toenemend duidelijk dat de oorzaken van veel problemen voor moeder en kind in het zogenaamde eerste trimester liggen ofwel de eerste 12 weken van de zwangerschap. In een periode dat het nog nauwelijks uitwendig zichtbaar is dat een vrouw zwanger is, wordt voor een belangrijk deel vastgelegd of het kind wordt geboren met een afwijking, onvoldoende zal groeien in de baarmoeder, te vroeg wordt geboren of dat de moeder een zwangerschapsvergiftiging krijgt. Hieraan liggen stoornissen in de orgaanaanleg en de vroege vorming van de placenta ten grondslag. Willen we in de komende decennia komen tot meer gezondheidswinst voor moeder en kind dan zal de organisatie en inhoud van ons verloskundige zorgstelsel veel meer op het begin van de zwangerschap moeten worden gericht.

Wat er in de zwangerschap met moeder en kind gebeurt, is geen toeval. Naast de erfelijke eigenschappen en gezondheid van zowel de moeder als de vader als ook omgevingsfactoren zoals voeding, roken en het gebruik van alcohol en medicijnen bepalen de kans dat een aangeboren afwijking bij het kind ontstaat of dat de placenta niet goed functioneert. Het is bovendien duidelijk geworden dat de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap van grote invloed is op de ontwikkeling ná de geboorte en het krijgen van chronische ziekten op latere leeftijd. Gezond oud worden begint in de baarmoeder. Het wegnemen van risicofactoren die leiden tot een gestoorde ontwikkeling van de vroege zwangerschap kan alleen als die zorg al vóór de zwangerschap wordt gegeven. Deze nieuwe vorm van zorg heet preconceptiezorg. Preconceptiezorg is van belang voor iedereen met kinderwens.

Wat is preconceptiezorg? Preconceptiezorg kan worden omschreven als het voorkómen van afwijkingen en ziekten bij moeder en kind door het opsporen en indien mogelijk elimineren van risicofactoren vóór de bevruchting. Het uiteindelijke doel van preconceptiezorg is mensen met zwangerschapswens bewust te maken van het belang van zorg vóór en vroeg ín de zwangerschap en hierdoor het aantal ongunstige zwangerschapsuitkomsten terugbrengen.

Initiatief Prenataal Centrum Rijnmond Al enige tijd is er toenemende belangstelling voor preconceptiezorg vanuit de beroepsgroepen van huisartsen, verloskundigen en gynaecologen. Binnen het Prenataal Centrum Rijnmond is het afgelopen jaar met professionals uit de relevante beroepsgroepen gewerkt aan het ontwikkelen van een model waarmee preconceptiezorg op een gestructureerde wijze en ondersteund door automatisering kan worden gegeven. Deze methodiek borgt de kwaliteit van de gegeven preconceptiezorg op verschillende niveaus. Naast het opsporen van mogelijke risicofactoren voor een (echt)paar met zwangerschapswens, levert het model ook adviezen over risicofactoren en preventieve maatregelen. Het proces wordt ondersteund door een automatiseringssysteem.

Pilot Omdat er geen ervaring bestaat met het gebruik van het ontwikkelde preconceptiezorgmodel is het belangrijk de bruikbaarheid in de praktijk te testen. Tevens moet worden onderzocht op welke wijze mensen het meest effectief kunnen worden geïnformeerd over Preconceptiezorg. Dit is van belang omdat nog maar weinig mensen op de hoogte zijn van het bestaan en het belang van preconceptiezorg. Daarnaast zal het door het Prenataal Centrum Rijnmond ontwikkelde preconceptiezorgmodel logistiek, medisch-inhoudelijk en softwaretechnisch worden getoetst en geëvalueerd. Bij slagen van de pilot zal er naar gestreefd worden om een ketengericht kwalitatief verantwoord programma voor preconceptiezorg in geheel Rotterdam neer te zetten. Uiteindelijk is daarbij het doel om na optimalisatie van het preconceptiezorgmodel de mogelijkheid te creëren voor geïnteresseerde zorgverleners om met behulp van het geprotocolleerde automatiseringssysteem zelf vanuit de eigen praktijk preconceptiezorg te verlenen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam en Zilveren Kruis Achmea.

Hoe werkt deze pilot? De voorlichtingscampagne zal (echt)paren met zwangerschapswens verwijzen naar de website www.zwangerwijzer.nl. Hier is een vragenlijst te vinden die is ontwikkeld op basis van een aantal door het Erasmus MC gevalideerde vragenlijsten die in het kader van preconceptiezorg in Nederland worden gebruikt. Via de vragenlijst op de website worden mogelijke risicofactoren op een systematische wijze opgespoord. De ingevulde vragenlijst wordt via een mailfunctie doorgestuurd naar het Prenataal Centrum Rijnmond. Tevens kan bij het Prenataal Centrum Rijnmond een afspraak gemaakt worden voor een consult. De consulten zullen worden gevoerd door getrainde verloskundigen op basis van vooraf vastgestelde, medisch inhoudelijke protocollen. Afhankelijk van aanwezige risicofactoren zal verwijzing plaatsvinden naar betrokken deelspecialisten in 1e, 2e of 3e lijn.


* Het Prenataal Centrum Rijnmond is een samenwerkingsverband tussen de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus MC en Star-MDC en heeft als doel een kwalitatief verantwoord ketengericht programma voor Preconceptiezorg en Prenatale Screening op Down syndroom vroeg in de zwangerschap in de regio op te zetten.