Ingezonden persbericht
debalieaankondiging
Het Publieke Verlangen
Op 1, 2 en 3 september trapt de De Balie een uit zijn voegen barstend seizoen af met Het publieke verlangen. Een veelzijdig weekend over de publieke cultuur. Van een ontbijt op het Leidseplein tot debatten over open kennis. Van een fenomeen als issue-politics tot een radioballet in de open lucht. Het 'publieke' lijkt na het tijdperk van de individualisering in het centrum van de aandacht te staan. Dus gaat De Balie op zoek naar de nieuwe publieke cultuur.
Waar bevinden zich de nieuwe vormen van publiek debat? Is er sprake van een nieuwe vorm van het publieke zonder grote bewegingen? Hoe werkt zoiets? Hoe belangrijk zijn de nieuwe vormen van kennisdeling, zoals Wikipedia? Hoe ga je om met publieke angst, veiligheidsdenken en het vele cameratoezicht? En hoe gebruik je de publieke ruimte als een plek die verrassend is in plaats van als een commercieel uithangbord? Een ruimte die plaats biedt aan de fantasie en onvermoede ontmoetingen, aan 'egels zijn egels' in plaats van 'regels zijn regels'.
Het publieke verlangen is een caleidoscopisch programma vol gesprek, debat, onderzoeken, kritieken, filmprogramma's en kunstprojecten over de oude en de nieuwe publieke cultuur.
Met als hoogtepunten op zondagochtend 3 september om 11.00 uur een openbaar Permanent Breakfast op het Leidseplein waar ontbijtredes afgestoken worden door o.a. Wethouder van Kunst en Cultuur Amsterdam Carolien Gehrels, culinair specialist Johannes van Dam, nachtburgemeester Chiel van Zelst, artistiek directeur van De Balie Ellen Walraven en kunsthistoricus Friedrich Tietjen én op zaterdag 2 september een radioballet door het Duitse collectief LIGNA.
Kom en word publiek! De toegang is vrij.
Programma overzicht :
Vrijdag:
20.30u: De staat van de publieke cultuur in Nederland: Hoe taxeren een aantal cultuurfilosofen, politici en mediamakers de Nederlandse publieke cultuur anno 2006?
Zaterdag:
13.30u: Radioballet - LIGNA (D). Kunstproject waarbij het publiek zelf de publieke ruimte vormgeeft.
* 15.00u: Issue Politics: Van partijen naar issues. Politieke mobilisering volgt steeds meer de lijnen van specifieke onderwerpen, issues. Zonder deze issues is er geen collectief meer wat zich inzet voor de samenleving. Een kritiek.
* 20.30u: Publieke Angst. Veiligheidsdenken en geweld. Hoe laten we angst ons leven in de publieke ruimte bepalen? En, nog belangrijker, hoe komen we voorbij die angst?
Zondag:
11.00u: Permanent Breakfast. Het herclaimen van de publieke ruimte op de meest tastbare wijze: ga samen op het Leidseplein ontbijten, en luister tegelijkertijd naar een aantal interessante ontbijtredes over publieke cultuur en over het betere ontbijt.
* 15.00u: Van Open Source naar Open Kennis: Onderzoek naar alternatieven voor het delen van informatie en (wetenschappelijke) kennis als antwoord op het gestolde auteursrecht.
* 16.30u: Boekpresentatie: 'De publieke zaak van de grafisch ontwerper'. Hebben ontwerpers een rol bij het ontstaan van symbolen voor een land, een cultuur, een ideologie, een mentaliteit?
* 20.30u: Creative Precarity. 'precariteit' en de naakte strijd om het overleven, ofwel hoe onzekerheden tot levenscondities verworden. De strijd om het overleven van vele flexwerkers sluit hen vrijwel automatisch uit van volwaardige deelname in het publieke domein. Ook de creatieve klasse is inmiddels flexwerker geworden. Is de flexibele persoonlijkheid het creatieve antwoord op precaire condities?
Vrijdag t/m zondag:
Publieke Cinema: filmprogramma met verschillende aanvangstijden.
* 'Voorstellen'. Nieuwe symbolen voor Nederland. Doorlopende tentoonstelling
Alle programma's zijn vrij toegankelijk, reserveren is verplicht!
Reserveren kan via onze website of vanaf 28 augustus op 020-5535100
Let op! De kassatijden zijn veranderd:
De kassa is in het nieuwe seizoen geopend van 17.00u tot 21.00 uur en in het weekend vanaf anderhalf uur voor aanvang.
Houd onze website en het dossier in de gaten voor meer informatie!
debalie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
t: 020-5535151 (tijdens kantooruren)
e: balie@balie.nl
w: www.debalie.nl