Artsen zonder Grenzen


Cholera-uitbraak in Pakistaans Kasjmir


01/09/2006 17:19 -- 'Toen de eerste patiënten met diarree en braakproblemen binnenkwamen, dachten we meteen aan cholera. De sneltesten waren positief, dus we hebben direct een cholerabehandelunit opgezet,' zegt Luis Neira, medisch coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Pakistan. Sinds 28 juli hebben teams van Artsen zonder Grenzen in Hattian en Muzafarrabad 288 mensen behandeld tegen cholera. In Muzafarrabad stijgt het aantal nieuwe patiënten nog steeds, in Hattian is het aantal nieuwe gevallen aan het dalen.

foto: Ton Koene Op 28 juli kwamen de cholerapatiënten binnen in het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Hattian; een halve maand later begonnen ook in het ziekenhuis in Muzafarrabad mensen met soortgelijke klachten binnen te komen. Volgens Luis Neira bestaat er een patroon van cholera-uitbraken in de regio tijdens de moesson: 'Cholera wordt overgebracht via besmet water of via menselijke dragers van de bacterie. Mensen halen hun water uit natuurlijke bronnen zoals een rivier, en als mensen die met cholera geïnfecteerd naar een andere plaats gaan, besmetten zij anderen.'

'Een bijkomend probleem is dat de wegen na de aardbeving nog steeds in slechte staat verkeren. Hoewel de meeste wegen zijn geruimd en gerepareerd, zorgen de moessonregens voor nieuwe aardverschuivingen,' vervolgt Luis. 'Daardoor blijft het moeilijk voor onze teams om de dorpen te bereiken en voor de patiënten om ons te bereiken.' Er bevinden zich nog steeds duizenden mensen in opvangkampen. Het merendeel van de cholerapatiënten komt echter uit de gebieden rondom de plaatsen.

'Een indrukwekkende ervaring en een grote uitdaging: we hebben het voortouw genomen in de behandeling, wij coördineren met het ministerie van volksgezondheid en andere hulporganisaties en we moesten in no time artsen en verpleegkundigen van andere projecten overplaatsen en twee cholerateams opzetten,' besluit Luis.

In Pakistaans Kasjmir werken 9 internationale medewerkers en 90 medewerkers uit de regio aan het bestrijding van de cholera-epidemie. Tot nu hebben onze medewerkers 178 patiënten behandeld in een speciale cholerabehandelunit bij het ziekenhuis in Hattian, en 110 patiënten in het cholerabehandelcentrum bij het ziekenhuis in Muzafarrabad.

Cholera is een acute infectieziekte die de darmen treft. Lees meer >> Wat doet Artsen zonder Grenzen in Pakistan? >>