Vlaamse Overheid
Beslissingen Vlaamse rgering
Op voorstel van minister-president Yves Leterme
In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de Raad van State, definitief haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot wijziging van het decreet van 18 juli 2003 over de strategische adviesraden, van diverse oprichtingsdecreten van strategische adviesraden en van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.
Op voorstel van minister-president Yves Leterme
In het kader van een Europese verordening beslist de Vlaamse Regering principieel tot instelling van een bedrijfsadviessysteem (BAS) voor land- en tuinbouwers. Dit BAS heeft als doel de land- en tuinbouwer te begeleiden in zijn evolutie naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Vlaanderen heeft ervoor gekozen om een modulair BAS op te zetten bestaande uit door de minister erkende private adviesdiensten waar de land- en tuinbouwer vrijwillig, maar aangemoedigd met een door Europa gecofiniancierde subsidie, advies kan krijgen over een aantal thema's zoals milieu, goede landbouw- en milieuconditie, dieren- planten en volksgezondheid, dierenwelzijn, arbeidsveiligheid, innovatie, marketing en bedrijfsbeheer. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en daarna aan de Raad van State.
Op voorstel van minister-president Yves Leterme
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het opstarten van de procedure voor de uitbesteding van de exploitatie van het frontoffice van het Contactpunt Vlaamse Infolijn aan een externe dienstverlener door middel van een algemene offerteaanvraag met Europese bekendmaking. Het Contactpunt Vlaamse Infolijn is het multikanaal contactcenter van de Vlaamse overheid. Als eerste aanspreekpunt voor de burger voor de Vlaamse overheidsmateries bestaat de dienstverlening uit het verstrekken van wegwijs- en eerstelijnsinformatie, actualiteitsinformatie, het opnemen van bestellingen van overheidspublicaties en het ondersteunen van overheidsvoorlichting.
Op voorstel van minister-president Yves Leterme, minister Dirk Van Mechelen en minister Geert Bourgeois
De Vlaamse Regering beslist om elke functioneel bevoegde minister te gelasten om door middel van de 'comply or explain'-benadering op basis van een sjabloon tegen uiterlijk eind april 2007 een ontwerpbeheersovereenkomst 2007/2008-2010 op te stellen met de agentschappen onder zijn/haar bevoegdheid. De Vlaamse minister voor Bestuurszaken wordt gelast om een voorstel tot bijsturing van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid en van het besluit voor de vaststelling van de rechtspositie van het personeel uit te werken wat betreft de procedure voor de opmaak van een beheersovereenkomst. De definitieve jaarlijkse ondernemingsplannen zullen bij wijze van mededeling op de vergadering van de Vlaamse Regering worden geagendeerd. Tevens keurt de Vlaamse Regering principieel het wijzigingsbesluit goed over de regeling van de begrotingscontrole en -opmaak met het oog op het inwinnen van het advies van de Raad van State.
Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Kris Peeters
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de samenstelling van de Vlaamse vertegenwoordiging voor de structuur Kustwacht.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman
De Vlaamse Regering beslist principieel tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in Vlaanderen. Met deze nieuwe ecologiesteunmaatregel worden, naast in eerste instantie de budgettaire beheersbaarheid, ook volgende doelstellingen nagestreefd: het beter op elkaar afstemmen van vraag en aanbod, een meer doelmatige aanwending van de beschikbare middelen in functie van de Kyoto- en milieudoelstellingen en een vereenvoudiging van de steunmaatregel. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-raad. Het wordt ook aangemeld bij de Europese Commissie.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de bekwaamheidsbewijzen en de prestatie- en bezoldigingsregeling voor het personeel van de centra voor volwassenenonderwijs. De aanpassing beoogt het tekort aan leraars in vreemde talen op te vangen door de aanstelling van native speakers te vergemakkelijken. Tevens wordt het besluit geactualiseerd in die zin dat bekwaamheidsbewijzen werden toegevoegd of aangepast aan de juiste definitie met het oog op een vlottere implementatie in het elektronische personeelsdossier.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een wijziging van het Vakkenbesluit voor het secundair onderwijs goed. Dat besluit legt de vakbenamingen vast. De wijziging omhelst de toevoeging van twee nieuwe benamingen: 'Nederlands voor nieuwkomers' (algemeen vak) en 'Instrument: doedelzak' (kunstvak).
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
De Vlaamse Regering beslist, na advies van de Raad van State, definitief tot bijsturing van de organisatie van de examencommissie van het voltijds secundair onderwijs. Enerzijds wordt de strikte norm losgelaten dat juryleden tot het bestuurs- en onderwijzend personeel van het secundair onderwijs moeten behoren en anderzijds worden een aantal bepalingen geactualiseerd, met name die tekstgedeelten die slaan op voorbije examenzittijden of op studiebewijzen die niet meer worden uitgereikt.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit van 14 juni 1989 over de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs. Het besluit geeft per ambt, en voor de leraar per onderwijsvorm, per graad en per vak, een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Het bepaalt ook op welke weddeschaal het personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs en legt de prestatieregeling vast. De wijziging beoogt een actualisering van het besluit.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief de besluiten goed over de modulaire structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie voor volgende studiegebieden: Boekbinden, Bouw, Grafische technieken, Koeling en warmte, Mechanica-elektriciteit, Personenzorg, Handel, Nederlands tweede taal, Talen en Textiel. De besluiten leggen per studiegebied de opleidingsprofielen voor de modulaire structuur en de overgangsmaatregelen vast. De opleidingsprofielen leggen het minimale aantal lestijden vast van de afdelingen, opleidingen of opties en van de praktische vakken binnen elke module, alsook de basiscompetenties van elke module, het vak of de vakken waarmee elke module gelijkgesteld wordt en het leertraject.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie. In het kader van de programmatie 2005-2006 en door de implementatie van de modulaire structuur worden een aantal nieuwe opleidingsbenamingen gecreëerd.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
De Vlaamse Regering beslist, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State, definitief tot actualisering van het besluit van 26 september 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen, en de bezoldigingsregeling van de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars. Het besluit geeft een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen en bepaalt ook op welke weddeschaal het personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de ambtshalve concordantie. Dit betreft een uitvoeringsbesluit van de bij het Onderwijsdecreet XV ingevoegde artikelen over de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, van het gesubsidieerd onderwijs en van de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding. Wanneer beslist wordt om een personeelscategorie, een ambt, een vak, een specialiteit of een classificatie van een vak of specialiteit een nieuwe benaming te geven, dan is het noodzakelijk dat de betrokken personeelsleden hun rechten en plichten behouden en geen nadelen ondervinden van de omzetting naar de nieuwe benaming. Het uitvoeringsbesluit regelt de automatische overdracht van een aantal administratieve en geldelijke elementen, die verworven werden bij de oude benaming, naar de nieuwe benaming. Daarnaast brengt het besluit de al bestaande bepalingen inzake ambtshalve concordantie, die momenteel verspreid zijn over verscheidene besluiten, samen in één geheel.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
De Vlaamse Regering kent een afwijking op de rationalisatienorm toe aan het Koninklijk Atheneum Turnhout en het Koninklijk Atheneum Berchem.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
De Vlaamse Regering beslist, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State, definitief tot actualisering van het besluit over de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon kleuter-, lager en basisonderwijs. Het besluit geeft per ambt een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Het bepaalt ook op welke weddeschaal het personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
In uitvoering van het regeerakkoord en de regeringsverklaring van de minister-president is het versterken van het Nederlandstalig onderwijs en de integratie van de vele anderstalige kinderen in de Vlaamse Rand rond Brussel een belangrijk aandachtspunt. De uitvoering van dit engagement is reeds bezig en gebeurt in fasen. De Vlaamse Regering keurt nu, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State, definitief fase 3 goed. Vanaf 1 september wordt een nieuw organiek stelsel ingevoerd dat van toepassing is zowel op de Nederlandstalige scholen in de rand- en taalgrensgemeenten als op de basisscholen, gelegen in de 13 gemeenten van de brede Vlaamse Rand rond Brussel. Er worden aanvullende lestijden toegekend aan alle scholen uit de doelgroep die aan de voorwaarden voldoen.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de lokale overlegplatforms gelijke onderwijskansen. De wijziging beoogt het besluit in regel te brengen met de gewijzigde regelgeving over gelijke onderwijskansen. Het nieuwe decreet voorziet in een afschaffing van het doorverwijzen bij inschrijving en in een nieuwe weigeringsgrond en nieuwe bemiddelingsbevoegdheden van het lokaal overlegplatform.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het multidisciplinair dossier in de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). Het besluit bepaalt onder meer de voorwaarden voor de overdracht van dossiers van leerlingen die van school veranderen. Nu is er een wachttijd van dertig dagen om ouders en leerlingen toe te laten verzet aan te tekenen tegen de overdracht van gegevens die geen deel uitmaken van de verplichte begeleiding. In praktijk tekenen ouders of leerlingen die dit wensen heel snel verzet aan tegen overdracht van bepaalde gegevens. Anderzijds blijkt dat de periode van dertig dagen een groot risico inhoudt voor de leerlingen die om problematische redenen overstappen van school. Bij gebrek aan correcte informatie kunnen school en CLB niet tijdig aangepaste opvang en begeleiding starten. Daarom wordt de wachttijd nu beperkt tot tien dagen en dit met ingang van het nieuwe schooljaar 2006-2007.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke
Na beoordeling van 21 onderzoeksvoorstellen kent de Vlaamse Regering een toelage toe aan 6 projecten in het kader van het Onderwijskundig Beleids- en Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek. In totaal wordt er 1,3 miljoen euro verdeeld.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte
De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de modulering en de netwerken rechstreeks toegankelijke jeugdhulp en crisishulpverlening in het raam van de integrale jeugdhulp. Het gaat om een aanpassing van de realisatietermijnen en van de definitie van de functies 'opvoedende relatie' en 'dagbesteding'.
Op voorstel van minister Inge Vervotte
In het kader van de eerste fase van een traject dat moet leiden tot een geïntegreerd woon- en zorgdecreet wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het erkennings- en subsidiebesluit van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. Het gaat hoofdzakelijk om inhoudelijke wijzigingen met betrekking tot de subsidiëring van de diensten voor oppashulp door vrijwilligers: de huidige enveloppefinanciering wordt vervangen door een gedeeltelijke prestatiegebonden subsidiëring.
Op voorstel van minister Inge Vervotte
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de Zorgverzekering. Het gaat om een aanpassing van de manier waarop een inwoner van Brussel moet bewijzen dat hij zorgprestaties door een door de Vlaamse Gemeenschap erkende of met erkenning gelijkgestelde voorziening verkrijgt, om in aanmerking te kunnen komen voor een tenlasteneming voor mantel- en thuiszorg. Vanaf 1 september valt voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, die tenlastenemingen voor mantel- en thuiszorg genieten vanuit de Vlaamse Zorgverzekering, de verplichting weg om facturen voor te leggen van de zorgprestatie.
Op voorstel van minister Inge Vervotte
In het kader van de Zorgverzekering hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het subsidiebesluit voor de Zorgkassen vanaf 2007. Aan de praktische regeling voor de subsidiëring van de tenlastenemingen en voor de vergoeding van indicatiestellers wordt ten opzichte van 2006 weinig gewijzigd. De praktische regeling voor de subsidiëring van de werkingskosten wordt wel aangepast.
Op voorstel van minister Inge Vervotte
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het convenant met het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG). Het convenant loopt over een periode van vijf jaar, van 1 janauri 2006 tot 31 december 2010. Het VIG krijgt jaarlijks een subsidie toegekend.
Op voorstel van minister Inge Vervotte
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering twee besluiten definitief goed die de alternatieve investeringssubsidies en de alternatieve investeringswaarborg verstrekt door het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) regelen. Ze hebben tot doel een alternatieve financierings- en waarborgmethode bij het VIPA te realiseren voor de sectoren van de verzorgingsvoorzieningen, de voorzieningen voor ouderen en in de thuiszorg en de voorzieningen voor sociale integratie van personen met een handicap. Het alternatief financieringssysteem is erop gericht de wachtlijsten die ontstaan zijn in deze sectoren in een korte tijdsspanne op te lossen.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen
Na de staatshervorming werd de niet-adellijke heraldiek een Vlaamse bevoegdheid. Niet-adellijke heraldiek omvat onder meer de wapens en vlaggen gevoerd door openbare besturen. De Vlaamse Regering keurt nu een voorontwerp van decreet principieel goed dat ertoe strekt om het toepassingsgebied van het decreet van 21 december 1994, over de vaststelling van het wapen en de vlag van de provincies en de gemeenten, uit te breiden tot de districtsraden. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen
Na de staatshervorming werd de niet-adellijke heraldiek een Vlaamse bevoegdheid. Niet-adellijke heraldiek omvat onder meer de wapens van privépersonen en instellingen. De Vlaamse Regering keurt nu een voorontwerp van decreet principieel goed dat ertoe strekt om een lacune in het decreet van 3 februari 1998, over de vaststelling van het wapen van privépersonen en instellingen, op te heffen. Het begrip 'onderwijsinstellingen' wordt vervangen door 'besturen, instellingen en stichtingen'. Zo wordt het toepassingsgebied van het decreet uitgebreid tot alle publiek- en privaatrechtelijke rechtspersonen met een aantoonbare band met de Vlaamse Gemeenschap. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit van 14 april 2000 tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is. Met deze beslissing wordt de huidige regeling verder versoepeld. Zo komt er onder meer een vrijstelling van stedenbouwkundige vergunning voor terrassen aangelegd tot tegen scheidingsmuren, ondergrondse constructies bij woningen en andere gebouwen, verschillende afsluitingen, jacuzzi's en openluchtzwembaden met een maximale oppervlakte van 30m². Verder mogen gsm-antennes nu ook op hoogspanningspylonen worden geplaatst en mag de technische kast van gsm-antennes ook op een plat dak worden gezet op 4 meter van de rand. Ten slotte zullen de vrijstellingen ook gelden voor monumenten. De verplichte toelating door de instantie bevoegd voor het onroerend erfgoed blijft evenwel behouden.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen
Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leidingstraat voor hoofdtransportleidingen voor drinkwater tussen Kluizen-Eeklo'.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen
De Vlaamse Regering keurde vlak voor het zomerreces een principenota goed over de beslaglegging op goederen van de Vlaamse overheid met het oog op openbare verkoop. Nu concretiseert ze die beslissing met een besluit en een omzendbrief. De princiepsbeslissing komt erop neer dat een lijst van beslagbare goederen wordt gepubliceerd, bestaande uit één rekeningnummer waarop thesauriematig een bedrag wordt gealloceerd dat - mits regelmatige aanvulling - zou moeten volstaan om voorkomende kleinere beslagen en de incidenteel grotere bedragen te regelen. Het beleidsomein Financiën en Begroting staat in voor de opvolging van dit besluit.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen en minister Geert Bourgeois
De Vlaamse Regering voorziet 9 miljoen euro voor de verdere uitbouw van de Limburgse erfgoedlogies. Deze subsidie kadert enerzijds in de beslissing van 19 juli 2002 over de LRM-middelen, waarbij de Vlaamse Regering zich onder meer engageerde om 90,57 miljoen euro te reserveren voor toeristische hefboomprojecten in Limburg. Anderzijds sluit deze beslissing naadloos aan bij het toeristisch beleid van de Vlaamse Regering en het Strategisch Toeristisch ActiePlan (STAP) 2000-2006 van de provincie.
Op voorstel van minister Bert Anciaux
De Vlaamse Regering duidt aanspreekpunten kinderrechten en jeugd aan in de dertien departementen en in die agentschappen van de Vlaamse overheid die voor kinderen en jongeren strategisch zijn. De nieuwe aanspreekpunten zullen een dubbele opdracht hebben. Enerzijds zullen ze de uitvoering van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) en van het tweede Vlaams Jeugdbeleidsplan (JBP2) vanuit hun bevoegdheden monitoren. Anderzijds zullen zij een beleidsondersteunende functie opnemen. Zij moeten aanspreekbaar zijn voor het inschatten van de effecten van het beleid op kinderen en jongeren en hun rechten, bijvoorbeeld in functie van een kindeffectenrapport of, straks, een JOKER (jongeren en kindeffectrapport) bij ontwerpdecreten. De decretale verankering van deze aanspreekpunten volgt later. De Vlaamse Regering gelast de bevoegde Vlaamse minister de Vlaamse Gemeenschapscommissie te verzoeken een gelijkaardig aanspreekpunt aan te duiden.
Op voorstel van minister Geert Bourgeois
Als gevolg van een schorsing door de Raad van State vervangt de Vlaamse Regering het besluit over de bepaling van het aantal particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen dat erkend kan worden en over de opstelling van het frequentieplan en de vaststelling van de frequentiepakketten en de frequenties die ter beschikking worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen, kortweg het frequentiebesluit. Met het frequentiebesluit als rechtsgrond werd overgegaan tot de erkenning van regionale en lokale radio-omroepen. De Raad van State schorste de tenuitvoerlegging van het besluit voor wat 144 frequenties betreft omdat niet aan alle coördinatieverplichtingen zou voldaan zijn. De Vlaamse Regering concludeert dat er wel degelijk een volledig akkoord was en keurt nu, na advies van de Vlaamse Mediaraad en van de Raad van State, definitief een identiek besluit goed.
Op voorstel van minister Kris Peeters
De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit dat de voorwaarden vaststelt voor het krijgen van burgerlijke vergunningen en bevoegdheidverklaringen voor de helikopter- en vliegtuigpiloten van de Belgische Krijgsmacht.
Op voorstel van minister Kris Peeters
De Vlaamse Regering neemt kennis van de oprichting, de samenstelling en het werkveld van de beheercommisie Natuur Kruibeke, Bazel, Rupelmonde. Ze ondertekent meteen ook het oprichtingsprotocol en gelast de bevoegde minister de nodige stappen te ondernemen om op korte termijn te kunnen overgaan tot de installatie van de beheercommissie.
Op voorstel van minister Marino Keulen
Het Vlaams Parlement heeft bepaald dat zowel het gemeentedecreet van 15 juli 2005 als het provinciedecreet van 9 december gefaseerd in werking treden. Een groot aantal bepalingen van deze beide basisdecreten moet in werking treden bij de vernieuwing van de raden. Dat is op 1 januari 2007 voor de gemeenteraden en op 1 december voor de provincieraden. Het gaat in het bijzonder om de politieke organisatie en de werking van de raden en hun uitvoerende colleges. Een beperkt aantal artikelen uit het gemeentedecreet en het provinciedecreet moet echter al vroeger in werking kunnen treden, met het oog op de komende verkiezingen van 8 oktober 2006. Daarom keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief de besluiten goed over de inwerkingtreding van sommige bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en van het