Gemeente Dordrecht


---

Actieve private partijen nodig voor succesvolle economische projecten

Onderzoek economisch beleid Dordrecht

Mark de Vries

Voor het welslagen van economische projecten is een gemeentelijke economische visie geen succesfactor, maar eerder een faalfactor. Om effectief te zijn moet professioneler, sneller en flexibeler worden gehandeld. Dat blijkt uit het onderzoek van de Dordtse rekenkamer naar de effectiviteit van economische projecten in Dordrecht. Het enige succesvolle economische project in het onderzoek is de herinrichting van het Statenplein en omgeving. Dat project kwam door private ondernemingen tot stand.
De rekenkamer onderzocht drie economische projecten: Business ressort Amstelwijck, Prins Willem Alexanderkade en de herinrichting van het Statenplein en omgeving. De aanleiding voor het onderzoek waren twijfels in de gemeenteraad over de effectiviteit van het economische beleid. De rekenkamer koos voor drie in het oog springende projecten, die met elkaar gemeen hebben dat ze zouden moeten bijdragen aan de economische groei en bloei van Dordrecht.
De rekenkamer stelt vast dat de projecten Amstelwijck en Prins Willem Alexanderkade niet effectief zijn geweest. De daar geplande resultaten en effecten zijn niet gerealiseerd. Het Statenplein is echter een succes.

In de voorbereiding van de projecten schortte het aan het opstellen van tijdige, meetbare, eenduidige, heldere en concrete doelstellingen. Daarnaast ontbreekt het aan een goede voorbereiding met betrekking tot het selecteren van een geschikte projectleider en het opstellen van een planning, marktanalyse of risicoanalyse. De uitvoering van projecten vertoonde vele mankementen. Naast meerdere uitvoeringsgebreken is het gebrek aan professionalisme duidelijk te zien bij het aantrekken van geïnteresseerde bedrijven.

De informatie aan de gemeenteraad was onvoldoende. Over bepaalde periodes is niet gerapporteerd en belangrijke afwijkingen in projecten worden niet altijd vermeld.

De meest relevante kritische succesfactoren blijken te zijn:
* Een heldere probleemanalyse vooraf. Wanneer een project niet aanwijsbaar leidt tot het oplossen van een geïdentificeerd probleem ontbreekt het aan snelheid, urgentie en richting.
* Het is opmerkelijk dat grote en risicovolle projecten zoals de PWA-kade en Amstelwijck worden uitgevoerd zonder voldoende kennis van de werkelijke koopkrachtige marktvraag.
* De beschikbaarheid en actualisatie van een omgevingsanalyse voorkomt dat de projectomgeving "onverwacht" verandert.
* De kwaliteit van de projectleider.

* Snellere bijsturing door tussentijdse verantwoording over bereikte resultaten.

* Projecten met een extreem lange doorlooptijd zijn gedoemd zijn te mislukken.

De rekenkamer Dordrecht bestrijdt dat nog betere en diepgaandere voorbereiding, nog meer analyse en nog betere berekeningen fouten en mislukkingen kan voorkomen. Het onderzoek laat zien dat snelheid, wendbaarheid, vakmanschap en kennis van de markt de echte succesfactoren zijn. Het heeft bij de gefaalde projecten daaraan ontbroken. Het enige succesvolle project is "van buiten naar binnen" tot stand gekomen.
De Rekenkamer doet een reeks aanbevelingen om het in de toekomst beter te doen. Als de gemeente iets wil bereiken moet ze beginnen met de buitenwereld en pas daarna de interne doelen stellen. Verder beveelt de Rekenkamer onder meer het volgende aan:

* Meer aandacht voor een goede probleemanalyse en de projectdoelen. Elk projectplan dient een risicoanalyse, marktanalyse en omgevingsanalyse te bevatten.

* Versnel de voorbereiding en besluitvorming. Omdat de omgeving snel verandert is het vervolgens vooral belangrijk om bijsturing in te bouwen.

* Professionaliseer de wijze van samenwerking met de private sector.
* Stel een projectleider aan op basis van competenties en ervaring in de sector waarin het project valt aan de hand van een vaste selectieprocedure.

* Verbetering van de interne projectrapportage en verbetering van de rapportage aan de raad. Het is aan te bevelen een grote projecten rapportage voor Dordrecht te ontwikkelen.

* Tijdige bijsturing door op het moment waarop grote verplichtingen worden aangegaan het genomen besluit voor herbevestiging aan de raad voor te leggen.

Het College noemt in een reactie het rapport "gedegen en zorgvuldig" en neemt de aanbevelingen over. De raad zal het rapport behandelen in week 38 en begin oktober besluiten over de aanbevelingen.

document icoon Dordtse_Dromen_integraal.doc

Redactie
M.T. de Vries
Communicatie

Informatie
D.V. Hindriks
Directeur Rekenkamer Dordrecht
telefoon (078) 639 62 17