Nederlandse Politiebond


Misverstand rond Rutgers/NISSO- vervolgonderzoek

Gepubliceerd: vrijdag 01 september 2006.

foto: Dick Harte

In 2000 heeft Rutgers/NISSO op initiatief van de NPB een spraakmakend onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van onge- wenste omgangsvormen binnen de Neder- landse politie. Dat gebeurde op basis van een representatieve landelijke steekproef van politiewerknemers, getrokken uit het deelnemersbestand van de DGVP.

Zoals in 2000 reeds afgesproken voert Rutgers/NISSO dit jaar een vervolgonderzoek uit om te kijken of de situatie op het gebied van de ongewenste omgangsvormen inmiddels verbeterd is. Anders dan in 2000 kon daarbij geen gebruik meer worden gemaakt van het landelijke deelnemersbestand van de Dienst Geneeskundige Verzorging Politie, aangezien die organisatie niet meer bestaat.

Om toch tot een landelijke steekproef te komen, is besloten alle korpsen toestemming te vragen voor een steekproef uit hun personeelsbestand. In de gevallen waarin die toe- stemming door een korps werd geweigerd, is een steekproef getrokken uit het ledenbe- stand van de NPB. De uiteindelijke steekproef is dit keer dus als het ware opgebouwd uit 27 kleine steekproefjes.

Verontruste collega's
Het bestuur van de NPB heeft gisteren en vandaag een aantal verontruste telefoontjes en e-mailtjes ontvangen van zowel leden als niet-leden van de NPB. De belangrijkste vraag van deze collega's was: 'Gaat het hier om een gedegen, door de vakorganisatie NPB gedragen onderzoek?' Het antwoord daarop is volmondig: 'Ja!'

Vooraankondiging
Het was natuurlijk beter geweest als we de Nederlandse politieorganisatie door middel van een vooraankondiging hadden laten weten dat het door de NPB geinitieerde ver- volgonderzoek eraan zat te komen. Het achterwege blijven daarvan heeft tot gevoelens van onrust geleid en dat betreuren we.

Een en ander neemt niet weg dat de NPB hoopt en verwacht dat de enquêteformulieren massaal worden ingevuld, zodat we een goed beeld krijgen van de ongewenste omgangsvormen binnen de politie anno 2006.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 01 09 2006 NPB