Politie Gelderland-Midden


1 september start scooterproject "GAS TERUG!"
Publicatiedatum: 1-9-2006 15:38:39

Samenwerking politie, OM en gemeenten Arnhem, Rheden, Rozendaal en Doesburg

Met ingang van 1 september starten de politie in het district Arnhem Veluwezoom, het Openbaar Ministerie en de gemeenten Arnhem, Rheden, Rozendaal en Doesburg gezamenlijk het scooterproject GAS TERUG. Het project draait al met succes in andere gemeenten in Gelderland. Het project is gericht op verkeersonveiligheid en overlast, veroorzaakt door jeugdige scooter-, bromfiets- en snorfietsrijders. De gemeenten participeren in het project uit het oogpunt van hun verantwoordelijkheid voor de veiligheidszorg en de leefbaarheid binnen de gemeenten. De politie gaat regelmatig bromfietsers controleren en overtreders registreren. Het OM kijkt naar de strafmaat en de eventuele mogelijkheid van inbeslagname van de scooter, brom- of snorfiets. Door een combinatie van doelgerichte verkeerscontroles samen met uitgebreide communicatie, proberen de deelnemers aan het project het aantal verkeersslachtoffers te verminderen en de overlast van scooterjeugd terug te dringen.

Doel project
Het project GAS TERUG! is gericht op (verkeer)overlast veroorzakende scooter- bromfiets- en snorfietsrijdende jongeren tussen de 16-25 jaar. Een belangrijk doel van de deelnemende gemeenten, politie en OM is vermindering van het aantal verkeersslachtoffers onder bromfietsrijders. Uit cijfers van het ROVG blijkt dat vooral de leeftijdscategorie 16- en 17-jarigen een groot risico lopen om slachtoffer te worden van een ongeval met een bromfiets. Het aantal doden en gewonden (ziekenhuisopnamen) in Gelderland met 16-17 jarige bromfietsrijders bedroeg in de periode 2000 tot 2004 bijna 1500. De deelnemers aan het project hopen het aantal verkeersslachtoffers omlaag te krijgen door het roekeloze rijgedrag van sommige jongeren terug te dringen.

Overlast
Naast de verkeers(on)veiligheid heeft het project GAS TERUG! als doel het terugdringen van geluid- en andere overlast voor bewoners in de gemeenten. Binnen het district Arnhem Veluwezoom constateert de politie regelmatig overlast van scooterjeugd bestaande uit: roekeloos rijden met vaak opgevoerde scooters en bromfietsen, het negeren van verkeersregels en de maximum snelheid. De scooter is voor veel jongeren in de genoemde leeftijdscategorie een soort heilige koe. Daarbij hoort vaak stoer gedrag, het lak hebben aan verkeersregels en het onderschatten van risicos in het verkeer. Het roekeloze rijgedrag is van invloed op de verkeersveiligheid, maar zorgt ook voor een gevoel van onveiligheid voor het publiek. Daarnaast levert de geluidsoverlast veel ergernis op.

Inbeslagname
Als middel en als stok achter de deur hanteert de politie samen met justitie een beleid, dat na drie (strafrecht)overtredingen binnen twee jaar tijd, de scooter bij de eigenaar in beslag genomen kan worden. De politie houdt een registratie bij van de bestuurders van scooters, brom- en snorfietsen die een overtreding hebben begaan. Zij stelt een top X-lijst van overtreders op. De bromfietsen waarmee de overtreding is begaan, worden door de politie op de foto gezet. Bestuurders krijgen na twee overtredingen een waarschuwingsbrief van de politie, die in persoon wordt uitgereikt en die ze moeten ondertekenen voor ontvangst. Als de bestuurder niet de eigenaar is, krijgt de eigenaar ook een brief in persoon uitgereikt, die hij moet ondertekenen voor ontvangst. Bij een volgende strafrechtovertreding kan de politie de bromfiets in beslag nemen. Waarna de rechter kan beslissen dat de eigenaar de bromfiets niet mee terug krijgt.
Overigens gaat de politie niet alleen bekeuren, maar ook preventief scholen en winkelcentra in het district af, met de rollentestbank, waar de jeugd - bijvoorbeeld in de schoolpauze - het vermogen van hun brommer of scooter kan laten testen. Zonder dat de politie een bon uitdeelt, maar wel een advies meegeeft.

Communicatie
Er wordt door het district, samen met de gemeenten en het OM flink aan de weg getimmerd in de communicatie naar de scooterjeugd over het project GAS TERUG!. Er worden regelmatig perspublicaties verspreid en in de gemeenten borden geplaatst met posters van het project. Ook worden er posters en flyers verspreid op scholen, buurthuizen, etc. Alle bijna 16-jarigen krijgen een brief van de gemeenten thuis gestuurd waarin, naast de oproep om deel te nemen aan een bromfietscursus, het project GAS TERUG! onder de aandacht wordt gebracht. Informatie over het project is tevens te vinden op de internetsites van de deelnemende gemeenten, OM en politie. De deelnemers aan GAS TERUG! hopen dat het project zich snel rond praat onder de jeugd en dat de jongeren hun (verkeers)gedrag zullen aanpassen en zullen stoppen met het opvoeren van hun bromfietsen, scooter of snorfiets.

///

Meer informatie:
Peter Meijer, communicatie politie Arnhem Veluwezoom, tel. 026-3524308 Martine Baar, communicatie gemeente Arnhem, tel. 026-3774277 Martine van Grinsven, gemeente Rheden, tel. 026-4976510 Caroline Kobus, communicatie gemeente Doesburg, tel. 0313-481308 Klaas Schaap, gemeente Rozendaal, tel. 026-3843666
---