Socialistische Partij

Toch overgangsregeling voor regeling duurzame energie

01-09-2006 * Minister Wijn van Economische Zaken heeft onder druk van de Kamer toegezegd om een overgangsregeling in te stellen voor investeerders die kosten hebben gemaakt gebaseerd op de MEP-regeling voor duurzame energie. De projecten zelf worden tot teleurstelling van SP-Kamerlid Ewout Irrgang wel gewoon stopgezet.

Irrgang De onmiddellijke afschaffing van de subsidie voor duurzame energie is slecht voor het milieu en maakt dat ondernemers wel drie keer nadenken voor ze weer investeren in innovatieve projecten. Dat concludeert woordvoerder financieel-economische zaken Irrgang van de SP na een verhitte Kamerdiscussie over duurzame energie. Het opdoeken van de regeling past in een reeks maatregelen: een moratorium op de subsidie voor windparken op zee en grootschalige biomassaprojecten, verlaging van subsidies voor stroom van windmolens op land en lopende biomassaprojecten en het besluit om warmtekrachtcentrales vanaf 2007 uit de MEP-regeling te halen. Afvalverbrandingsinstallaties kunnen een heel nieuwe methodiek tegemoet zien, en er kwam een wijziging van subsidiering van energie - waar nu vervolgens de stekker uit is getrokken. Irrgang: "Een zeer innovatieve sector met een forse economische en maatschappelijke waarde wordt in korte tijd op water en brood gezet."

Wie het aandurfde om te investeren in duurzame energie wordt gestraft. "Wegens succes gesloten," stelt CDA-minister Wijn over de MEP-regeling. Hij doelt daarmee op het aandeel van 9% duurzame elektriciteit die Nederland zichzelf ten doel gesteld heeft te realiseren in 2010. De haalbaarheid van die (overigens minimale) doelstelling lijkt een stuk onzekerder nu heel het beleid minstens een jaar stil ligt door wisseling van het kabinet. Irrgang: "Een volgend kabinet moet volgens Wijn maar beslissen hoe het met duurzame energie verder moet, maar dat zal er een harde dobber aan hebben nog geloofwaardig en consistent over te komen bij de ondernemers die eerder hun nek durfden uit te steken en van een koude kermis thuis kwamen."

"Nederland wil toch kennisland zijn? Als er één gebied is waar enorme uitdagingen liggen dan is het toch wel op het terrein van de duurzame energie. Die uitdagingen moeten we tegemoet treden door initiatieven te ondersteunen en structurele ontwikkelingen in gang te zetten en daarvoor is nog een aantal jaren financiële steun nodig. Daarna kan decennia lang geoogst worden. In Duitsland hebben ze dat begrepen, daar is met duurzame energie het afgelopen jaar 400 miljoen euro winst gemaakt."

Ruim 100 energiedeskundigen gaven onlangs als belangrijkste aanbeveling: een consistent regeringsbeleid ten aanzien van duurzame energie. Dit werd door de Tweede Kamer én het Kabinet warm ontvangen, maar dat heeft de politiek er niet van weerhouden de MEP-regeling af te schaffen. Het is dan ook tijd om de noodkreet voor consequent beleid serieus te nemen.

De regering moet volgens Irrgang een transitiefonds voor het energiebeleid op de lange termijn instellen. Dat kan investeren in innovatie en implementatie van duurzame energie en daarvoor zou een team van deskundigen jaarlijks de beste projecten kunnen selecteren. "Op die manier worden producenten gestimuleerd om met goede ideeën te komen en verandert het beleid niet met de waan van de dag. Een consistent lange-termijnbeleid voor duurzame energie is immers belangrijk voor investeerders, voor de werkgelegenheid in deze sector, voor het tegengaan van klimaatverandering én voor de geloofwaardigheid van de politiek als partner in maatschappelijke en economische ontwikkelingen."

Volgende week praat de Tweede Kamer verder over de toekomst van duurzame energie.