Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Wilders over de noodzaak van de snelle plaatsing van airco's in verpleeg- en verzorgingshuizen

Kamerstuk, 1-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2706293

1 september 2006

Antwoorden van staatssecretaris Ross, mede namens de minister van Justitie, op de vragen van het Kamerlid Wilders (Groep Wilders) over de noodzaak van de snelle plaatsing van airco's in verpleeg- en verzorgingshuizen (2050617240).

Vraag 1
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat veel verpleeg- en verzorgingstehuizen in Nederland geen airconditioning hebben waardoor veel ouderen de afgelopen tijd veel last hebben gehad van de hitte en waardoor er zelfs al doden zijn gevallen? Deelt u de mening dat het onduldbaar is dat in ons land zo met ouderen wordt omgegaan en dat deze een betere en meer menswaardige behandeling verdienen?

Antwoord 1
Op grond van de Bouwmaatstaven voor nieuwbouw van AWBZ-voorzieningen geldt voor voorzieningen voor mensen met een somatische en/of psyhogeriatrische aandoening, respectievelijk ouderen in de categorie `zwaar' (verpleeghuizen) de eis dat tijdens gemiddelde zomeromstandigheden het aantal uren dat de temperatuur boven de 25,5 graden C komt (`overschrijdingsuren') tot een minimum wordt beperkt. Aan deze eis kan op verschillende manieren worden voldaan. Dit kan bijvoorbeeld door de toepassing van topkoeling en/of door een zorgvuldig bouwfysisch ontwerp van het gebouw in combinatie met actief gebouwbeheer.
Volledige airconditioning blijkt in de meeste omstandigheden niet noodzakelijk om deze eis te halen. In specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld op een locatie aan een drukke weg waardoor i.v.m. geluidhinder de ramen gesloten moeten blijven, kan airconditioning noodzakelijk blijken om aan de eisen te kunnen voldoen.

Sinds 1992 wordt overigens bij de bouw van verpleeghuizen en de aanleg van ventilatiesystemen rekening gehouden met de toevoeging op een later moment van topkoeling installaties. Verpleeghuizen zijn, en waren ook toen al, vrij om uit opgebouwde trekkingsrechten (financiële middelen voor instandhouding) investeringen te doen in topkoeling.

Daar waar (nog) geen in het gebouw geïntegreerde topkoeling aanwezig is, blijkt uit ervaringen in verpleeghuizen dat met het plaatsen van losse koelunits de temperatuur over het algemeen goed beheersbaar is.

Vraag 2
Wat vindt u van de uitspraak van de woordvoerder van de belangenvereniging van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters Nederlandse Vereniging Verpleeghuisartsen (NVVA): "Je kunt beter oud worden in een tbs- kliniek dan in een verpleeghuis, daar hebben ze wel airconditioning" 1)? Hoeveel tbs-klinieken en gevangenissen zijn, in tegenstelling tot verpleeghuizen, wel voorzien zijn van airconditioning? Deelt u de mening dat dit de wereld op zijn kop is?

Antwoord 2
Bij TBS-klinieken en gevangenissen stelt het ministerie van Justitie geen eisen over de aanwezigheid van airconditioning. Omdat niet per TBS-kliniek, gevangenis of verpleeghuis centraal wordt geregistreerd of deze beschikken over airconditioning, kan ik geen aantallen aangeven. Wel worden, net als bij zorginstellingen, eisen gesteld aan de beheersing van de binnentemperatuur. En ook bij TBS klinieken en gevangenissen kan aan deze eisen op verschillende manieren worden voldaan.
Voor instellingen voor forensische psychiatrie gelden dezelfde eisen ten aanzien van beheersing van de binnentemperatuur als in verpleeghuizen.

Vraag 3
Kent u de oproep van de NVVA om alle verpleeghuizen in Nederland zo snel mogelijk te voorzien van airconditioning? Bent u bereid daar zo spoedig mogelijk gehoor aan te geven en hiervoor ook voldoende financiële middelen beschikbaar te stellen 2)? Zo ja, wilt u dit dan op zeer korte termijn doen zodat de verpleeg- en verzorgingstehuizen van airconditioning voorzien zijn voor een volgende hittegolf?

Antwoord 3
Ik ken het persbericht van de NVVA waarin zij aandringt dat met spoed luchtkoeling wordt aangebracht in alle zorginstellingen. Zoals ik bij mijn antwoord op vraag 1 heb aangegeven beschikken verpleeghuizen over de mogelijkheid om gebruikmakend van de beschikbare trekkingsrechten zelfstandig, zonder tussenkomst van de overheid, te investeren in topkoeling installaties. Hiervoor zijn in beginsel geen additionele middelen noodzakelijk.
Ik heb er ook kennis van genomen dat de NVVA in samenspraak met AVVV en Actiz de voorwaarden voor een adequate aanpak en de eisen voor koeling op een rij zetten en mij daarmee benaderen. Graag ga ik met deze organisaties daarover in gesprek. Ik vind het van groot belang dat de instellingen de mogelijkheden die er zijn te baat nemen om de noodzakelijke voorzieningen te realiseren.

Vraag 4
Wilt u deze vragen nog deze week beantwoorden?

Antwoord 4
Ik heb getracht uw vragen zo spoedig mogelijk te bantwoorden. Vanwege de noodzakelijke afstemming met externe partijen was eerder antwoorden niet mogelijk.

1) Het Parool, 29 juli 2006
2) Algemeen Dagblad, 29 juli 2006