Vereniging Natuurmonumenten



vitaminebommetjes in het duin

01-09-2006

Duindoornstruiken

Bijna honderd brugklassers van het Einstein Lyceum uit Hoogvliet (Rotterdam), hebben Natuurmonumenten geholpen met het beheer van duinen op Goeree-Overflakkee. Door het wegzagen van vooral duindoornstruiken zijn open plekken gemaakt in het duin. De oranje bessen op deze struiken zitten boordevol vitamine C. Na uitleg van de boswachter werd voorzichtig van de eetbare bessen geproefd.

Open duin

Natuurmonumenten is beheerder van de duingebieden op Goeree-Overflakkee. Een afwisselend duin is waardevol voor veel verschillende planten en dieren. Op sommige plekken is het duin helemaal dichtgegroeid met struiken. Door het wegzagen van struiken ontstaan weer open, zanderige plekken met kruiden, grassen en mossen. Juist deze plekken zijn van belang voor vlinders, sprinkhanen en specifieke duinvogels als Tapuit en Roodborsttapuit.

Vrijwilligers

Het wegzagen van struiken is een intensieve en dure klus. Door de inzet van vrijwilligers kan Natuurmonumenten dit soort werkzaamheden toch uitvoeren en bijzondere natuurwaarden beschermen. Soms zijn het vrijwilligers die regelmatig meehelpen, soms personeel van een bedrijf en in dit geval leerlingen. `Natuurmonumenten is ontzettend blij met deze helpende handjes', zegt Frans van Zijderveld, coördinator terreinbeheer bij Natuurmonumenten. `Tijdens het werk leren de leerlingen elkaar goed kennen en dat is een belangrijk onderdeel tijdens de introductiedagen', aldus een van de begeleiders.

Vitaminebommetjes

Dat het een leuke klus was bleek wel uit de enorme stapels met afgezaagde struiken. Deze worden later verbrand of afgevoerd. Enkele stukken duin zijn weer mooi open en zorgen zo voor de gewenste afwisseling. `De leerlingen en begeleiders hebben ontzettend hard gewerkt', aldus Frans van Zijderveld. `en leuk dat de kinderen interesse hebben voor de natuur. Al pratende kwam ik op het verhaal van de oranje bessen van de Duindoorn. Deze bessen zitten vol met vitamine C. Veel vogels weten dat maar al te goed. In het najaar eten vogels op doortrek zich helemaal vol en sterken zo aan voor de lange reis naar warme streken om te overwinteren. Na dit verhaal probeerden veel leerlingen de zure bessen of namen een handje mee naar huis'.

Natuurschool

De dag werd georganiseerd door Natuurschool, een onderneming die dergelijke natuuruitjes organiseert en begeleid. `Voor Natuurmonumenten ideaal', zegt Van Zijderveld. `Het werk wordt besproken en zij zorgen voor begeleiding van de groepen en doen dat heel leuk'.

Zo'n mooie werkplek (zicht op de zee en de vuurtoren) en het verhaal van de vitaminebommetjes zullen de kinderen niet snel vergeten.

In het gebied zelf genieten!

Nieuwsgierig geworden? U kunt er zelf op uit. Er zijn gemarkeerde wandelroutes. Of ontdek veel tijdens het meelopen in een excursie onder leiding van een deskundige gids. Informeer hiervoor bij de VVV.

Bent u al lid van Natuurmonumenten? Dan kunt u gratis wandelroutes downloaden. Zo hebt u de route en informatie over het gebied bij de hand.

Lid worden? Met uw steun zet Natuurmonumenten zich in voor natuur in Nederland, ook dicht bij huis. Kijk op www.natuurmonumenten.nl of bel 035-6559911. U ontvangt als nieuw lid het fraaie Natuurboek.