Unicef



Nepal: noodhulp voor overstroomde gebieden
01 september 2006, Kathmandu, Nepal - Er lijkt voor de bewoners in het district Banke maar geen einde te komen aan de problemen. Tien jaar lang hebben ze geleden onder het conflict dat al jaren voortduurt in de Himalayastaat, onlangs nog zorgde extreme droogte voor problemen. En nu zijn het grote overstromingen die een normaal leven onmogelijk maken. Een op de drie huizen is verwoest door het overtollige water en de kans op ziektes zoals diarree neemt hand over hand toe.

Het Banke district is hard getroffen door de overstromingen. Foto: Unicef Nepal, Shrestha, 2006

Het Banke district is hard getroffen door de overstromingen. Foto: Unicef Nepal, Shrestha, 2006

Unicef had al voorzorgsmaatregelen genomen. Noodhulp was al aanwezig in het westen van Nepal, het getroffen gebied. Maar de schade is zo groot, dat extra noodhulp en technische ondersteuning noodzakelijk zijn.

Een op drie huizen verwoest "Als de regen niet snel stopt, zal het nog erger worden voor de bewoners in Banke", zegt Suomi Sakai, Unicef-medewerker in Nepal. En erg is het al. Een op de drie huizen is in Banke verwoest door het woeste water. Daarnaast zijn bijna 6.000 huishoudens getroffen door de ernstige overstromingen. In het aangrenzende district Bardiya is de schade vergelijkbaar.

De directe schade door de overstromingen is een ramp voor de arme bewoners van het gebied. Sakai: "Onze eerste zorg is opvang en warmte regelen voor deze mensen. En, heel belangrijk, zorgen dat ze de beschikking hebben over schoon (drink)water." Want terwijl het water met bakken uit de hemel komt zetten is schoon water bijna niet aanwezig. Met alle gevolgen van dien, want ziektes steken overal de kop op.

Kinderen in het Banke district waden naar de overkant van de straat. Foto: Unicef Nepal, Shrestha, 2006

Kinderen in het Banke district waden naar de overkant van de straat. Foto: Unicef Nepal, Shrestha, 2006

Schoon water om diarree te voorkomen "Het grootste probleem is diarree. Normaal overlijden er dagelijks in Nepal al 45 kinderen aan deze ziekte. En dan is er geen sprake van een ramp als deze. Het is dan ook essentieel dat families hun eigen water kunnen zuiveren, zodat ze gezond drinkwater hebben. Schoon water helpt diarree voorkomen", verduidelijkt Sakai.

Samen met andere organisaties is Unicef druk doende met het verstrekken van de eerste noodhulp. Deze bestaat onder andere uit waterzuiveringstabletten, regenbestendige tenten en dekens. Er was al een voorraad aangelegd in het gebied, maar vanwege de omvang van de ramp is in allerijl extra noodhulp naar het gebied gestuurd. De nieuwe lichting bevat ook zaken zoals zeep en keukengerei.

Daarnaast zijn technische experts van Unicef bezig met het opzetten van sanitaire noodvoorzieningen in de getroffen gebieden. Sakai: "Hopelijk wordt de regen snel minder. Als dat gebeurt, dan zal het water binnen een week wegzakken. Als dat niet gebeurt, zal het drama voor de mensen voortduren. Verschrikkelijk, maar we kunnen in ieder geval de gevraagde hulp leveren."