Gemeente Tilburg
Extra controles jeugdige bromfietsers en scooterrijders vanaf 1 september
Tilburg zegt: "Brom effe normaal!"
In de maanden september tot en met december 2006 controleert de politie in Tilburg extra op overtredingen van jeugdige brommer- en scooterrijders tot 18 jaar. Overtreders maken kans op een proces verbaal of worden doorverwezen naar Halt Brabant Centraal voor een alternatieve werkstraf en leerstraf. Dit alles onder het motto: Brom effe Normaal !
Wethouder Els Aarts-Engbers van Verkeer en Vervoer: "Het gebeurt nogal eens dat jongeren op scooters of bromfietsen overlast en gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Hier wil de gemeente samen met de politie Midden- en West-Brabant, Halt Brabant Centraal en het Openbaar Ministerie wat aan doen. Door extra controles maar ook door overtredende jongeren bewust te maken van hun gedrag en wat voor gevolgen dit kan hebben voor hen, maar ook voor andere weggebruikers. Via een werk- en leerstraf bij Halt hopen we dit te bereiken."
Doorverwijzing naar Halt
Een speciaal politieteam VOS (Veilig op Straat) houdt de extra controles. De agent zal een jongere voor een werk- en leerstraf naar Halt verwijzen als de jongere tussen de 12 en 17 jaar is en een bepaalde overtreding heeft begaan. Een lijst van deze overtredingen is te vinden op www.tilburg.nl, onder 'de stad, cultuur en vrije tijd/vervoer en parkeren en op www.politiemwb.nl. Enkele voorbeelden zijn: rijden zonder de vereiste verzekering, rijgedrag vertonen dat gevaar of hinder kan veroorzaken en overschrijding van de constructiesnelheid van een bromfiets of snorfiets. Daarnaast moeten de jongere en zijn/haar ouders positief staan tegenover de verwijzing naar Halt. De jongere kan er ook voor kiezen om naar Justitie te gaan. De eis van het Openbaar Ministerie zal wel een beduidend hoger aantal uren omvatten dan de jongere bij Halt zou krijgen.
Werk- en leerstraf
Als een jongere kiest voor Halt vindt er eerst een gesprek plaats tussen de jongere, zijn/haar ouders en een Halt medewerker. Een belangrijk onderdeel van dit gesprek is de verantwoording die de jongere én de ouders voor het verkeersgedrag van de jongere dragen. De werkstraf voeren jongeren uit bij een werkplek binnen Tilburg. De leerstraf bestaat uit voorlichting van een jongere die letsel opliep tijdens een verkeersongeval en in het revalidatiecentrum verbleef. De begeleider van het revalidatiecentrum vertelt ook over de risico's van onverantwoord verkeersgedrag en laat door oefeningen ervaren hoe het is om een handicap te hebben. Daarnaast moet de jongere thuis een opstel schrijven en opdrachten maken. De jongeren bespreken hun werk vervolgens in een groep brommerovertreders, onder leiding van een Halt-medewerker.
Als een jongere zich goed aan alle gemaakte afspraken houdt, stuurt Halt na afloop een positief bericht naar de politie. De politie seponeert vervolgens de zaak en daarmee is de Halt- procedure afgerond. De jongere staat dan niet langer meer als verdachte geregistreerd in het systeem van Justitie. Bij een niet positieve afronding maakt de politie alsnog proces verbaal op. De eis van het Openbaar Ministerie zal dan een beduidend hoger aantal uren omvatten dan de jongere bij Halt kreeg.
Proef van vier maanden
Brom effe Normaal draait al in de gemeente Gilze en Rijen. In Tilburg start het als proef van vier maanden. Doelstellingen van de campagne zijn het verhogen van het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid voor de inwoners van Tilburg, het verhogen van het normbesef van jongeren en hun ouders, het verhogen van de veiligheid in de Tilburgse straten en het vroegtijdig signaleren van risicogedrag en zorgen voor juiste doorverwijzing. Na de proefperiode besluiten de partners of Brom effe Normaal omgezet wordt naar een structurele aanpak.
Klachten over bromfiets- en scooterrijders
Inwoners die klachten hebben over (overlast van) jeugdige bromfietsers en scooterrijders kunnen die kwijt bij:
- Centraal telefoonnummer politie, 0900-8844;
- Centraal Meldpunt gemeente Tilburg, 0800-1920.
Voor de pers:
Paula Schoormans, Halt Brabant Centraal, telefoonnummer 013 544 60 53;
Esy Hoek, communicatie gemeente Tilburg, telefoon 013 542 88 35.
Brugt Groenevelt, woordvoering Els Aarts, 013 542 8333
Bezoekadres
Stadhuisplein 130
Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg
Doorkiesnummer
013 542 88 35
Faxnummer
013 542 90 71